Голфът е един от спортовете, чието практикуване се свързва предимно с по-заможните среди. В последните десетилетия тази игра набра популярност и в България, където бяха построени редица игрища. В следващите редове ще ви запознаем с някои любопитни факти около голфа, ще разгледаме по-важните му правила и ще видим как той може да ви донесе печалби.

ръководство за залози на голф

В кои сайтове за залози може да се залага на голф?

Голфът добива все по-голяма популярност сред любителите на спортните прогнози в България. Това е игра, подходяща за залагащи с по-спокоен темперамент, за които е важна не само печалбата, но и самото удоволствие да следят развоя.

Всички по-големи букмейкъри, достъпни в страната ни, ще ви предоставят шанса да опитате късмета си на голф. Вижте по-долу списък с водещите сайтове, в които ще намерите тази възможност:

Промоции и бонуси
 • Стартови бонуси
 • Високи коефициенти
 • Залози на живо
18+ Важат условия | Играйте разумно | Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост!
Най-популярен
Оферта Нов Клиент
 • Щедри бонуси
 • Cash Out
 • Разнообразни разплащания
18+ | Важат срокове и условия | Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост!
До 400 лв. бонус за спорт
 • Разнообразни бонуси
 • Добри коефициенти
 • Активна апликация
18+ Важат условия | Играйте разумно | Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост!

Кратка история на голфа

Голфът има сравнително неясен произход, около който анализаторите все още дебатират и спорят. Все пак, в световен мащаб доминира тезата, която отнася корените на този спорт до Средновековието в Шотландия. Историците сочат, че първообразът на тази игра е бил практикуван в Холандия, където мъже се опитвали да вкарат топка в дадена дупка с възможно най-малко на брой удари.

Ето какво е мнението на говорителя на Кралския и Древен Голф Клуб на Свети Андрюс – една от най-старите голф организации в Шотландия: „Игри със стик и топка се практикуват от много векове, но голфът, какъвто го познаваме днес – включващ 18 дупки, със сигурност произлиза от Шотландия.“

Първото официално споменаване на този спорт е открито в документ, издаден през 1457 г. от шотландския крал Джеймс II. В него монархът забранява голфа и футбола, като се аргументира, че двата спорта разсейват мъжете, които пренебрегват военните си задължения.

Най-старите голф правила са написани през 1744 г. за Сдружението на голф играчите, което по-късно е преименувано на Почетно дружество на голф играчите в Единбург. Текстът, наречен „Закони и правила в играта на голф“ в момента се съхранява в Националната библиотека на Шотландия.

За първи шампион по голф се счита хирургът Джон Ратрей, който през 1744 г. печели състезанието, организирано от Общината в Единбург. Като награда получава статуетка, до която трябва да добави сребърна топка с гравираните си имена. Любопитен факт е, че години по-късно Ратрей се включва в бунта на якобитите и е хвърлен в затвора. Спасява се от екзекуция, защото за него пледира самият председател на шотландския съд по това време Дънкан Форбс, който е приятел на Ратрей от голф средите.

Първата стъпка към популяризирането на голфа в световен мащаб идва през 1603 г., когато монархът на Шотландия Джеймс VI стига до трона на Англия. Той и приближените му практикували този спорт в кралския двор, с което играта става известна и извън Шотландия.

В средата на XIX век кралските железници достигнали до Шотландия. Редовната железопътна връзка повишила интереса и контактите с родната област на голфа и почитателите на този спорт се увеличили неимоверно.

Има исторически сведения, че войници и мигранти пренесли принципите на голфа в британските колонии по цял свят. Играта пуска здрави корени в САЩ, където и до днес е сред най-предпочитаните дисциплини. Любопитен факт е, че е обичана също в Япония и Тибет.


Правила и по-важни термини

Едва ли много от вас са запознати с основните правила на тази игра. Макар да не са сложни, те имат някои специфики. Най-важно от всичко, може би, е самото игрище, за което може да прочетете по-долу.

Как изглежда игрището в голфа?

голф игрищеСъс своите размери и съоръжения, то е огромна инвестиция и може да бъде построено само на благоприятен терен. Именно това е един от факторите, които обуславят голфа като доста скъп спорт.

Желаещите да го практикуват трябва да инвестират в редовен членски внос към даден клуб или да плащат скъпи еднократни посещения.

Сумите са оправдани, тъй като всяко игрище има нужда от редовна поддръжка. Говорим за десетки и дори стотици декари зелена площ, която трябва да бъде обслужвана редовно.

В допълнение трябва да подчертаем, че на схемата встрани виждате организацията само около една от дупките.

Стандартната голф игра включва преодоляването на 18 дупки.

Ето кои са по-важните елементи от полетата за голф:

 • 1. Начална позиция
 • 2. Водно препятствие
 • 3. Неравности
 • 4. Част извън очертанията
 • 5. Пясъчно възвишение
 • 6. Водно препятствие
 • 7. Игрален терен
 • 8. Подравненото поле около самата дупка
 • 9. Флаг
 • 10. Дупка

Топки и стикове

Топките в модерния голф са сферични и почти винаги бели, макар че са разрешени и други цветове. Направени са от пластмаса и гума. Имат минимално допустим диаметър от приблизително 42 мм и не трябва да тежат повече от 45.93 гр. Особено характерни за тях са т.нар. „трапчинки“. Те са патентовани през 1910 г. и целта им е да подобрят аеродинамичността на топката. Броят на трапчинките може да варира.

голф стикове и топки

Другият важен елемент в голфа са стиковете, като тук трябва да подчертаем, че те са от ключово значение. Всеки от тях има удобна дръжка, но главите, които фактически докосват топката, са различни.

Стиковете имат съответни номера, в зависимост от етапа на играта, за който са най-подходящи. Те се отличават по своето покритие, набразденост и ъгъл. Тези на пръв поглед дребни детайли имат огромен ефект върху играта на участниците. Нещо повече, напредналите играчи твърдят, че силата, с която удрят топката, всеки път е еднаква. Къде ще успеят да я позиционират, зависи предимно от стика, който са използвали.

Как протича самата игра?

Етапите в играта се наричат рундове, като всеки от тях включва преодоляването на 18 дупки. На стандартните игрища всяка от тях се играе само по веднъж. В надпреварата в даден рунд могат да играят неограничен брой участници. Все пак, най-често заедно се включват до четирима-петима играчи.

Не е чудно, че по традиция голфът се счита за благородническа игра. Това личи дори във формулировката на правилата ѝ, където е посочено приблизително следното: „Ударете топката там, където е паднала, играйте на полето, както го намерите, а ако не може да предприемете никое от двете действия, направете това, което е справедливо.“

Тази максима не е изненада, тъй като на терена няма съдии и всеки от опонентите трябва да бъде добросъвестен и доброволно да спазва правилата. В допълнение всеки трябва да се запознае с изискванията на етикета в голфа. Той съчетава различни норми на благоприличие и пристойно поведение. Заедно с това, всяко игрище и всеки клуб може да съставят свои специфични правила, стига те да не са в разрез с общия голф етикет.

голф терен

Може би ще ви е интересно да научите, че всеки сам се грижи да остави полето така, както го е намерил. Ако, да речем, изкопаете дупка, защото замахът ви не е бил особено точен, трябва собственоръчно да я подравните, в случай, разбира се, че не плащате на отделен асистент.

Всеки участник обикновено разполага със собствен набор от стикове, които използва по свое усмотрение. В допълнение играчите трябва да са подходящо облечени и да са снабдени с топки, за предпочитане – отличителни.

Друг любопитен момент е, че в официалните правила няма регламентирано специфично облекло за голф. Изискванията са единствено да държите стиковете с ръкавици и със специални обувки. Те са разработени така, че да не увреждат тревистата настилка.

Дупките се играят по предварително определен ред, който е идентичен за всички участници. Целта е да изпратят топката в поредната дупка с възможно най-малко на брой удари. Любопитното при голфа е, че печели онзи, който има най-малко точки. Активът расте и ако играчът е получил наказание. Такова се начислява, ако са нарушени базовите правила на играта или топката е изпратена в ситуация, от която не може да бъде разиграна. Тогава тя се връща в предишната изпълнима позиция, а на играчът се прибавя още един удар и допълнителни точки за дистанция.

Има два основни принципа, по които се провеждат състезанията:

 • Stroke Play / Игра за удар – Тук от значения са броят удари, които отборът или играчът са направили по време на целия рунд.
 • Match Play / Мач за всяка дупка – При този принцип отборите или играчите печелят точки за всяка дупка, в която са вкарали топката с по-малко удари от опонентите си.

По-важни термини

 • Грийн – Заравненото поле около всяка дупка
 • Тий – Тий се нарича стартовия удар в голфа
 • Пар – Предварително определено е с колко удара е нормално даден участник да вкара топката в дадена дупка. Броят удари за по-кратко се наричат пар (равенство / нормално състояние).
 • Бърди – Когато играч завърши дупката с един удар по-малко от определените в пар-а.
 • Ийгъл – Когато на даден състезател са нужни два удара по-малко, за да вкара топката в дупката.
 • Албатрос – Е представянето, при което играчът завършва дупката с три удара по-малко от тези, определени в пар-а.
 • Буги – Един допълнителен удар над допустимите в пар-а.
 • Двойно буги – Два допълнителни удара над допустимите в пар-а.
 • Тройно буги – Три допълнителни удара над допустимите в пар-а.
 • Трапчинки – Това са специфичните дупки в топката за голф, добавени там, за да подобрят нейната аеродинамика.
 • Мейджър – На кратко „мейджър“ се нарича всеки един от четирите най-престижни голф турнира в света.

Видове опции за залози

Ще се изненадате колко предложения за прогноза ще откриете в различните сайтове. Ако направите проучване и се запознаете с общите правила, ще може да залагате на много разнообразни пазари, а не само за краен победител. Ако тази игра ви доставя истинско удоволствие, ще може да прекарате вълнуващи минути, следейки развоя на предположението си.

Вижте по-долу част от наличните опции за залог при най-популярните букмейкъри.

 • Дългосрочни залози за краен победител
 • Да се класира в ТОП 4
 • Лидер след Първи Рунд
 • 54 Дупки Двубой
 • 72 Дупки – Един срещу друг
 • Залагане без конкретен играч
 • Да спечели Мейджър

Най-популярните голф турнири

Както споменахме по-горе, най-популярните турнири в света на голфа се наричат „мейджъри“ / majors. Това са първенствата, в които най-опитните играчи се изправят един срещу друг. Както се досещате, букмейкърите предлагат най-вълнуващи пазари именно за мейджърите.

Masters Tournament

лого на Masters голф надпреваратаТурнирът U.S. Masters се провежда за първи път през март 1934 г., като страната остава домакин на състезанието и до днес. Надпреварата се организира всяка година през април от Augusta National Golf Club, а принципът на игра е за удар.

U. S. Masters включва общо 72 пар-а, а игрището е с дължина 7 км. Наградният фонд е 11 млн. долара.

PGA Championship

голф лого на PGAPGA Шампионатът се провежда вече над един век в САЩ. През периода 1916 г.- 1957 г. се провежда като мач за всяка дупка, а от 1958 г. досега се играе за брой удари.

Броят пар-ове варира, като през 2018 г. те са 70. Дължината на игрището също е различно, защото всяка година различна страна е домакин. Наградният фонд е 11 милиона долара, а турнирът се провежда през май.

U. S. Open

лого на us open турнира по голфАко сте фенове на тениса, сигурно свързвате U. S. Open именно с този спорт. Подобен турнир обаче се организира и в света на голфа още от 1895 г. насам.

Провежда се в различен американски град през юни всяка година и е организиран от Националната голф организация в САЩ.

Дължините на игрищата варират, но са приблизително около 7 км. Форматът е игра за удар.

Теренът е съставен с разнообразни препятствия, които го правят доста труден. Въпреки това, точно подобни трудности показват кой от голфърите е най-способен и е готов да си заслужи титлата. Наградният фонд на турнира надхвърля $12 милиона.

The Open Championship

лого на british open голф турнираОтвореният шампионат на Великобритания е най-старият голф турнир в света. Основан е на 17 октомври 1860 г.

Към днешна дата се играе през юли месец, а домакини са различни градове в цяла Великобритания. Организира се от Кралския и Древен Голф Клуб на Свети Андрюс. Дължината на игрищата варира между 6700 м и 7000 м., а форматът на първенството е игра за удар. През 2018 г. наградният фонд е 10,5 милиона долара, а победител е италианецът Франческо Молинари.


За какво да внимаваме при залозите на голф?

Може би много от вас все още не са пробвали късмета си на голф и търсят подходяща стратегия за прогноза. В следващите редове ще ви дадем някои добри идеи, за да решите коя е най-подходяща за стила ви на игра.

Не се предоверявайте на големите имена

Преди началото на всеки голям турнир букмейкърите поставят своите стойности, за които да залагате. Коефициентите се основават върху представянето на даден играч през последната година. Разбира се, ако тепърва навлизате в това поприще, може да използвате тези числа като ориентир и да не експериментирате извън тях.

Нашият съвет обаче е да не се предоверявате на големите имена. Голфът е спорт, при който кариерата на топ играчите може да се простира в няколко десетилетия, през които да има различни дълги прекъсвания. Това означава, че е често срещано някой състезател, за когото не сте чували от години, да се появи отново и да спечели някой мейджър. Именно за този знак трябва да следите. Ако забележите, че букмейкърите гласуват неочаквано доверие на някой играч, за когото не сте чували от години, това е вашият знак.

Проучвайте игрищата

Друга стратегия, която можем да ви предложим, е да следите внимателно на кое игрище ще се проведе даденият турнир. След това проучете как участниците в него са се справяли досега на тези дупки. Това може да ви даде сериозно предимство пред останалите залагащи, защото ще основете прогнозите си на истинска и специфична статистика.

Внимавайте за външните фактори

Щом заложите един-два пъти на по-значимите голф турнири, ще забележите, че предварителните коефициенти се менят драстично след началото на състезанието. Това зависи от различни външни фактори като климатични условия, неубедителен тий и пр.

Подгответе се със собствено проучване. Изберете си петима играчи, около които гравитирате, и проверете личната им статистика. Вижте как развиват ударите си при лошо време и как реагират на напрежение.

Истината е, че неуспехите в даден етап от състезанието могат да се компенсират дори до победа. За да сте убедени в дългосрочния си избор на играч обаче, вижте как се представя той при форсмажорни обстоятелства. Тази стратегия е особено подходяща, ако някой от турнирите ще се проведе при лошо време. В случай, че някой от играчите се отличава с добро представяне въпреки климатичните условия, може да заложете на него, дори да не е сред фаворитите на букмейкърите. Това ще ви донесе и по-добри стойности.

Заложете на няколко фаворита

Тази стратегия е в пълен противовес с първото ни предложение, но също може да ви донесе успех. Подходяща е както за хора с по-голям портфейл, така и за залагащите по-скромни суми. Необходимо е да прегледате коефициентите на определените фаворити. Ще забележите, че поради огромния брой участници в турнирите, дори най-високо оценените играчи ще ви предложат двуцифрени стойности. В този случай ви предлагаме да се спрете на петима от тях и да разделите между тях сумата, която сте си определили за залагане. Ако някоя от прогнозите ви се сбъдне, тя не само ще изплати загубата ви при останалите четири, но и ще излезете на печалба.


Нашето мнение за залози на голф

Ако сте изчели текста ни дотук, вероятно голфът вече е събудил любопитството си. Заблуда е, че това е спорт за мързеливи или възрастни хора. Дисциплината изисква сериозна подготовка, здрава психика, точна преценка и прецизност. Всъщност, това са четирите ключови фактора, които ще са ви нужни и при залозите на голф. Разгледайте предложенията на различните букмейкъри и харесайте някой от сайтовете, където да опипате почвата на този тип прогнози. Започнете с малки суми и проучете принципите на този спорт. Експертите считат голф прогнозите за едни от най-трудните при залаганията, но рискът и усилията се отплащат, ако спечелите.

Християн Цуцев

Християн Цуцев

Християн има дългогодишен опит като редактор, а работата му в сайта е да изработва и оформя спортни анализи и ревюта на букмейкъри, а също така и да запознава потребителите с всичко най-интересно и полезно в света на залаганията.