В наши дни все повече букмейкърски сайтове предлагат възможността да залагате на електронни спортове. Последните представляват компютърни игри от различни жанрове, при които се изправят едни срещу други играчи или отбори борещи се за големи наградни фондове. Разбира се, така наречените eSports имат своите специфики, така че е добре да ги опознаете, като прочетете нашето ръководство посветено на този тип съвременни залози.

залози на електронни спортове

Няколко бързи факта за е-спортовете

Предлагаме ви да се запознаете с няколко бързи факта свързани с електронните спортове, за да влезете в тяхната кухня и да ги опознаете от близо. Всички изнесени факти доказват колко голяма е популярността на е-спортовете и отговарят на въпроса защо те са предпочитани от много залагащи в сайтовете на хазартните компании. А сега нека започнем с изброяването:

 • Електронните спортове се появяват за пръв път в Корея още пред 90-те години и се разпространяват в много други точки на света. Най-голям интерес към е-спортовете има в Азия, Северна Америка, Канада, САЩ, Русия, Бразилия, Германия и други.
 • През 2015 година се провежда Световно първенство по електронни спортове, където участниците играят на играта World of Warcraft Arena. Наградният фонд достига до 250,000$. През същата тази година се състои е международна надпревара на играта Dota 2, където състезателите се борят за уникалната парична награда от 18 млн. долара.
 • Една година по-късно през 2016 се състои финала на League of Legends – Световна надпревара, където наградата достига пет милиона щатски долара. Събитието е посетено от 43 милиони души, които стискат палци за своите любими играчи.
 • Очакванията на букмейкърите са, че през 2020 година на електронни спортове ще залагат близо 15 милиона играчи, а заложените суми ще бъдат на 30 млрд. долара.

Как протичат електронните спортове?

Е-спортовете противопоставят играчи от различни точки на света, които играят на дадена игра в мрежа. Според жанра на играта те трябва да изпълнят конкретни задачи, за да се поздравят с крайния успех. Така например в StarCraft е нужно дадения отбор да отстрани противниците си, като унищожи техните бази. По този начин се печели наградния фонд на някой от турнирите.

Ако електронният спорт е FIFA, то тогава много отбори, играят в една обща таблица. Печели този, който финишира на първо място и стане шампион. Възможно е обаче да има и поощрителни награди за второто и третото място в групата. Всичко зависи от определените условия към турнира или шампионата. С последните играчите се запознават, преди старта.

За да залагате на eSports е необходимо да се запознаете отблизо с компютърните игри. Не е добра идея да залагате на симпатии или късмет, тъй като в повечето състезания взимат участие много добри и доказани участници, които могат да се справят с всяка една конкуренция.

Към днешна дата се провеждат международни първенства и турнири, но има и такива на национално ниво. По-голямата част от събитията се излъчват на живо в интернет пространството, а в някои сайтове за залагания можете да следите на живо всичко, което се случва в дадена надпревара. По този начин ще направите по-сигурни и твърди залози.

електронни игри cs go lol dota и starcraft

Нека все пак ви представим основните игри, за които се предлагат залози в онлайн платформите на букмейкърите. Повечето заглавия са добре познати на геймърите в България и едва ли ще учудят някой, а ето ги и тях:

 • Counter Strike: GO
 • League of Legends
 • StarCraft
 • World of WarCraft
 • FIFA
 • Dota 2
 • Overwatch

Разбира се, има и още много игри, които предлагат залози, но това е основната част, която ще срещнете във всеки уважаващ себе си сайт, на големите букмейкърски къщи в световен мащаб.


Съветите ни, преди да направите залог

Основният ни съвет за залози на електронни спортове, е да проучите състезателите и тяхното представяне в различните турнири и надпревари. Ако сайта, в който залагате предлага статистика за е-спортове, то непременно я вижте и се запознайте с нея. По този начин ще се сдобиете с необходимата информация относно най-добрите играчи и техните постижения.

Предимство ще бъде, ако познавате самите игри. Много от тези, които залагат на електронни спортове познават различните жанрове и това им помага да имат по-трезва преценка относно това кой ще спечели. В случай, че се разровите в интернет ще попаднете на видео канали, които излъчват пряко някои надпревари. Такъв сайт например е YouTube, но има и други.

Намерете форуми в мрежата, където се споделя информация за eSports. В тях можете да прочетете прогнози, анализи, новини и всичко свързано с компютърните игри и победителите на световно ниво. Познавайки състоянието на играчите ще имате по-големи шансове да постигнете печалба, когато залагате на съвременните електронни спортове, за които пишем.

Общо взето успехът ви може да дойде, след като сте направили справка за състоянието на състезателите и отборите, техните амбиции и очакванията на феновете. Всичко друго зависи и от известната доза късмет, тъй като в компютърните игри често стават изненадващи обрати.


Какви пазари са налични?

В зависимост от сайта, в който залагате, ще ви бъдат предоставени различни пазари за залози на електронни спортове. Тези опции са ви познати и от другите спортове, така че няма да се затрудните с използването им. Всеки един маркет е обвързан с конкретната игра и нейните правила и условия. Сега ви представяме няколко от основните достъпни пазари за играчите:

 • Победител на карта – кой отбор ще победи за конкретна карта. Под пазара са изписани възможните победители;
 • Хендикап – той не се различава от този при останалите спортове. Главната идея е, че букмейкъра дава предимство на един от участващите отбори, а вие се съгласявате с него или избирате друга опция;
 • Брой точки под/над – колко точки ще спечели дадения отбор или колко убийства ще направи;
 • Точен резултат – какъв ще бъде точния резултат от изиграните рундове между участниците;
 • Краен победител – избирате крайния победител в състезанието;

Има и някои дългосрочни маркети, при които залагате на победител в състезанията, който ще грабне наградния фонд. Тук трябва да се обърне внимание на щедрите коефициенти при успех, въпреки че прогнозирането на това кой от всички участници ще надвие в перспектива е много трудно. Ако все пак изградите своя стратегия с игра, нищо чудно да реализирате добри печалби.


Най-големите eSports събития

В повечето сайтове за залагане ще откриете най-известните събития свързани с електронни спортове. Някои букмейкъри дори предлагат и малки състезания от различни точки на света. Прави впечатление, че пет или шест от световните надпревари винаги присъстват в онлайн платформите за залози. Ако не знаете имената на тези събития, то прочетете по-долу:

 • The International – международен турнир на играта Dota 2;
 • Wow Arena World Championship – световен турнир по World of Warcraft;
 • StarCraft 2 World Championship Series – световен турнир по StarCraft 2;
 • League of Legends World Championship – световен турни по League of Legends;
 • Fifa Interactive World Cup – състезания на играта FIFA, световната купа;
 • и други…

Това са една част от известните събития за е-спортове. Разбира се, към тях можем да прибавим организираните състезания на Electronic Sports League, CapCom Cup и World Cyber Games. Всички те са много увлекателни и се отличават с огромните си наградни фондове за играчите.


Заключение

Електронните спортове са много интересни и се радват на огромно внимание от страна на геймърите. Последните залагат в букмейкърските сайтове за своите фаворити в световен мащаб и често печелят от големите коефициенти, които се предлагат за залаганията. Разбира се, за да постигнете успех с този вид залози, е нужно да познавате е-спортовете и техните специфики. Надяваме се, че в това ръководство сте намерили полезни и практични съвети.

betenemy