Американският футбол е най-обичаният спорт в Северна Америка, а напоследък привлича вниманието на много запалянковци в Европа и дори в България. Освен като зрелищна дисциплина, той добива все по-голяма и заслужена популярност и като атрактивен пазар за залози. Ако търсите нови възможности за печалба и искате да разнообразите играта си, вижте в следващите редове как да включите американския футбол в прогнозите си.

залози на американски футбол

Кои сайтове за залагания предлагат американски футбол?

Както споменахме, американският футбол набира все повече почитатели в България. Ето защо не е чудно, че букмейкърите се стремят да го добавят в портфолиото си. Вижте списък на сайтовете за залагания, където ще го откриете:

Промоции и бонуси
 • Стартови бонуси
 • Високи коефициенти
 • Залози на живо
18+ Важат условия | Играйте разумно | Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост!
Най-популярен
Оферта Нов Клиент
 • Щедри бонуси
 • Cash Out
 • Разнообразни разплащания
18+ | Важат срокове и условия | Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост!
До 400 лв. бонус за спорт
 • Разнообразни бонуси
 • Добри коефициенти
 • Активна апликация
18+ Важат условия | Играйте разумно | Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост!

Кратка история на американския футбол

Американският футбол се появява през XIX век във Великобритания. Историята на тази дисциплина върви ръка за ръка с развитието на ръгбито. Двата спорта са разновидности на европейския футбол, за който по това време няма общоприети правила.

Базовите принципи включват игра с топка, която трябва да бъде изпратена към дадена цел или изритана отвъд предварително очертана линия в полето на противника.

Тези правила претърпяват сериозно и динамично развитие в САЩ, а за „баща“ на модерния американски футбол се счита Уолтър Камп. Той се запознава с дисциплината като играч в редиците на реномирания колеж Йейл. По-късно става треньор, а през 80-те години на XIX век въвежда и утвърждава някои ключови термини:

 • Т. нар. „скримидж линия“. Това е мислената линия, на която се намира футболната топка. На нея се сблъскват играчите на противниковите отбори. Благодарение на тази линия, в новите правила се появява засадата, а американският футбол се отдалечава значително от ръгбито.
 • Понятието за „даун“ (down). Всеки от противниковите отбори се стреми да достигне полето на опонента си. Всяко съдийско прекъсване на атаката се счита за един даун и това понятие е основополагащо за правилата на играта.
 • Термина „блокиране“, визиращ опитите за възпиране на противника, който в момента владее топката.

По това време футболът вече е най-широко застъпеният спорт, практикуван в американските колежи. Важно е да отбележим обаче, че всеки треньор и всяка отделна школа си имат собствени принципи на игра. Правилата на Уолтър Камп стават основа за консенсус между различни висши училища, с което спомагат за унифицирането на регламента в този спорт.

За първи колежански мач в историята на американския футбол се счита сблъсъкът между „Принстън“ и „Рътгерс“, проведен на 6 ноември 1869 г. Играта прилича по-скоро на европейския футбол, защото съперниците имат право единствено да ритат топката, без да я докосват.

Същинската трансформация в регламента идва през 1876 г., когато представители на реномирани колежи като „Принстън“, „Харвард“, „Йейл“ и „Колумбия“ се срещат, за да обсъдят и приемат общи правила.

В следващите десетилетия мачовете между различните университетски отбори започват да се организират редовно. В началото на ХХ век най-голямото предизвикателство, с което трябва да се справи тази дисциплина, е неконтролируемото насилие на терена. Само през 1905 г. смъртните случаи в този спорт са 19. В резултат опитни треньори и играчи обсъждат и въвеждат нови правила, които да дадат зелена светлина на дългите пасове в играта и да я направят по-безопасна.

През 1920 г. е основана Американската професионална футболна асоциация, която две години по-късно приема съвременното си име – Национална футболна лига. Тя поставя началото на професионалния американски футбол и довежда играта до съвременния ѝ облик.


Правила на играта и основни термини

Футболните мачове в Америка изправят един срещу друг отбори с по 11 играчи, разпределени в различни позиции. Целта на всеки тим е да отбележи повече точки, а за да стане това топката трябва да бъде успешно отнесена или изпратена в края на противниковото поле.

Мачовете продължават 60 минути, като играта е разделена на четвърти от по 15 минути. След втората четвърт се прави по-продължителна почивка, в която треньори и играчи обсъждат тактиките. Смени могат да се правят по време на прекъсванията.

Ако след стандартното време резултатът е равен, се играе 15-минутно продължение. Отборът, който пръв отбележи, печели целия мач. Ако и в добавеното време не излъчи победител, срещата завършва с равен. Изключение правят плейофите, където се играят продължения до отбелязване на точка.

Нека ви запознаем по-отблизо с основните правила на играта.

Как изглежда полето?

Полето в американския футбол има квадратна форма и е с приблизителни размери 110 х 50 м. За дължина приемаме страната от 110 м, а за ширина – по-късата страна на игрището.

американски футбол терен

Активната зона за игра е с дължина 90 м, а в двата края на игрището са ключовите „крайни зони“ (end zones) на двата отбора. Всяка от тях е с дължина 10 м и завършва с финална линия. Общата площ на терена е приблизително 5,500 кв. м.

Както забелязвате от снимката, цялото поле е разграфено на ярдове, каквато е и официалната мерна единица в американския футбол. Ясните бели линии показват разстоянието, което остава до крайната зона на противника.

Точките в американския футбол се реализират именно в крайните зони. Там се намират и вратите на двата отбора. Те съществено се отличават от вратите в европейския футбол.

Вратите в любимия спорт на Северна Америка се извисяват на 3 м от земята и са с приблизителни размери в 5,6 х 6 м. Гол се отбелязва, когато насочената топка премине между двата напречни пилона, в чиито краища са разположени червени флагове.

Форма на футболната топка

топка за игра на американски футболСлед като се запознахте с размерите и конструкцията на футболната врата, може би сте решили, че головете са трудно осъществими. Ключова роля за динамиката на играта има футболната топка. Ще се уверите сами, че тя е доста различна от коженото кълбо на Стария континент. Направена е от естествена телешка кожа и устойчив каучук. Има удължена форма и заострени върхове, за да може да набира по-голямо ускорение и да бъде насочвана по-прецизно.

Формата и размерите ѝ са стандартизирани. Дължината между двата ѝ края е приблизително 28 см, а обиколката в най-широката ѝ част е около 56 см. Сравнително лека е и тежи между 410 и 430 гр. Любопитен факт е, че в миналото топките са били пълнени с животински кожи. Феновете на американския футбол и до днес наричат топката „свинска кожа“ (Pigskin).

Как се осъществява играта?

След като се запознахме с по-важните детайли, нека разгледаме как се осъществява играта. Основната цел на всеки отбор е да достигне крайната зона на противника си. Атакуващ е този отбор, който владее топката. Всеки път, когато движението на настъпващия тим бъде спряно от противника, съдиите отсъждат един „даун“. За такъв се счита всеки случай, при който топката е опряла земята или е напуснала очертанията на полето.

По правило за четири отсъдени дауна нападащият състав трябва да е изминал разстояние от поне 10 ярда (9,1 м). В противен случай атаката се счита за провалена и топката отива в другия отбор.

Играчите са разпределени на ключови позиции по терена. Самото придвижване на топката става чрез подавания между тях. Важно е да отбележим, че по време на започната атака отборът има право само на един пас в посока към крайната зона на противника. Останалите подавания се осъществяват по ширина на терена или към центъра на игрището. Сами разбирате, че точните хвърляния не са достатъчни. За да се развие играта, е нужно и активно движение от страна на самите играчи.

атака в американския футбол

Точките се отбелязват по няколко начина. Най-резултатният от тях е тъчдаунът. В този случай играч на нападащия отбор е успял да занесе топката до крайната зона на противника или е получил успешен пас, докато вече се е намирал в нея.

След отбелязан тъчдаун атакуващите получават шанс да прибавят в актива си още точки. Играчите се прегрупират пред крайната зона на отбора в защита, а топката се поставя на 33 ярда (30 м) от вратата. Играчът зад топката има две възможности:

 • Да опита да я изрита в очертанията на вратата. Това носи на отбора му 1 точка.
 • Да опита да я придвижи обратно в крайната зона на пасивния отбор. При успех се прибавят още две точки в актива на нападащия тим.

По-важни термини в играта

Американският футбол изглежда неразбираем за много от любителите на спорта в България. Ако сте прочели статията ни дотук, със сигурност вече имате по-ясен поглед. В случай, че решите да залагате на този спорт обаче, ще е полезно да сте запознати и с по-важните термини.

 • Куотърбек (Quarterback) е централният нападател на даден отбор. Той е ключовата фигура по време на атаката и може по свое усмотрение да определи цялата тактика на тима.
 • Рънингбекс (Running Backs) са останалите нападатели, които движат атаката. Тяхната основна цел е да пренесат топката възможно най-далеч и да отправят точни пасове към куотърбека.
 • Даун (Down) е периодът, в който атакуващият отбор настъпва успешно към крайната зона на опонентите, докато придвижването не бъде спряно и топката докосне земята.
 • Драйв (Drive) се нарича съвкупността от разигравания (даунове), в които атакуващите са владеели топката. За край на даден драйв се счита моментът, в който тимът отбележи точка, когато топката бъде ритната напред или отборът в защита поеме контрол над нея.
 • Крайна зона / Ендзона (End zone) са крайните десет ярда на противниковото поле, където се отбелязват точки. Там се намира и вратата на всеки отбор.
 • Тъчдаун (Touchdown) – се отбелязва, когато топката попадне в крайната зона на противника.
 • Конверсия (Conversion) е важен момент от играта, след като бъде отбелязан тъчдаун. На нападащия отбор се дава възможност да отбележи още точки. Топката се поставя на 33 ярда от вратата. Играчът зад нея може да опита да я изрита във вратата или да я пренесе обратно е крайната зона на противниковия отбор.
 • Линия на нападението (Line of scrimmage) е мислената линия, която се обособява от играча, владеещ топката, по цялата ширина на полето.
 • Линия на атаката (Offensive line) – Стена от петима защитници, чиято цел е да пазят куотърбека и останалите нападатели, които придвижват топката напред.
 • Пънт (Punt) – Когато владеещият топката я пусне и изрита, това се нарича пънт / воле.

На какви пазари може да се залага?

Бързаме да ви зарадваме, че пазарите, които букмейкърите предлагат за американския футбол, са наистина атрактивни. Разбира се, някои от сайтовете осигуряват само основните опции. Съветваме ви да направите собствено проучване и да прецените къде ще ви е най-интересно да играете. По правило, особено голямо разнообразие ще откриете в активния сезон на NFL. Както се досещате, най-горещите опции ще са достъпни за големия финал през февруари. Някои от възможностите са:

 • Мачбет
 • Хендикап за четвърт
 • Продължения – Да/Не
 • Най-резултатна четвърт
 • Брой точки Под/Над
 • Брой тъчдауни в четвърт
 • Брой хващания за играч (Дългосрочна прогноза)
 • Да се класира за плейофите (Дългосрочна прогноза)
 • Победител на Super Bowl (Дългосрочна прогноза)
 • Точков спред

Най-популярни лиги

За радост на феновете, сайтовете за залагания, достъпни в България, предлагат прогнози за двете най-популярни футболни лиги.

Националната футболна лига

nfl логоНай-известната и атрактивна лига, която следят феновете на този спорт, е Националната футболна лига (NFL). Тя е една от четирите най-големи професионални спортни лиги в САЩ и най-престижният шампионат по американски футбол в световен мащаб.

NFL е съставена от две крила – Националната футболна конференция (NFC) и Американската футболна конференция (AFC). Всяко от тях е представлявано от по 16 отбора, така че в шампионата на Националната футболна лига се състезават общо 32 тима. Активният сезон на NFL трае 17 седмици и продължава от началото на септември до декември. Всеки един от 32-та отбора играе по 16 срещи, които определят по-нататъшното им класиране.

Трупайки точки, тимовете се изкачват на по-високи позиции, което може да определи дали ще продължат в следващия етап на шампионата. В края на стандартния сезон шест отбора от всяка конференция (NFC и AFC) продължават към плейофите. В този етап вече няма класиране, а отборите напредват чрез директни елиминации.

Големият финал на първенството обикновено се провежда през февруари и се нарича Super Bowl. В него се срещат победителите от NFC и AFC. Това е едно от най-мащабните спортни събития в САЩ, което събира пред телевизорите над 100 млн. зрители.

Колежанската футболна лига

лого на ncaa колежански американски футболДругият изключително популярен шампионат в света на американския футбол е Колежанската лига. В нея се състезават отборите от университетите, колежите и военните училища на САЩ, както и от висшите училища на Канада. За разлика от другите популярни спортове в САЩ, при американския футбол няма официална втора или полупрофесионална дивизия и за такава се счита колежанската лига. Успешните играчи в нея често продължават кариерата си и в професионалния футбол.

NCAA шампионатът обикновено се провежда извън активния сезон на NFL. Колежанските отбори играят един срещу друг и се стремят да покажат максимални резултати. Специално избран комитет определя по специфични критерии четирите най-добри отбора. Те се изправят един срещу друг в стремеж за да станат шампиони на колежанската лига.

Има ли дивизия за жени?

Може да не ви се вярва, но в продължение на почти 20 години в САЩ е съществувала Женска професионална футболна лига (WPFL). Тя е основана през 1999 г. и е била активна до 2008 г. Разпада се заради конфликт между основателките ѝ.

Не е изненада, че сред феновете на американския футбол има както мъже, така и жени. Всъщност, правилата на NFL са доста либерални в това отношение. Най-престижната футболна лига не забранява участието на жени в отборите. Нещо повече, през 2014 Дженифър Уелтър става първата дама, която успява да си осигури място в мъжките редици на професионалния футбол.

Въпреки че WPFL вече не съществува, в момента женският американски футбол продължава своето развитие във вид на други лиги, като отново най-популярните от тях са в САЩ и Канада.


За какво да внимаваме при тези залози?

На първо място бихме ви посъветвали да проучите подробно принципите на самата игра. След като вече сте изчели ръководството ни, със сигурност сте достатъчно запознати с основните правила. Изгледайте един или два мача, вижте как протичат нападенията и каква е ролята на защитата. Много от мачовете се следят на живо при различните букмейкъри. Вижте какви пазари се предлагат в хода на играта и как се изменят коефициентите според развоя на събитията.

За да ви помогнем при играта, сме събрали за вас няколко ценни съвета, дадени от опитни играчи и анализатори.

Дългите полети провалят отборите

Това сочи бърз анализ на статистиката от мачовете в NFL. Имайте предвид, че територията на САЩ е наистина голяма. Ако на дадем тим му се наложи да прелети от източния до западния бряг, например, това ще окаже сериозен негативен ефект на представянето му. Причина са големите разлики в часовото време, както и краткия период за подготовка. Правете проучвания, преди да заложите и помнете, че умората от пътя е важен фактор.

Не отдавайте прекалено голямо значение на защитата

Ако сте решили да заложите на Брой точки Под / Над за даден отбор, вероятно сте направили справка в предишните представяния на отборите. Експертите съветват да вземете под внимание предимно офанзивните показатели на двата състава, без да се доверявате прекалено на постиженията им в защита. Причината е, че американският футбол е агресивна игра, в която попаденията са основна цел. Отборите съсредоточават усилията си най-вече в атаката. Накратко казано, ако искате да прецените дали отбор А ще реализира даден резултат, взимайте под внимание качествата на атаката му, а не способностите на защитата на отбор Б.

Точен ли е в ритниците даден отбор?

Според анализаторите, спортните фенове често пренебрегват този въпрос, защото отдават по-голямо значение на реализацията чрез силова игра. Ако смятате да залагате на отбори с близки коефициенти, проучете съставите им и вижте дали в редиците им има играчи с точен мерник при ритане на топката.

Проучвайте куотърбека на всеки отбор

Ако сте гледали холивудски филми на тази тематика, сигурно сте чували, че куотърбекът във всеки отбор е боготворен. Това не е случайно. Той е ключовата фигура за всеки тим и може да наклони везните на играта не само с физическата си сила, но и с тактическата си преценка. Той може да развие играта на целия отбор по свое усмотрение. С две думи, когато залагате на мачбет, проверете кой от двата тима има по-добър куотърбек.

Всяка контузия е важна

Това, разбира се, важи за всеки спорт, но е особено важно при американския футбол, защото той е преди всичко силов физически спорт. Колкото и добра тактика да има отборът, ако ключови играчи са претърпели контузия, шансовете за добро представяне не са особено големи.


Нашето мнение за залозите на американски футбол

За повечето любители на залозите в България американският футбол е сравнително нов и все още неразкрит хоризонт. Със сигурност можем да твърдим, че този спорт е изключително динамичен и предлага истинско зрелище. Доказателство за това са милионите запалянковци, които се събират пред екраните по време на всеки мач от NFL. По тази причина букмейкърите се стремят да предлагат на феновете също толкова атрактивни пазари. В някои от сайтовете, достъпни у нас, ще откриете учудващо разнообразие.

Ако сте се наситили на прогнози за европейски футбол, нашето мнение е, че американският му наследник е доста добра алтернатива. Най-важното обаче е да се запознаете предварително с правилата и да проучвате поне бегло рейтингите на отборите, за които смятате да играете.

Християн Цуцев

Християн Цуцев

Християн има дългогодишен опит като редактор, а работата му в сайта е да изработва и оформя спортни анализи и ревюта на букмейкъри, а също така и да запознава потребителите с всичко най-интересно и полезно в света на залаганията.