Колоезденето е сред най-предпочитаните занимания за много от любителите на спорта. Освен приятно и здравословно хоби обаче, този спорт може да бъде и чудесно поле за залагания и в следващите редове ще поговорим за това.

залози на колоездене - ръководство

В кои сайтове за залагания ще намерим колоездене?

Ако сте решили да изпробвате късмета си на колоездене, няма да ви липсват възможности. Спортът се предлага от големите букмейкъри в страната:

All Inclusive 550 лв. Бонус
 • Стартови бонуси
 • Високи коефициенти
 • Залози на живо
18+ Важат условия | Играйте разумно | Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост!
Най-популярен
До 100 лв. за Нов Клиент
 • Щедри бонуси
 • Cash Out
 • Разнообразни разплащания
Оферта Нова Сметка. До 100 лв в Бонус за Залози за нови клиенти в bet365. Мин. депозит 10 лв. Бонусът за Залози е достъпен за използване след уреждането на залози на стойност на квалифициращия депозит. Важат изисквания за минимални коефициенти и изключения за залози и методи за плащане. Печалбите изключват заложената сума в Бонус за Залози. +18 | Важат срокове и условия | Кодът BBCODE може да се използва по време на регистрация, но не променя условията на бонуса. #ad | Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост!
До 200 лв. бонус за спорт
 • Разнообразни бонуси
 • Добри коефициенти
 • Активна апликация
18+ Важат условия | Играйте разумно | Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост!

Кратка история на колоезденето

Колоезденето е един от най-динамично развилите се спортове, които в момента са популярни по цял свят. Любопитното при него е, че той е масово практикуван не само от професионалисти, но и от любители. Причината е, че карането на велосипед може да бъде не само дисциплина, но и начин на придвижване, както и източник на забавление.

В модерния си вид колелото е представено в Европа в края на XVIII век. Оттогава то е станало част от живота на повече от 1 млрд. души по цял свят.

На 31 май 1868 г. в Париж се провежда първото документирано състезание по колоездене, което е спечелено от англичанина Джеймс Мур. Той финишира на челна позиция и по време на първата надпревара по трасе между два града. Тя се провежда между Париж и Руен, които са на 123 км един от друг. Турът продължава 10 ч. и 40 минути.

През 1887 г. в САЩ е основан първият клуб по колоездене на Сейнт Луис. Впечатляващото в случая е, че той не само функционира и до днес, но и е спонсор на много състезания, а от редиците му произлизат известни състезатели.

90-те години на XIX са считани за златната ера на колоезденето, защото в Европа, САЩ и Япония започват да се организират все повече състезания. От средата на миналия век този спорт вече не е толкова популярен в САЩ, но остава една от най-добре застъпените дисциплини в Европа.

През първите три десетилетия на XX век започват да се организират и едни от най-популярните състезания в света на колоезденето, познати и до днес – Обиколка на Италия (1909 г.), Обиколка на Франция (1903 г.) и Обиколка на Испания (1935 г.). Няма как да не споменем, че от 1924 г. се организира и Обиколка на България. По време на Студената война тя е била сред най-престижните надпревари в света на колоезденето.


Основни термини и правила на този спорт

Причината за популярността на този спорт е, че изисква стабилна физическа и психическа подготовка, без да налага усвояването на сложни правила.

Как изглежда теренът?

Любопитното е тук е, че дори при професионалното колоездене няма строго регламентиран терен. Всяко състезание може да се провежда на различни писти. Състезателите могат, например, да карат по добре асфалтирани пътища, свързващи различни градове. Такъв е случаят при най-известните обиколки на Италия, Франция и Испания, за които споменахме по-горе.

колоездене по велодром

В други случаи обаче състезанията могат да включват обиколки в колодрум. Това е овална писта, построена специално за колоездене. Дължината ѝ е 250 м и включва четири завоя от по 180 градуса. Настилката може да бъде от дърво или устойчив каучук. Целта ѝ е да позволи на велосипедистите да поддържат максимално висока скорост. Любопитното в случая е, че самата писта е проектирана под наклон. В най-равната ѝ част той е 12 градуса, а в най-наклонената – 42 градуса.

планинско колоезденеВелосипедите има какво да предложат и на любителите на силните усещания. Това важи с пълна сила за планинското колоездене.

Както подсказва името, състезанията тук се осъществяват във високопланински пресечени местности, далеч от комфорта на градската зона или на колодрума. Отсечките са предварително определени, а целта отново е да се финишира пръв.

Планинското колоездене е едно от най-тежките, поради условията, на които се провежда. При него и велосипедите, които се използват от колоездачите, са по-различни спрямо шосейните колелета. Тези за планински състезания трябва да имат по-стабилни гуми, осигуряващи стабилност по неравните терени.

В света на колоезденето ще срещнете и друг тип спорт, наречен колокрос.

Надпреварите в него се провеждат в пресечени местности, в които са предвидени специални препятствия. Отсечките обикновено са сравнително къси – около 2.5 – 3 км. Те са изпълнени с неравности, кал, скалисти участъци и водни препятствия, които да накарат състезателите да бутат или носят велосипедите си.

Видове велосипеди

Вероятно се досещате, че различните терени предполагат специфични велосипеди. За обиколките в градска среда, например, често са по-подходящи тънките гуми на шосейните бегачи. Те, разбира се, никак няма да са надеждни в планинските условия и при колокроса, където са необходими здравина и устойчивост. Надпреварата в колодрум също изисква специално внимание към формата и гумите на велосипеда.

Всеки състезател може да персонализира своя велосипед, така че да му бъде максимално удобно, независимо от какъв тип е състезанието с велосипеди.


Правила на състезанията

шосейно колоездене

Освен специфична екипировка, различните типове състезания имат и отделни правила. Най-общо казано, целта на всеки е да финишира пръв или да направи най-много обиколки за най-кратко време. По време на надпреварата състезателите трябва да съблюдават предварително маркирания маршрут, без да се опитват да го съкращават. Заедно с това, те трябва да спазват поведение, което да не създава рискове за опонентите им. Не се допуска физическа разправа с конкурентите, както и злоумишлени действия, целящи да нарушат траекторията на колоезденето им. По време на градските обиколки по път участниците са длъжни да спазват регламента за движение по пътищата, освен когато правилата няма как да се отнасят до велосипедистите.

По-важни термини

 • Аеро – Е съкратеното название за аеродинамика. То визира съпротивлението, което специфичната екипировка на състезателя – рамката на велосипеда, каската и колелетата, оказва при движение.
 • Атака – Внезапният опит на състезател или група от състезатели да напредне или да изпревари.
 • BMX – Вероятно повечето от вас са притежавали или поне веднъж са карали колело BMХ. То има компактни размери и се използва за надпревари в калта или за демонстрация на трикове.
 • Заешки скок – Така се нарича маневрата, с която тялото ви отскача в точния момент и повдига велосипеда, за да избегнете препятствие или да се качите на бордюр.
 • Верига – В колоезденето това е веригата, която предава силата от въртене на педалите към гумите на велосипеда и осигурява техния въртящ момент.
 • Рамка – Тук става въпрос за общата рамка на велосипеда, която свързва гумите, веригата, педалите, седалката и кормилото.
 • Скорости – Така се наричат кръглите дискове със зъбци, върху които се прекачва веригата. Тяхното превключване ще ви позволи да полагате различни усилия за преодоляване на терена.

Налични опции за залози на колоездене

В отделните сайтове ще откриете различни възможности за прогноза при колоезденето. Ако ви интересува многообразието, ви предлагаме да се насочите към bwin. Имайте предвид, че обикновено букмейкърите предлагат дългосрочни прогнози още преди началото на състезанията. Щом започнат квалификационните фази и етапите, опциите за залог може да се увеличат. Вижте по-долу част от възможностите за залог в различните платформи:

 • Краен победител
 • Съперничество между двама играчи
 • Преднина на победителя
 • Ще спечели ли колоездач от дадена държава?
 • Колко индивидуални етапа ще спечели даден играч?
 • Ще спечели ли един и същи колоездач 21 етап и генералното класиране по точки.
 • Планинско класиране

Най-популярните състезания

Най-популярните състезания са и надпреварите, към които букмейкърите имат най-голям интерес. Именно към тях ще намерите максимален брой опции за прогноза. Ето кои са те:

Обиколка на Франция

tour de france логоТур дьо Франс е най-престижната надпревара в света, която събира най-резултатните колоездачи. Провежда се всяка година от 1903 г. насам. Трае три седмици и преминава през територията на Франция и съседните ѝ държави. Включва смесица от различни етапи: планинско колоездене, равнинен етап, индивидуално бягане по часовник, както и отборно бягане по часовник.

В надпреварата се включват 20-22 тима, всеки от които е съставен от деветима състезатели. Участието на отборите се определя спрямо класирането им в световната ранглиста.

След финалния етап състезателят, който има най-добро време, получава престижната жълта фланелка, която показва, че именно той е бил най-резултатен.

Обиколка на Италия

Лого на Giro d ItaliaВторото по важност състезание в света е Обиколката на Италия. Тя се провежда ежегодно от 1909 г. насам. Започва в края на месец май или в началото на юни.

Надпреварата трае три седмици, като всеки ден – без дните за почивка, се преминава през различен етап. Етапите биват масов старт, градски етап, планински етап, индивидуално бягане по часовник, отборно бягане по часовник. Любопитно е, че за разлика от традицията при Тур дьо Франс, тук фланелка получават повече играчи.

 • Розова фланелка е отредена за лидера в общото класиране от състезанието.
 • Червена фланелка получава най-добрият при спринтьорите.
 • Бяла фланелка най-резултатният състезател до 26-годишна възраст.
 • Синята фланелка е призвание за най-добрия катерач.
Обиколка на Испания

la vuelta логоТретият престижен форум в света на колоезденето е Обиколката на Испания. Тя е вдъхновена от другите две големи състезание и се провежда за пръв път през 1935 г. Надпреварата продължава общо 21 дни плюс два дни, отредени за почивка. Маршрутът се мени всяка година, но като цяло включва едни и същи етапи: колоездене през Пиринеите, бягания по часовник и финален етап в Мадрид. Най-бързият играч в общото класиране получава червена фланелка. И тук, както и при другите надпревари има междинни класирания в различните етапи и се определят най-добри спринтьори, най-резултатни катерачи и пр.


За какво да внимаваме при залозите на колоездене?

Макар че залозите на колоездене не са от най-популярните сред повечето букмейкъри, все пак ще може да срещнете доста интересни предложения в платформите, достъпни в България. Има няколко неща, за които искаме да ви предупредим. Добре е да ги имате предвид и да внимавате за тях, ако сте решили да опитате късмета си при колоезденето.

Проучвайте внимателно коефициентите

Първият и най-ценен съвет, който можем да ви дадем, е да проучвате много старателно коефициентите при различните букмейкъри. Причината да отбелязваме това е, че при колоезденето стойностите за даден състезател могат значително да варират. Не искате да направите залога си при неизгодни условия, нали?

Ако сте се спрели на конкретен състезател или пък на националността на потенциалния победител, разгледайте какво е налично в отделните платформи. Разликата в цифрите може сериозно да ви изненада.

Не се притеснявайте да поискате залог

Докато разглеждате възможностите при различните букмейкъри, ще забележите, че не всички участници в състезанията са отразени в пазарите. Това е съвсем разбираемо, тъй като броят им е наистина голям. Повечето платформи обаче ще ви дадат възможност сами да предложите залог, ако избраният от вас колоездач не фигурира при опциите за прогноза.

Ако сте се спрели на конкретно име и държите да заложите точно на него, не се притеснявайте. Просто пишете на поддръжката към сайта. В повечето случаи екипите на букмейкърите уважават желанието на потребителите си. Имайте предвид обаче, че обработката на тази заявка може да отнеме време. В тази връзка ви съветваме да се свържете с отдела за обслужване на клиенти достатъчно рано.

Винаги следете последните новини

Ключът към успеха в залагането на колоездене е да сте в крак с всичко, което се случва около състезателите. Сами разбирате, че най-важното условие за отличното представяне на всеки участник, е добрата му физическа подготовка. В този смисъл, за вас ще е от особено значение да следите последните новини поне около отбора, който считате за фаворит. В крайна сметка, престижните надпревари са групов спорт, а всеки тим е силен точно толкова, колкото най-слабия участник в състава си.


Нашето мнение за залози на колоездене

Залозите на колоездене са отличният избор за всички, които прекарват свободното си време в компанията на своя велосипед. Ако това е вашето хоби, не е лоша идея да направите първите стъпки в тази насока. Самото състезание със сигурност ще ви донесе удоволствие, а ако се отнесете сериозно и направите предварително проучване, има голям шанс да излезете и на печалба. Плюсът при колоезденето е, че често пъти предлага изгодни коефициенти, особено в дългосрочните прогнози преди самото състезание.

Християн Цуцев

Християн Цуцев

Християн има дългогодишен опит като редактор, а работата му в сайта е да изработва и оформя спортни анализи и ревюта на букмейкъри, а също така и да запознава потребителите с всичко най-интересно и полезно в света на залаганията.