Крикетът е една от най-обичаните игри с топка и бухалка по света. Въпреки това нейните правила остават сравнително непознати за широката публика в България. В следващите редове ще разгледаме по-важните термини от този спорт, както и някои начини, чрез които може да печелите от залози на крикет.

ръководство за крикет залози

Кои са ТОП сайтовете за залози на крикет?

По традиция ще откриете възможност да правите крикет прогнози във всички световни платформи. Изборът на сайт е изцяло във вашите ръце и зависи от игровите ви предпочитания. Вижте по-долу при кои букмейкъри имате този шанс.

Промоции и бонуси
 • Стартови бонуси
 • Високи коефициенти
 • Залози на живо
18+ Важат условия | Играйте разумно | Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост!
Най-популярен
Оферта Нов Клиент
 • Щедри бонуси
 • Cash Out
 • Разнообразни разплащания
18+ | Важат срокове и условия | Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост!

Кратка история на играта

За родина на крикета, както и на останалите подобни дисциплини, се счита Англия. Смята се, че тази игра се практикува още през средновековието и е обичана както от деца, така и от възрастни. Има писмени сведения, че е била разпространена още в средата на XVI век.

Първообразът на крикета, който е популярен през XVII век, се отличава значително от модерния му облик. Преди векове, например, нападащите играчи са хвърляли топката с движение, наподобяващо това при боулинга. В следствие на това тя се търкаля по тревата и защитникът я удря със стик, наподобяващ този при хокея.

През XVIII век дисциплината вече е популярна в цяла Англия и е считана за национален спорт. В Лондон започват да се провеждат мачове редовно, а публиката става все по-многобройна. По това време топката вече се хвърля по познатия днес начин. Това налага и промяна във формата на бухалката, което довежда и до съвременната ѝ плоска форма.

През 1760 г. е основан и първият крикет клуб „Хъмбълдон“, а през следващите две десетилетия са открити още редица организации. В края на века са издадени и първите писмени правила на крикета. По това време спортът вече е преминал границите на Британската империя и се разпространява в Австралия, на Карибите, достига до Нова Зеландия, Северна Америка и Южна Африка. Първият мач между две държави се провежда между САЩ и Канада през 1844 г. 15 години по-късно английски играчи пътуват до САЩ за първия си международен турнир. Любопитен факт е, че първият отбор от Австралия, който прави международен гастрол, се състои от аборигени. Те пътуват до Англия и поставят началото на турнир, в който впоследствие се включват редица страни, предимно колонии на Британската империя.

Към този момент правилата на играта предполагат, че един мач може да отнеме няколко дни. В средата на XX век са представени нови правила с ограничен брой удари. Това съкращава значително времетраенето на срещите и прави играта по-популярна. В момента тя е широко практикувана на всички континенти в страни като Австралия, Афганистан, Нова Зеландия, Англия, Ирландия, Шри Ланка, Пакистан, Индия, Зимбабве, Кения, Китай, Русия, Испания, Норвегия, Малта, Португалия и пр. Крикетът е първообраз за много други игри с топка и бухалка. Любопитен факт е, че през годините някои от тях се играят дори с коне.


Основни правила и термини при крикета

Ако желаете да залагате на крикет, ще е важно да се запознаете с по-важните правила. Предлагаме ви кратко обяснение за принципите на самата игра.

Как изглежда игрището?

крикет стадион

Игрището за крикет има овална форма и е покрито с трева. Макар че няма точно регламентирани размери, диаметърът му обикновено варира между 137 и 150 м. Най-вълнуващото от играта се случва в правоъгълна зона, разположена точно в центъра на полето. Обикновено тревата в нея е окосена по-ниско. Там се извършват първоначалните хвърляния и удари по топката.

В средата на двете по-къси страни на правоъгълника се намират вратичките на двата отбора. Те представляват успоредни греди, разположени перпендикулярно на земята. В основата си са закрепени чрез специални сглобки, така че да остават неподвижни дори при най-силните удари. Приблизителният им размер е 71 х 30 см.

Топката и бухалките

крикет бухалка и топкаКрикетът се играе със солидна топка, която е изработена от корк и покрита с висококачествена кожа. За първенствата на мъжете и младежите над 13-годишна възраст обиколката ѝ е 23 см.

Топката тежи между 156 и 163 грама. Цветовете ѝ могат да варират, но обикновено се срещат червените топки.

Бухалките за крикет имат много любопитна форма, която е претърпяла сериозно развитие през годините. Към днешна дата те са пригодени, така че да се справят с рикоширащите от земята удари.

Изработени са от дърво и в краищата си представляват сплескана плоскост, която да улавя дори най-неудобните хвърляния. Те са с размери около 100 х 10 см.

Как протича самата игра?

Най-общо казано, съществуват два подтипа на крикета. Това са тестовият крикет и крикетът, при който мачовете трябва да приключат в рамките на 20 оувъра. И в двата случая на терена излизат 11 играчи на отбора в защита и двама батери от атакуващия тим. Самата игра е разделена на ининги, като броят им варира при различните видове крикет. Основният принцип обаче е, че всеки ининг включва шест хвърляния на топката, след което отборите сменят ролите си на терена. Целта на атакуващите е да отбележат най-много рънове, докато играят с бухалките. Защитата пък се старае да отстрани батерите.

Както споменахме, ще забележите най-голяма динамика в квадратната зона в центъра на терена. Нека предположим, че червеният отбор е в защита, а синият атакува.

крикет игра

Червените разполагат деветима играчи по цялото овално поле. Останалите двама остават в двата края на игралния правоъгълник, където се намират и двамата батсмени на нападащия тим. Любопитното тук е, че само един от тях играе активно с бухалката. Може да видите точното позициониране на схемата по-горе.

Т. нар „боулър“ хвърля топката към батера, който се опитва да я удари. В случай, че успее, двамата батсмени тичат до срещуположните вратички. Всеки път, щом ги докоснат, това е се счита за рън.

През това време червените играчи на полето се опитват да хванат топката и да я изпратят обратно към игралния правоъгълник. Целта им е да уцелят с нея вратичката зад активния батер. Ако това стане, докато прави дължини по правоъгълната зона, той се счита за аут. В тази връзка двамата играчи на атакуващия отбор могат да преценят, че топката е прекалено близо и е по-добре да не опитват да отбелязват рънове.

По-важни термини

 • Ъмпайър (Umpire) в крикета се нарича главният съдия. Той стои в правоъгълната зона и следи случващото се в нея.
 • Батер (Batter) / Батсман (Batsman), както и в бейзбола, се наричат играчите с бухалка от атакуващия тим.
 • Боулър (Bowler) е играчът, който изпраща топката към батера.
 • Страйкър (Striker) се нарича активният батиращ играч.
 • Нон-страйкър (Non-striker) е вторият батер в игралния правоъгълник, който стои до боулъра.
 • Вратар (Wicket Keeper) е играчът от защитата, който е позициониран зад вратичката на активния батер.
 • Извън граници (Boundary Score) – Това е удар, чрез който батерът изважда топката извън очертанията на полето. Ако това стане, без тя първо да е тупнала на земята, атакуващият отбор добавя шест точки към своите резултати. В случай, че топката първо рикошира и после напусне терена, ударът носи четири точки.
 • Ноу Бол (No Ball) се нарича лошо подадена от боулъра топка. Батерът може все пак да я удари и да отбележи рънове от ноу бол.
 • Оувър (Over) – Един оувър се състои от шест последователни хвърляния на топката.
 • Широка топка (Wide Ball) е такова подаване, при което съдията отчита, че батерът е нямал реален шанс да удари топката.
 • Аут – Батерът е аут или вън от игра, когато отборът в защита успее да удари с топка вратичката му, а той се намира някъде из правоъгълната зона. Батерът може да бъде аут и при други специфични случаи като LBW.
 • Уловен (Caught) – Батерът се счита за „уловен“, когато е ударил топката, но някой от противниковите играчи е успял да я улови, преди да се топне на земята.
 • Крак пред вратата (Leg Before Wicket / LBW) е удар, при който топката докосва тялото на батера, но той не успява да я удари с бухалката. В този случай съдията преценява, дали топката е щяла да докосне вратата, ако батерът не ѝ е попречил с тяло. Ако отговорът е „да“, може да бъде отсъден аут.

Налични опции за залог

Различните платформи ще ви предложат разнообразни възможности за прогнози на крикет. Колкото по-голямо е първенството, толкова повече опции за залог ще откриете. Нашият съвет е да разгледате сайтовете, които сме изброили по-горе, за да прецените къде ви очакват най-интересните пазари. Вижте по-долу списък с някои от възможностите:

 • Мачбет
 • Индивидуален сбор рънове
 • Дългосрочни прогнози
 • Играч, отбелязвал най-много рънове в даден ининг
 • Най-добър играч, отбелязал уикет
 • Играч на мача
 • Преднина в даден ининг
 • Отбор на най-добрия батсман
 • Четен / Нечетен резултат
 • Първа топка в мача

Най-популярни крикет шампионати

крикет мач

Световният регулаторен орган, координиращ международните крикет първенства, е Международният съвет по крикет, основан през 1909 г. Седалището му се намира в Дубай, а официалният език е английският.

Най-забележимият турнир е Световната купа по крикет. Първото издание се провеждат през 1975 г. в Англия. Оттогава се играе на всеки четири години. С най-много титли е Австралия. Във всяко първенство се включват националните отбори на 14 държави.

Трофеят на шампионите е вторият по значимост турнир след Световната купа. За пръв път се провежда през 1998 г. в Бангладеш. Възниква като формат, за да привлече допълнителен медиен интерес към този спорт и да набере средства за развитието му. През годините в него участват по 13 държави. Изключение прави изданието от 2017 г., когато се включват осем страни и са изиграни общо 15 мача.

Другият популярен шампионат е Първенството по Тест крикет. Мачовете в тази разновидност на крикета са с най-голяма продължителност и се считат за „висш пилотаж“ в този спорт. Тук участват само отборите с доказан опит в тази дисциплина. Това са:

 • Англия
 • Австралия
 • Южна Африка
 • Западна Индия
 • Нова Зеландия
 • Индия
 • Пакистан
 • Шри Ланка
 • Зимбабве
 • Бангладеш
 • Ирландия
 • Афганистан
Ще се зарадвате да научите, че реномираните букмейкъри следят и вътрешни първенства от страните, в които крикетът е особено популярен. Пример за това са Австралия, Индия, Англия и ЮАР.

Как да печелим от залози на крикет?

Както всеки един спорт, крикетът има своите специфики. За да се научите да печелите от тях, са ви нужни време и търпение. Ако им обърнете достатъчно внимание обаче, със сигурност ще усъвършенствате уменията си и ще може да печелите. Предлагаме ви няколко ценни съвета за успешна игра.

Обърнете внимание на времето

Първият важен съвет, който искаме да ви дадем, е никога да не подценявате климатичните условия. Скоростта на вятъра и влажността на терена са от ключово значение за представянето на всички играчи. Представете си как някой от защитниците по полето тича за топката, ако тревата е мокра. В случай, че на терена е ветровито, това със сигурност ще повлияе върху хвърлянето на боулърите. Отклоненията в траекторията на самата топка пък ще затруднят батсмана и могат да объркат сметките на букмейкърите.

Изберете правилната платформа за залог

Добре е да имате предвид още, че сайтовете имат различни предложения. В някои от тях са налични само основните крикет пазари, докато други, като Betano, обръщат по-съществено внимание на този спорт. Разбира се, ако сте професионален играч по крикет, припомнете си историята на дисквалицираната крикет състезателка в Австралия, която е поставяла залози.

При всички положения ще е добре да проучите опциите си, преди да поставите залог. В крайна сметка е важно да се възползвате от най-добрите коефициенти, за да извлечете максимума от играта си. Дори да имате любим букмейкър, при който традиционно правите прогнозите си, що се отнася до крикета би било по-рационално да преглеждате всички предложения.

Батсмените са ключови за играта

Статистиките показват, че ключови за играта на всеки отбор са батерите. Имайте това предвид, когато залагате. Разбира се, другите играчи също имат важна роля, но ако даден тим не разполага с надеждни батсмени, той едва ли има шанс. Причината е, че тяхното участие изисква не само ясна преценка и точен замах, но и скорост. Все пак, освен да ударят топката, те трябва да са достатъчно бързи, за да вземат разстоянието до вратичките колкото се може повече пъти.

Жребият в крикета е изключително важен

Едва ли има друг спорт, в който резултатът от жребия да има такова значение за развоя на играта. След като капитаните хвърлят монетата, победителят има право да определи дали отборът му да батира или защитава полето пръв. Има негласно правило, че изборът винаги е първо да се играе в нападение. Изключение правят редки случаи, които са свързани предимно с атмосферните условия. Причината за тази специфика е, че в някои разновидности на крикета се играят доста продължителни мачове и отборите се изтощават. В тази връзка, ако след първия ининг играчите имат неубедително представяне, доста трудно могат да излязат от тази серия.

Прегледайте статистиките

Статистическите извадки имат сериозно значение при залагането на всеки спорт, но това важи с особена сила при крикета. Ако искате наистина да постигнете успех, трябва да отделите достатъчно внимание и да проучите фактите. Причината е, че при дългите мачове, особено в тестовия крикет, е от голямо значение кой е отборът-домакин. Има тимове, като Индия например, които демонстрират силна игра, щом са на свой терен. Ако погледнете статистиката обаче, ще установите, че това не е така, когато играят като гости. Нашият съвет е да се възползвате от тези данни и да ги обърнете в своя полза.

Заложете на дългосрочната игра

Ако сте нови в крикета, би било добре да сте по-предпазливи и да не залагате големи суми само на една среща. Вероятно ще се изкушите от коефициенти над 3.0, но знайте, че подобни стойности не са случайни. По-добрият вариант е да изберете едно от предлаганите в платформата първенства, да проучите добре отборите и да разгърнете играта си в перспектива. Ако проявите търпение, на края на турнира със сигурност ще сте отчели добри печалби.


Нашето мнение за крикет залозите

Залозите на крикет са чудесен начин да обогатите и разнообразите играта си. Макар че този спорт е сравнително по-непопулярен, в последните десетина години букмейкърите започват да му обръщат все повече внимание. Ако проследите цял мач, ще забележите, че самата игра е доста забавна. В случай, че и двата отбора са опитни, може да наблюдавате истинско зрелище. Нашият съвет е да проучите поне няколко срещи и да прецените дали искате да заложите на крикет. За да сте успешни, не разчитайте само на случайността, а инвестирайте време и да проучите спецификите на този спорт. Това със сигурност ще ви донесе не само удовлетворение, но и добри печалби.

Християн Цуцев

Християн Цуцев

Християн има дългогодишен опит като редактор, а работата му в сайта е да изработва и оформя спортни анализи и ревюта на букмейкъри, а също така и да запознава потребителите с всичко най-интересно и полезно в света на залаганията.