Моторните спортове са сравнително непопулярна дисциплина, на която потребителите в България могат да залагат онлайн. В този текст ще ви разкажем повече за тях и ще ви дадем някои полезно идеи за това как да печелите, ако ги включите в играта си.

залози на моторни спортове

Кои са ТОП сайтовете за залози на моторни спортове?

Започваме с уточнението, че не всеки сайт за залагания ще ви предложи прогнози за моторни спортове. Добрата новина обаче е, че тази опция все пак е достъпна при много от лицензираните букмейкъри в България.

Промоции и бонуси
 • Стартови бонуси
 • Високи коефициенти
 • Залози на живо
18+ Важат условия | Играйте разумно | Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост!
Най-популярен
Оферта Нов Клиент
 • Щедри бонуси
 • Cash Out
 • Разнообразни разплащания
18+ | Важат срокове и условия | Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост!
До 400 лв. бонус за спорт
 • Разнообразни бонуси
 • Добри коефициенти
 • Активна апликация
18+ Важат условия | Играйте разумно | Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост!

Това са ТОП платформите, в които може да залагате на моторни спортове онлайн. В тях ще откриете отделна тематична секция. Тя се попълва, когато започне сезонът на съответното първенство.


Видове моторни спортове

Терминът „моторни спортове“ е общ и се използва за всички дисциплини, които включват надпревара с моторни превозни средства. Организацията, под шапката на която се провеждат повечето реномирани състезания на четири гуми, е Световната федерация по автомобилизъм. За надпреварите с мотори отговаря Световната федерация по мотоциклетизъм.

Формула 1

formula 1 болид

Най-атрактивни и зрелищни, разбира се, са обиколките във Формула 1, които се провеждат между високоскоростни болиди. Първата подобна надпревара е през 1950 г. във Великобритания. През следващото десетилетие интересът е толкова голям, че събитието става ежегодно.

Всяка година в рамките на Формула 1 се провеждат общо 21 старта, като трасетата включват специално построени за целта писти или обиколки в градска среда. Всеки маршрут е с различна дължина, така че обиколките продължават, докато болидите навъртят 305 км.

В състезанието участват 20 пилоти и 10 конструктори, а крайното класиране зависи от броя точки, натрупани през целия сезон.

Формула Е

formula e болид

Една от най-новите и най-атрактивни дисциплини в света на моторните спортове е Формула Е. Тя е първото по рода си състезание за електрически болиди. Началното издание е през 2014 г., а в текущия сезон се включват 10-11 екипа с по двама шофьори. Конструктори и пилоти се стремят към оптимални резултати, развивайки технологичните показатели на електромобилите.

Сезонът на Формула Е започва в края на календарната година и приключва през лятото. Състезателните дни се състоят от няколко етапа: сутрешни тренировки, квалификации и състезание, което продължава около 55 минути. В момента в света са построени няколко писти, пригодени за надпреварите от Формула Е. Някои от тях се намират в Китай, Уругвай, САЩ, Монако, Германия и Италия.

Световен рали шампионат

рали автомобил

Световният рали шампионат е другият голям форум в света на моторните спортове. Провежда се от 1973 г. насам. В момента в него участват автомобили от серийните производства на световните брандове. Двигателите са 1,6 л, като за оптималното представяне спомагат различни високи технологии.

Сезонът продължава през почти цялата календарна година, с изключение на декември. Той се състои от 13 отделни ралита, като всяко от тях се провежда на различна настилка – асфалт, макадам, кал и дори лед. Пистите са с дължина между 300 и 400 км. Точковата система наподобява тази при Формула 1. Тук също има отделно класиране за шофьори и конструктори.

Световен шампионат по издръжливост

wec автомобил

Световният шампионат по издръжливост е една от най-любопитните надпревари. Първото издание е през 2012 г. Форматът включва надпревара за спортни автомобили и за такива от серийно производство. Сезонът включва общо девет старта: четири в Европа, два в Северна и Южна Америка, два в Азия и един в Близкия Изток. Всяко състезание продължава най-малко шест часа, а класирането става чрез точкова система.

Мото Гран При

moto gp състезание

Най-горещата надпревара на две гуми е Мото Гран При, която се провежда от 1949 г. насам. Шампионатът е разделен на четири дивизии според категорията на мотоциклетите.

Всеки сезон се състои от 19 старта: 12 в Европа, три в Азия, два в Южна и Северна Америка, един в Австралия, един в Близкия Изток.

Около 20 шофьори се включват в надпреварите, които продължават приблизително 45 минути. Целта е да се стигне най-бързо до финала, без да се спира за презареждане или профилактика на гумите.


Налични пазари за залог на моторни спортове

Точковата система при престижните състезания в моторните спортове дава възможности за много любопитни прогнози. Ще намерите опция за дългосрочни залози, както и за предположения, свързани с конкретна надпревара. Повечето букмейкъри следят стартовете и на живо, което допринася допълнително за разнообразието на пазарите.

 • Краен победител шофьор
 • Краен победител конструктор
 • Първите трима в класацията
 • Да финишира пръв в старта
 • Най-много пол-позиции
 • Най-много най-бързи обиколки
 • Какво предстои през следващата година за даден играч

Как да печелим със залози на моторни спортове?

Освен зрелищно забавление за автомобилните фенове, този тип надпревари могат да ви донесат и печалби. Ако досега не сте залагали на моторни спортове, ви предлагаме да прочетете няколко ценни съвета.

Следете по-важните новини

Много важно условие за печелившите залози е да сте винаги в крак със случващото се около шофьорите. Ако искате да правите точни прогнози, следете по-важните новини за живота на пилотите. Разбира се, няма как да отделите внимание на всеки състезател, но може да се фокусирате върху първите петима, които са сочени за фаворити от букмейкърите.

Причината за този съвет е, че моторните спортове са индивидуални дисциплини и развоят в тях зависи много от кондицията на самия шофьор. Ако има индикации, че някой от фаворитите не е във форма и ще бъде разсеян, може спокойно да заложите „СРЕЩУ“ него.

Разпределете риска

Повечето мото надпревари включват голям брой състезатели. Ето защо често пъти ще срещнете доста примамливи коефициенти в челната петица на букмейкърите. Ако сте фенове на нестандартната игра, ви предлагаме да заложите на краен победител в сезона, разпределяйки риска между няколко фаворита. Преценете каква сума сте готови да инвестирате и вместо да я разходвате в подкрепа на един пилот, направете малки залози за няколко шофьора. Ако заложите достатъчно рано и стойностите са добри, ще излезете на печалба, ако едно от предположенията ви се окаже вярно.

Проучете пистите

Ако смятате да залагате на отделните стартове или да играете на живо, много важно ще бъде да проучите внимателно трасето, на което ще се проведе състезанието. Ако сте забелязали, че даден състезател по традиция се представя добре на някоя писта, бихте могли да заложите, че той ще направи най-бърза обиколка в този старт. Хубавото тук е, че крайният изход от надпреварата не е от значение.

Използвайте статистиката

От голямо значение за залозите на моторни спортове е справката със статистиката. Тя ще ви помогне да прецените как даден пилот се справя през конкретния сезон. Една своевременна справка със статистическите данни може да ви покаже дали в сезона се очертава нов лидер при пилотите или конструкторите. Не си спестявайте проучването. Ако разгледате внимателно първите няколко старта на всеки сезон, ще забележите, че фаворитът се е очертал още при тях. Обърнете внимание на тази информация и ще направите успешен залог при много добри стойности.

Вземете под внимание времето

Моторните спортове са една от дисциплините, при които климатичните условия имат особено голямо влияние. Не пропускайте този фактор, когато решавате как да поставите прогнозата си. Имайте предвид, че лошото време може да обърка сметките на букмейкърите и да се отрази зле в представянето и на най-утвърдените пилоти. В тези случаи късметът може да е на ваша страна, ако заложите за по-малко предпочитан шофьор или „СРЕЩУ“ категоричния фаворит.


Нашето мнение за този тип залози

Залозите на моторни спортове са едно от най-голямото забавление за всички автомобилни фенове. Освен зрелищен спектакъл, те са и чудесен начин да печелите от прогнозите си. За целта е добре да правите собствени проучвания и да не се доверявате единствено на преценката на букмейкърите. Ако се допитвате до статистиката, тя ще ви помогне да определите от рано крайния победител и да заложите при много изгодни условия.

Християн Цуцев

Християн Цуцев

Християн има дългогодишен опит като редактор, а работата му в сайта е да изработва и оформя спортни анализи и ревюта на букмейкъри, а също така и да запознава потребителите с всичко най-интересно и полезно в света на залаганията.