Дартсът е една от най-широко практикуваните игри в спортните барове не само по света, но и в България. Вероятно много от вас в детството си са имали мишена и са обичали да се забавляват, хвърляйки стрелички. В този текст ще ви разкажем малко повече за този спорт и за това как да печелите от него, като залагате онлайн.

залози на дартс - ръководство

Онлайн букмейкъри за залози на дартс

Дартсът е изключително приятна игра и бързаме да зарадваме феновете ѝ, че много букмейкъри я предлагат за залог. Вижте в кои сайтове ще откриете любимия си спорт:

Промоции и бонуси
 • Стартови бонуси
 • Високи коефициенти
 • Залози на живо
18+ Важат условия | Играйте разумно | Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост!
Най-популярен
Оферта Нов Клиент
 • Щедри бонуси
 • Cash Out
 • Разнообразни разплащания
18+ | Важат срокове и условия | Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост!
До 400 лв. бонус за спорт
 • Разнообразни бонуси
 • Добри коефициенти
 • Активна апликация
18+ Важат условия | Играйте разумно | Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост!

Кратка история на дартса

За съжаление, точната история на дартса не е записана в официални документи, което дава поле за множество спекулации. Най-разпространената теза обаче е, че спортът произлиза от Англия. През XVI век крал Хенри VIII заповядва на войниците си да се упражняват в стрелба, мятайки стрели по предварително означени зони на дърветата. Многобройните дупки в корите им са първообразът на различните точкови зони в съвременните дъски за дартс.

Особено ключов фактор за развитието на тази дисциплина е фактът, че може да се играе и на закрито, което я прави подходяща за предимно лошото време на Острова. За да бъде по-удобно да се играе в заведенията и залите, стрелите са скъсени, а за мишена се използват бурета, които с течение на времето са заменени със специално отрязани за целта дъски.

Дартсът бързо набира популярност и достига до висшата каста на Англия. Сведенията сочат, че самият крал Хенри VIII обичал толкова тази игра, че бъдещата му съпруга Ан Болейн му подарила дъска с красиви орнаменти по нея.

Счита се, че съвременният вид на таблата за дартс е регламентиран през 1896 г. от английския дърводелец Брайън Гамлин.

Любопитен факт е, че през XIX век от стандартния дартс произлиза друга игра. В нея играчите целят мека мишена с хартиени стрелички, които изстрелват, духайки през тръба.

През 1908 г. собственик на заведение в Лийдс е подведен под съдебна отговорност, защото позволява посетителите му да играят дартс. Причината за това е, че до този момент се счита, че дартсът зависи изцяло от късмета и в този смисъл е асоцииран с хазарта, който по това време е бил забранен.

Съдържателят на бара решава да докаже, че спортът съвсем не зависи от случайността, а е въпрос на умения. Той взима дъска за дартс в съдебната зала и успява да хвърли три последователни пъти стрела в зоната с 20 точки. След като никой от присъстващите не успява да повтори достижението му, съдията отсъжда, че подготовката и уменията също имат значение.

През 1924 г. в Лондон е основана Националната асоциация по дартс (NDA), която регламентира правила за новата игра. Определена е формата на мишената, позицията на нейните зони, както и от какво разстояние ще се стреля – около 2,4 м.

Първото мащабно състезание по дартс е организирано през 1927 г. в Лондон, но през следващите три години набира популярност в цяла Англия. Особено известна дисциплината става през 1934 г., когато кралица Елизабет и майка й изиграват публично една игра. През следващите десетилетия дартсът започва да се практикува масово, да има верни фенове и все по-успешни играчи. През 1954 г. е създадена и втора официална организация – Националната дартс организация на Великобритания.

С течение на времето дисциплината става обект на невероятен медиен интерес и събитията започват да се следят от все повече хора. До края на миналия век дартсът вече е утвърдил позиции като предпочитано занимание на Острова и започва да набира последователи и в останалата част на Европа.


Правила на играта и основни термини

Вероятно повечето от вас са играли поне веднъж на играта 301 или на някое от електронните табла за дартс, поставени в заведенията. Ако все пак не сте запознати с основните правила и никога не сте хвърляли стрелички, в следващите редове може да разгледате по-важните елементи от дартса.

Как изглежда дъската?

Съвременната мишена за дартс има кръгла форма с диаметър 451 мм. Най-скъпите дъски са направени от влакна сизал, а по-бюджетните варианти – от корк или пресована хартия.

Организирана е в 20 секции, разделени радиално с помощта на тънка метална жица. Всяка секция, от своя страна, има по две специални полета – отделени също с метална жица, които помагат при точкуването в отделните игри.

В стандартните мишени се използват четири основни цвята: бяло, черно, червено и зелено. Някои дъски имат подсветка за по-лесно отброяване на точките и по добро прицелване.

Центърът на мишената се състои от два концентрични кръга – по-голям зелен и по-малък червен.

Точкуване

дартс дъска

Любопитното при дартса е, че правилата му касаят предимно точкуването по дъската, благодарение на което могат да се играят различни игри.

Стреличка, попаднала в зона, печели съответните ѝ точки. Има специални полета, които удвояват или утрояват актива. Може да видите повече на снимката по-горе.

Заедно с това, в самия център на мишената има два сферични кръга. По-широкият от тях носи 25 т., а по-малкият – 50 т. Ако след хвърляне стреличката не се задържи на борда, дори първоначално да отскочи от него, тя не носи точки.

Игри

 • 310 / 501 – Всеки играч или отбор започва с актив от 301 или съответно 501 точки, които трябва да стопи до 0, като уцелва зоните на дъската. Състезателите правят по три последователни хвърления, след които следва калкулация. Ако в последните три хвърления са направили резултат, който да излиза на минус, те не се зачитат. Играе се, докато някой играч или отбор занули точно актива си.
 • Рунд – Целта на играта е последователно да се улучат полетата от 1 до 20, след което в същия ред да се уцелят зоните за удвояване и утрояване.
 • Хиляди / Център – В тази игра участниците се стремят да уцелват само големия, зелен, кръг и малкия център, наричан още „булз ай“. Точките се трупат по 25 и по 50, а печели онзи, който пръв направи 1000 точки.

По-важни термини

 • Лег – Всяка завършена игра на 301 или 501 се нарича Лег.
 • Сет – Един сет се състои от три лега.
 • Булз Ай (Bull’s Eye) – Вътрешният център на дъската, оцветен в червено.
 • Хет трик – Три последователни улучвания на Булз Ай.
 • Ъгъла на Ани – Секцията за удвояване в поле 1.
 • Корк – Още едно название за центъра на дъската.
 • Дявол – Три последователни попадения в поле 6.
 • Кит – Отбелязване на общо 9 или по-малко на брой точки с три последователни удара. Името произтича от това, че за да се отбележи толкова нисък резултат, трите стрелички на дъската са във формата на кит.
 • Да си намокриш краката – Стоиш прекалено близо до мишената.

Налични опции за залог на дартс

Може би ще се изненадате колко разнообразни опции за залог ще откриете при различните букмейкъри. Ако досега не сте залагали на този спорт, разгледайте трите си любими сайта за прогноза и вижте какви възможности ще намерите там. Сравнете коефициентите и преценете къде точно да опитате късмета си на дартс.

 • Мачбет
 • Брой сетове Под / Над
 • Победител в конкретен сет
 • Кой ще направи пръв 180?
 • Най-много 180 в срещата
 • Хендикап
 • Дългосрочни прогнози за победител в турнир
 • Точен резултат
 • Общо точки в сет
 • Двоен шанс

Най-известните дартс турнири

Добре ще бъде да поговорим и за най-известните турнири от света на дартса. Популярните първенства по традиция предлагат по-разнообразни пазари, а и по-голяма тръпка от играта. Най-престижните състезания в този спорт са:

Световно първенство по дартс

дартс световен шампионатСветовно първенство по дартс е организирано за пръв път през 1978 г. и до 1993 г. се провежда ежегодно в Лондон. След 16-ото издание обаче организацията, която стои зад него, се разцепва на две крила – Британската Дартс Организация (BDO) и Професионалната Дартс Корпорация (PDC). От 1994 г. всяка от тях организира през януари свое собствено Световно първенство, в резултат на което няма унифициран световен шампион по дартс.

И двете първенства се провеждат в Англия и са престижни и значими събития в света на дартса. Като ориентир обаче ще ви кажем, че турнирът на BDO през 2018 г. е бил с награден фонд от 339 хил. паунда, а за 2019 г. призът в шампионата на PDC се очаква да е на стойност от 2,5 млн. паунда.

Premier League Darts

дартс premier leagueВисшата лига е другият значим турнир в света на дартса. За първи път надпреварата се провежда през 2005 г. Любопитното е, че всяка година турнирът се мести на различни места – Англия, Ирландия, Германия, Холандия и пр.

Организира се от PDC и се играе между февруари и май. Медийният интерес към първенството е наистина голям, а наградният му фонд надвишава 800 хил. паунда.


Как да печелим от дартс?

Вероятно за много от вас дартсът е нова област, в която не се чувствате сигурни. Ето защо ви предлагаме някои по-важни принципи, които трябва да имате предвид, когато залагате на този спорт. Всеки от тях може да ви донесе печалба, а с времето сами ще изберете как да ги комбинирате, така че да изградите лична стратегия.

Обърнете внимание на фаворитите

Дартсът е един от спортовете, за които ще ви посъветваме да съблюдавате букмейкърската оценка за фаворитите в състезанието. Причината е, че успехът в тази дисциплина зависи предимно от опита и точността на участниците. Разбира се, тук също са важни психическата подготовка и устойчивостта на напрежение. Основното в този принцип е, че дартсът се практикува на закрито и не се влияе от особено много външни фактори. Статистиките показват, че играчите, сочени за вероятни победители, често завоюват първото място. Ако сте нови в това поприще, може би е добра идея да изберете този принцип на действие. В допълнение трябва да подчертаем, че тук коефициентите и за фаворитите не са за пренебрегване.

Има все повече изненадващи играчи

Ако не сте убедени в първото ни предложение, веднага ви предлагаме алтернатива. Много анализатори считат, че дартсът е сред спортовете, в които постоянно се появяват значими имена. Ориентир за това дали даден играч има потенциал може да са коефициентите, които букмейкърът поставя. Дори да не сте запознат в дълбочина със случващото се в дартса, ако забележите, че при явен фаворит и непопулярен опонент сайтовете за залагане са колебливи в коефициентите си, може да заложите парите си на изненадата.

Скоростта има значение

Един от най-важните фактори, на които трябва да обърнете внимание, когато залагате на мач между двама играчи, е тяхната скорост. Маниерът на игра има решаващо значение. Ако фаворитът в мача е свикнал да играе по-динамично, а опонентът му се бави и се прицелва дълго, това сериозно може да разконцентрира играта на по-вероятния победител. Имайте предвид този фактор винаги. Ако разполагате със свободни средства и малко време, в което да проучите стила на играчите, които предстои да се сблъскат, бихте могли да изпробвате това твърдение, залагайки срещу фаворитите в конкретния случай.

Бъдете предпазливи на финала

Статистиките в дартса сочат, че финалите предлагат непредсказуеми обрати. Дори единият от играчите да има много по-добри показатели от другия, в моменти на толкова сериозен натиск, нищо в този спорт (а и в останалите) не е сигурно. Отбелязваме тази точка, защото дартсът е индивидуална игра и ако състезателят не е в кондиция, няма кой да му помогне. Независимо дали става дума за голяма разлика в стойностите на опонентите, или те имат близки коефициенти, би било добре, ако сте начинаещ, да се въздържате от залози на финалите в големите турнири.

Пазари с тотал 180

Най-големият брой точки, който може да постигнете с три последователни удара в дартса, е 180. Именно с това достижение са свързани пазарите в някои сайтове за прогнози. Този тип залагания са подходящи и за новобранци, и за по-опитни играчи. Ако все още сте новак, ключовият момент тук е да проучите статистиките на всеки играч. В тях ще забележите каква е неговата резултатност и колко често е удрял максимума с група от три удара. В случай, че следите редовно играта, вече със сигурност имате поглед над големите и най-резултатни имена в този спорт. И в двата случая пазарите, свързани със 180-те точки, могат да ви донесат печалба.


Нашето мнение за залози на дартс

Дартсът е сравнително непопулярно поле за залагания не само в България, но и по света. В самия спорт все още е налице динамика между организациите, които са отговорно за първенствата. Ето защо състезатели и залагащите на тях играчи все още опипват почвата и нямат изградени солидни стратегии. Именно сега е моментът да създадете собствени принципи и сами да построите печеливша стратегия. Прогнозите в тази област ще са особено подходящи за вас, ако харесвате играта по принцип. Така или иначе, поне на българския пазар дартсът е нестандартно поле за залагания, от което по-смелите играчи могат да се възползват.

Християн Цуцев

Християн Цуцев

Християн има дългогодишен опит като редактор, а работата му в сайта е да изработва и оформя спортни анализи и ревюта на букмейкъри, а също така и да запознава потребителите с всичко най-интересно и полезно в света на залаганията.