Ръгбито е един от най-обичаните спортове във Великобритания, Австралия и Нова Зеландия, но е сравнително непознат сред запалянковците в България. Ако сте любопитни и искате да опитате късмета си със залог на тази дисциплина, в следващите редове ще ви дадем ценни съвети.

ръководство за залози на ръгби
Съдържание

В кои сайтове за залози се предлага ръгби?

Може би ще се зарадвате да научите, че все повече български сайтове предлагат възможност за залози на ръгби. Изборът в коя платформа да играете е ваш и зависи от личните ви предпочитания. Ето къде ще откриете този спорт:

All Inclusive 550 лв. Бонус
 • Стартови бонуси
 • Високи коефициенти
 • Залози на живо
18+ Важат условия | Играйте разумно | Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост!
Най-популярен
До 100 лв. за Нов Клиент
 • Щедри бонуси
 • Cash Out
 • Разнообразни разплащания
Оферта Нова Сметка. До 100 лв в Бонус за Залози за нови клиенти в bet365. Мин. депозит 10 лв. Бонусът за Залози е достъпен за използване след уреждането на залози на стойност на квалифициращия депозит. Важат изисквания за минимални коефициенти и изключения за залози и методи за плащане. Печалбите изключват заложената сума в Бонус за Залози. +18 | Важат срокове и условия | Кодът BBCODE може да се използва по време на регистрация, но не променя условията на бонуса. #ad | Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост!
До 200 лв. бонус за спорт
 • Разнообразни бонуси
 • Добри коефициенти
 • Активна апликация
18+ Важат условия | Играйте разумно | Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост!

Кратка история на ръгбито

Вероятно се досещате, че родината на ръгбито е Великобритания, макар игрите с топка да са познати още от Древността. Спортът има общи корени с футбола от периода, преди да добие модерния си облик. Има сведения, че дисциплината започва развитието си през 1845 г. в училището „Ръгби“, което се намира в Англия. Именно там са издадени първите правила, в които изрично е записано, че състезателите носят футболната топка с ръце. В началото всеки отбор се състои от по 20 играчи, но по-късно броят им е намален на 15.

Любопитен факт е, че играта набира международен интерес само за няколко десетилетия. През 1861 г. е създаден тематичен клуб в Уругвай, а едва няколко години по-късно спортът добива популярност и в Канада.

През 1883 г. е проведен първият официален турнир между Англия, Ирландия, Шотландия и Уелс, наричан Домашно първенство.

През първите си десетилетия ръгби се практикува единствено като хоби в свободното време. Това обаче довежда до множество оплаквания от страна на работодателите, които недоволстват, защото техните служители все по-често отсъстват заради футболните срещи. През 1892 г. е формиран Футболният Ръгби Съюз, който поставя началото на професионалния спорт. В началото участниците получават пари като компенсация за работните часове, които се налага да изпускат заради игрите. Приблизително по това време британските отбори правят демонстрации в Австралия и Нова Зеландия, благодарение на което дисциплината става изключително популярна и там.

През 1895 г. настъпва „големият разкол“ в този спорт, от който се раждат двата му подтипа – Ръгби Лига и Ръгби Съюз.

През 1910 г. в ежегодното Домашно първенство се включва Франция и турнирът става известен като Шампионатът на петте нации. През 2000 г. към тази лига се присъединява и Италия.

До средата на ХХ век спортът вече е популярен не само на Острова, но и в Нова Зеландия, Австралия, Канада, Франция, САЩ и някои страни в Южна Америка. През 1987 г. е проведено първото Световно първенство по ръгби. Домакинството е в ръцете на две държави – Австралия и Нова Зеландия.


Основни правила и важни термини

Ако смятате да залагате на ръгби и не искате да оставяте всичко на случайността, ще е добре да се запознаете предварително с по-важните термини и правила на играта.

Как изглежда игрището?

ръгби терен и линии

Стандартното игрище за ръгби има правоъгълна форма и е с размери 122 х 68 м. Очертанията по двете дълги страни са тъч линии, а по двете къси – линия на мъртвата топка. Цялото поле е разграфено с ясни бели линии, които показват какво разстояние остава до гол линията на опонента.

Самите гол линии се намират в двата края на игрището. Там са и вратите, в които се отбелязват попадения. Те се отличават съществено от вратите в традиционния европейски футбол. Представляват две високи греди, които са на разстояние 5,5 м една от друга. Свързва ги трета, поставена на 3 м височина от земята. Попаденията се отбелязват, когато топката се изпрати над напречната греда.

Как изглежда топката?

ръгби топкаЗа да могат играчите да прехвърлят тази височина, топката в ръгбито има доста специфични характеристики. Тя е издължена до елипсовидна форма, за да се подобри аеродинамичността ѝ. Любопитен факт е, че размерите ѝ могат леко да варират според това дали говорим за Ръгби Лига или Ръгби Съюз.

Дължината на топката е между 28 и 30 см, а обиколката на дългата ѝ страна е между 58 и 62 см. Щом се надуе, тежи някъде между 383 и 460 грама. В миналото се е изработвала от естествена кожа в кафяв цвят, но сега различните производители използват комбинация от кожа и висококачествен латекс.

Правила на играта

След като се запознахме с основните атрибути на играта, е време да разгледаме как протича самата тя.

На терена един срещу друг се изправят два отбора, като всеки се състои от по 15 души. Състезателите имат право да носят, подават или ритат топката, а целта им е да я отведат до крайната зона на опонентите си и да отбележат колкото се може повече попадения. Ако сте гледали американски футбол, ще намерите доста прилики. Ще видите обаче, че в ръгбито играчите излизат доста по-леко екипирани.

Стандартният ръгби мач е разделен на две полувремена от по 40 минути. Между тях се прави 10-минутна почивка. Всеки треньор има право да извърши максимум седем смени в една среща, като последната е отредена за тежко контузени играчи. Веднъж изваден от игра, състезател не може да се върне. Изключения правят случаите, в които той е напуснал терена за обработка на отворена рана. В тази ситуация той има 10 минути, за да влезе отново в игра.

Играта започва с ритник от центъра на терена. Целта на отборите е да отбележат „трай“, който носи пет точки. Това става, когато топката докосне земята в крайната зона на опонентите. Тогава на атакуващия отбор се дава възможност чрез ритане да отбележи гол в противниковата врата. Това носи за тима две точки и се нарича „конверсия“. Отбор може да отбележи и 3 точки в актива си чрез „наказателен удар“ или „дроп удар“, които се извършват с крак.

Важно е да отбележим, че в ръгбито напред са позволени само ритници, но не и пасове с ръка. Играчите могат да тичат към крайната зона с топка в ръка, но е позволено да я подадат единствено на съотборник, който е на тяхната линия или по-назад.

Разбира се, целта на отбора в защита е да спре придвижването на опонентите си, като ги събори на земята. След като е съборен, атакуващият трябва да подаде топката на свой съотборник и играта продължава от точката на успешно уловения пас.

Ако топката докосне тревата извън крайните зони, притежанието ѝ отива в защитаващия се отбор и той има право да атакува.

По-важни термини

ръгби начална позиция
 • Скръм – Така се нарича началната позиция в ръгбито, която виждате на снимката по-горе.
 • Закон за 10-те метра – Всеки път, когато играчът с топката е съборен, съотборниците му трябва да се върнат 10 м назад.
 • Носач – Нападателят, който притежава топката.
 • Конверсия – След като атакуващият отбор занесе топката до крайната зона, той има право да отбележи гол във вратата чрез ритник. Това се нарича конверсия.
 • Над хоризонта – Това е специфичен термин за отбранителна схватка, когато защитниците вдигнат високо опонента, който държи топката.
 • Гюле – Отбранителна хватка, при която защитник се засилва в краката на носача, след като той вече е бил хванат от други защитници.
 • Мъртва топка – Когато топката попадне в полето на мъртвата зона.
 • Есе – Есе се отбелязва, когато атакуващият играч успее да затисне топката в крайната зона и непосредствено след това бива съборен от защитата.

Налични опции и маркети за залози на ръгби

 • Хендикап
 • Дузина преднина за победителя
 • Печеливша разлика
 • Първо полувреме изход
 • Най-резултатно полувреме
 • Общо точки Над / Под
 • Дългосрочни прогнози за първенство
 • Мачбет

Най-популярните ръгби шампионати

Когато се спрете на конкретен букмейкър и отворите ръгби секцията, ще забележите че там се предлагат два подраздела – Ръгби Лига и Ръгби Съюз. Всъщност, двата подтипа се отличават с игровите си правила. Разделят се през 1895 г., като в началото разликите са чисто административни и касаят единствено ръководните органи на двете ръгби разновидности. През ХХ век обаче се формират и някои принципни различия. Най-общо казано, регламентът в Ръгби Съюз е по-строг, отколкото този на Ръгби Лига.

Основните разлики се отнасят до владеенето на топката, след като атакуващият играч бъде съборен. Позициите на терена също се отличават. Нека разгледаме и по-интересните турнири.

Ръгби Съюз / Rugby Union

лого на rugby unionПравилата на Ръгби Съюз са разпространени по цял свят. Първенства се организират в ЮАР, Кения, Бразилия, Канада, САЩ, Малайзия, Япония, Индия и в повечето европейски държави. Административният орган се нарича World Rugby и седалището му е в Дъблин, Ирландия. Официалните езици са английски, френски и испански. Любопитно ще е да споменем, че в България също се играе Ръгби Съюз. При този подраздел отборите се състоят от 15 играчи.

По-важните турнири по Rugby Union са:

 • Световно първенство по ръгби се провежда на всеки четири години от 1987 г. насам. Това е най-значимият международен турнир в този спорт и включва 20 отбора.
 • Световното първенство по ръгби за жени се организира от 1991 г., също на всеки четири години. В надпреварата участват 12 национални отбора по ръгби.
 • Шампионатът на шестте нации е най-старото значимо състезание по ръгби, което се провежда ежегодно от 1883 г. Участват Англия, Франция, Ирландия, Италия, Шотландия и Уелс. От 1996 г. насам има и турнир за жени.
 • Ръгби шампионат е ежегоден турнир, в който се включват ЮАР, Аржентина, Австралия и Нова Зеландия.
 • Вътрешните първенства на Англия, Нова Зеландия и Франция също ще ви предложат вълнуващи моменти, защото тази дисциплината е доста обичана там и мачовете предлагат сериозна интрига.
Ръгби Лига

лого на rugby leagueОтборите, които играят по правилата на Ръгби Лига, се състоят от 13 души. Ръководен орган е Международната федерация по ръгби лига, основана през 1927 г. Има два централни офиса – в Сидни и в Лийдс, а официалните езици са английски и френски.

Ръгби Лига е националният спорт в Папуа Нова Гвинея и е доста популярна дисциплина в Северна Англия, някои части на Австралия и Нова Зеландия. Играе се още във Франция, Либия и други европейски държави.

По-значимите първенства са:

 • Световната купа по ръгби лига, която се провежда от 1954 г насам. Според правилата, приети миналата година, от 2021 г. в първенството ще участват 16 отбора. Най-много титли от този турнир има Австралия.
 • Ръгби Лига на четирите нации е другият значим шампионат на тази дисциплина. Три от отборите са едни и същи всяка година. Това са националите на Австралия, Нова Зеландия и Англия. Четвъртият претендент е държава, която е спечелила регионалните квалификации. На ротационен принцип ежегодно се избира страна от Европа или от Южния Пасифик.
 • NRL, съкратено от National Rugby League, е зрелищното вътрешно първенство на Австралия, в което по традиция се провеждат доста атрактивни мачове.

Как да печелим със залози на ръгби?

Ако си търсите нов спорт, на който да залагате, може би е добра идея да опитате с ръгби. След като сте прочели текста ни дотук, вече сте наясно с основните правила. Предлагаме ви няколко полезни съвета, които ще ви дадат добри насоки за игра.

Заложете на по-добрите нападатели

Преди да заложите, е добре да имате предвид, че ръгбито, както и американският футбол, са преди всичко офанзивни игри. Те са зрелищни дисциплини, в които най-често печели мощната атака. Казано с две думи, когато сравнявате отборите в предстоящия мач, наблегнете на това кой има по-внушителни, пъргави и устойчиви нападатели. Не гласувайте прекалено голямо доверие на защитата, а се концентрирайте върху качествата на атакуващите състезатели.

Разгледайте коефициентите

Дори да имате любим букмейкър, при който играете, ви съветваме да правите подробно проучване, преди да заложите на ръгби. Причината е, че нерядко коефициентите в различните платформи варират значително. Все пак, ако ще инвестирате средствата си, ще е най-добре да получите най-изгодните условия.

Внимавайте за контузии

Когато залагате на даден спорт, е добре да не оставяте нещата на случайността, а да следите, поне отчасти, случващото се в тази дисциплина. Това важи с особено голяма сила за ръгбито. Ако имате фаворит, е добре да внимавате за новините около играчите в отбора. Причината е, че това е силова игра, при която всяка контузия е от огромно значение. Дори даден отбор да е категоричен фаворит, ако най-резултатният му нападател не е във форма, успехът е доста съмнителен. В този случай би било добре да прецените ситуацията и да заложите на аутсайдера.

Лошото време носи изненади

Може би ви е правило впечатление, че на снимките от ръби мачовете играчите често са целите в кал. Това е така, защото никъде не е регламентирано, че мачовете трябва да спрат, ако навън вали. Една от идеите, които можем да ви дадем, е да се възползвате от това, като имате предвид, че лошото време често обърква плановете и на треньорите, и на букмейкърите. Сами разбирате, че калният и хлъзгав терен прави балансираната и резултатна игра доста трудна задача.

Предимството на домакина

Бихме искали да обърнете внимание и на предимството на домакинския отбор, особено когато става дума за големи международни състезания. В този случай отборите пътуват от различни краища на света – Африка, Австралия, Европа, Азия, и предимството винаги е за домакина. Имайте предвид, че часовата разлика и дългите, уморителни полети са особено вредни за силов спорт като ръгбито, където добрата физическа форма е от ключово значение.


Нашето мнение за залози на ръгби

Ако след прочетеното смятате, че ръгбито е спортът, на който искате да заложите, бихме ви посъветвали да разгледате опциите, предлагани от различните букмейкъри. Ще се уверите, че тази дисциплина предлага доста зрелищни игри и ако инвестирате малко време, за да проучите тенденциите в нея, може да правите доста задоволителни печалби.

В случай, че сте нови в тази област, би било добре да изгледате няколко срещи, преди да направите прогноза. Така ще може да се запознаете с важните правила отблизо и да изградите собствена стратегия за бъдещите си залози.

Християн Цуцев

Християн Цуцев

Християн има дългогодишен опит като редактор, а работата му в сайта е да изработва и оформя спортни анализи и ревюта на букмейкъри, а също така и да запознава потребителите с всичко най-интересно и полезно в света на залаганията.