Тенисът на маса е едно от предпочитаните занимания за свободното време и има много любители в България. Причината е, че играта е подходяща и за начинаещи, защото не изисква усвояването на сложни правила. Освен приятно развлечение, това е спорт, за който може да правите прогнози и в следващите редове ще поговорим за това.

залози на тенис на маса

В кои сайтове за залози може да се намери тенис на маса?

За щастие, ще откриете предложения за залог на тенис на маса в повечето реномирани платформи. На коя от тях да се спрете, зависи от личните ви предпочитания. Предлагаме ви списък с различните сайтове, които може да разгледате:

All Inclusive 550 лв. Бонус
 • Стартови бонуси
 • Високи коефициенти
 • Залози на живо
18+ Важат условия | Играйте разумно | Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост!
Най-популярен
До 100 лв. за Нов Клиент
 • Щедри бонуси
 • Cash Out
 • Разнообразни разплащания
Оферта Нова Сметка. До 100 лв в Бонус за Залози за нови клиенти в bet365. Мин. депозит 10 лв. Бонусът за Залози е достъпен за използване след уреждането на залози на стойност на квалифициращия депозит. Важат изисквания за минимални коефициенти и изключения за залози и методи за плащане. Печалбите изключват заложената сума в Бонус за Залози. +18 | Важат срокове и условия | Кодът BBCODE може да се използва по време на регистрация, но не променя условията на бонуса. #ad | Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост!
До 200 лв. бонус за спорт
 • Разнообразни бонуси
 • Добри коефициенти
 • Активна апликация
18+ Важат условия | Играйте разумно | Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост!

Кратка история за играта тенис на маса

Тенисът на маса, наричан още пинг-понг, е игран за пръв път през 80-те години на ХIХ век в Англия. Бил е развлечение след вечеря за висшата класа на обществото. Според някои източници играта е измислена в средата на века от британски колонизатори, дислоцирани в Индия. При първоначалната версия, вместо мрежа, в средата на масата е поставяна редица от кутии и други импровизирани средства, а в ролята на хилки обикновено влизат книги.

Любопитен факт е, че през 1901 г. известният производител на спортна екипировка J Jaques & Son патентова името „пинг-понг“, което допреди това се използва масово. От този момент така се нарича предимно играта, практикувана със скъпата екипировка на тази марка. През същата година настъпва друг сериозен пробив в развитието на младия спорт, който до този момент се практикува с гумени топчета. Любителят Джеймс Гиб предлага те да се произвеждат от целулоид. Това подобрение провокира покриването на дървените хилки с гума за по-добре сцепление.

До 20-те години на ХХ век пинг-понгът вече има изграден собствен облик. Провеждат се редица турнири, издават се книги със съвети за различни техники. През 1921 г. е създаден първият ръководен орган – Асоциацията за тенис на маса. Пет години по-късно е прекръстен на Английска асоциация за тенис на маса, а през същата година е основана и Международната федерация за тенис на маса.

Интересно е да споменем, че през 30-те години играта е много популярна сред комунистическите сили по време на гражданската война в Китай, както и в бившия Съветски съюз. Счита се, че тя е добро занимание за армейците и подобрява значително физическото им състояние.

В средата на века се ражда и нова технология, която добавя допълнителен слой между дървото и гумата на хилките. Това променя драстично самата игра, внасяйки сила и парабола в ударите.

През следващите десетилетия спортът вече е популярен в цяла Европа, Северна и Южна Америка и Азия. През 2000 г., мислейки за удоволствието на зрителите, Международната федерация увеличава размера на топчето от 38 мм на 40 мм. На пръв поглед минимална, тази промяна забавя значително темпото на цялата игра и движенията на състезателите стават по-отчетливи за публиката.


Важни термини и правила

Съветваме ви да се запознаете с принципите на пинг-понга, преди да залагате. Те ще са ви полезни и ако искате просто да поиграете в свободното си време с приятели.

Аксесоари

тенис на маса хилкиПинг-понгът е спорт, при който двама или четирима играчи удрят олекотена топка с помощта на специални хилки. Играта се провежда на правоъгълна маса с размер 274 х 152,5 см и на отстояние от земята точно 76 см. В средата си тя е разделена от мрежа, висока 15,25 см. Разграфена е на четири равни полета. Покритието на масата може да варира, като условието е топчето да отскача от нея на поне 23 см.

Топчето за игра е сферично с диаметър 40 мм и тежи 2,7 грама. В миналото се произвежда от целулоид, а вече – от полимери. Състезателите го насочват с помощта на хилки, които в различните държави се наричат още ракети или бухалки. Те имат черна и червена страна и са изработени от дърво, облицовано с гума, силикон и други покрития, спомагащи за доброто посрещане на топката.

Цел на играта

Целта на всеки играч е топчето да премине над мрежата до зоната на опонента и да топне поне два пъти. Аналогично, когато посреща топчето в своето поле, играчът не бива да допуска то да удари повече от веднъж масата. Ако това стане, противникът печели точка.

Играта е разделена на геймове, в които се играе до 11 точки. Ако резултатът е равен, се продължава до минимум две точки преднина. Печели този състезател, който пръв вземе определен брой геймове – 3 от 5, 4 от 7, 5 от 9 и пр. Условията варират при различните турнири.

В хода на играта опонентите изпълняват на ротационен принцип по два сервиса. Всеки сервиращ трябва да тупне топчето първо в своето поле и така да го изпрати над мрежата.

По-важни термини

 • Топспин – Така се нарича движение, при което топчето се удря отгоре, така че да се завърти.
 • Бекспин – Движение, с което топката се удря отдолу и резултатът е въртеливо движение.
 • Форхенд – Удар с лицевата страна на хилката при разпъната ръка.
 • Бекхенд – Удар със задната страна на хилката, при който ръката е свита в лакътя и поставена пред тялото.
 • Флип – Къс удар пред мрежата, при който хилката описва формата на ветрило.
 • Лоби – Посрещане на топката далеч извън масата с движение, което осигурява висока парабола.

Видове опции за залози

Повечето букмейкъри ще ви предложат вълнуващи пазари, на които да опитате късмета си. Това важи най-вече за големите турнири. Вижте част от опциите за залог, които ще намерите в различните сайтове:

 • Мачбет
 • Резултат по части
 • Победител в първи гейм
 • Общо точки в мача
 • Хендикап
 • Дългосрочни прогнози за първенства

Кои са водещите турнири на тенис на маса?

тенис на маса игра

Както споменахме, пинг-понгът е един от най-масовите спортове по цял свят. Международната федерация за тенис на маса признава състезанията, организирани от шест подорганизаиции от Африка, Азия, Европа, Латинска Америка, Северна Америка и Океания. Ще се зарадвате да научите, че букмейкърите в България следят вътрешните първенства на редица страни, членуващи в тези организации.

Когато говорим за значим международен форум по тенис на маса обаче, трябва да споменем следните турнири:

Международен шампионат по тенис на маса

Международният шампионат по тенис на маса се провежда през месеците април и май на всяка година. Включва пет отделни турнира: за мъже, за жени, двойки мъже, двойки жени и смесени двойки.

Световна купа по тенис на маса

Световната купа по тенис на маса за мъже се провежда всяка година от 1980 г. насам, а от 1996 г. има турнир и за жени. Този престижен форум включва и формат за двойки, който се провежда през всяка нечетна година. В надпреварата се включват настоящият притежател на световната купа, световният шампион, най-силните отбори от Африка, Азия, Европа, Латинска Америка, Северна Америка и Океания, един участник от страната-домакин, двама играчи, избрани с wild card и осемте най-резултатни състезатели от световната ранглиста.

Европейски шампионат по тенис на маса

Европейският шампионат по тенис на маса е друго значимо състезание, което се следи от букмейкърите. Провежда се от 1958 г. насам. До 2007 се организира на всеки две години, но вече се провежда ежегодно. Най-много титли при мъжете има Швеция, а при жените – Унгария.

Чайна Опън

Ако сте гледали поне един международен форум по тенис на маса, може би сте забелязали, че в този спорт доминират азиатски играчи. Дисциплината е много разпространена в Китай, където се изучава още по време на началното образование. През 1988 г. за пръв път се провежда турнирът Чайна Оупън. Към момента състезанието включва сингъл и двойки при мъже, сингъл и двойки за жени. Двубоите са наистина зрелищни, а играчите от първите места на състезанието често стават международен фактор.


Как да печелим със залози на тенис на маса?

Ако сте изчели текста ни дотук, със сигурност се чувствате по-уверени в правилата на пинг-понга и вече сте готови да заложите. Хубавото в случая е, че първенства има почти през цялата година и спокойно може да превърнете тези прогнози в свое хоби. Предлагаме ви няколко ценни съвета за това как да печелите, докато играете.

Букмейкърите не са експерти

Имайте предвид, че тенисът на маса не е сред най-експертните области на букмейкъра. Разбира се, сайтовете за залагания разполагат със спортни специалисти, но прогнозите им за пинг-понг не са така прецизни, както за като футбола, тениса, баскетбола, волейбола и пр. Вашата задача е да се възползвате от това. Следете световната ранглиста и по-специално движението на дадения играч в нея. Дори да е доста под опонента си, ако даден играч е влязъл в успешна серия, може би е добра идея да се възползвате от високите коефициенти и да заложите на него.

Изберете по-маловажни турнири

Както и при другите спортове, при пинг-понга също има по-престижни и по-маловажни турнири. Именно по-малко значимите могат да ви донесат изненадващ успех. Дори ТОП играчите не могат да са във върхова форма за всички турнири и пестят силите си при състезанията, които не им носят много точки в ранглистата. Участието им е в услуга на залагащите, защото вдига коефициентите при мачове, в които аутсайдерите имат реален шанс. Прегледайте по-задните позиции и обърнете внимание на играчите, които са в силна серия и заложете на тях.

Потърсете фаворити от Европа

Много любопитен съвет на специалистите е да направите проучване и да харесате обещаващи играчи от страни, извън Китай – най-често от Европа или Русия. Ще забележите, че в двубоите с китайски спортисти, коефициентите винаги са на страната на азиатците. Този съвет е подходящ за международните форуми, в които ще откриете много подобни двубои. Залагайте дисциплинирано, следвайте стратегията и в края на турнира ще сте на плюс.


Нашето мнение за залозите на тенис на маса

Залозите на тенис на маса са чудесен начин да разнообразите играта си. Макар че спортът не е сред най-популярните предложения в сайтовете, букмейкърите са осигурили достатъчно опции за игра. Особено интересни възможности ще имате по време на големите турнири. Съветваме ви да направите предварително проучване на обещаващите играчи. Вижте движенията в световната ранглиста за последните месеци и преценете сами кой състезател си заслужава. Независимо дали предпочитате дългосрочните прогнози или залозите на живо, например, пинг-понгът е забавна игра, с която със сигурност ще се забавлявате.

Християн Цуцев

Християн Цуцев

Християн има дългогодишен опит като редактор, а работата му в сайта е да изработва и оформя спортни анализи и ревюта на букмейкъри, а също така и да запознава потребителите с всичко най-интересно и полезно в света на залаганията.