За какво си мислите, когато чуете за зимни спортове? Сигурни сме, че всеки от вас дава различен отговор на този въпрос, защото има своя любима дисциплина. Това е съвсем нормално, тъй като при тях се наблюдава истинско разнообразие, а всеки от спортовете е красив и уникален. В този текст ще поговорим повече за зимните дисциплини и най-вече за това как може да печелите от залози на тях.

залози на зимни спортове

Кои са най-добрите сайтове за залози на зимни спортове?

Трябва да отбележим, че зимните спортове не са сред най-добре застъпените предложения в сайтовете за залагания. Все пак през последните години букмейкърите започнаха да обръщат внимание и на тези дисциплини, особено когато се провеждат Световни първенства или Олимпийски игри. При тях състезателната програма позволява разнообразни прогнози. По правило най-много възможности за предположения ще откриете в Bet365, но има и други сайтове, които предлагат зимни спортове.

Промоции и бонуси
 • Стартови бонуси
 • Високи коефициенти
 • Залози на живо
18+ Важат условия | Играйте разумно | Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост!
Най-популярен
Оферта Нов Клиент
 • Щедри бонуси
 • Cash Out
 • Разнообразни разплащания
18+ | Важат срокове и условия | Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост!
До 400 лв. бонус за спорт
 • Разнообразни бонуси
 • Добри коефициенти
 • Активна апликация
18+ Важат условия | Играйте разумно | Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост!

Какво представляват зимните спортове?

зимни спортове - ски

Зимните спортове, както подсказва и името им, са дисциплини, които се практикуват на лед или на сняг. Ето защо те се свързват предимно със зимата и със студеното време. Произходът им се свързва с високопланинските части на Германия, Франция и Швейцария.

През XVIII и XIX век те са възникнали като източник на забавление за малки и големи. Дисциплините са доста разнообразни и правилата им варират, но като цяло са свързани с три основни действия: пускане с шейна, пързаляне с кънки и каране на ски.

В последните години с напредването на технологиите вече е възможно условията за тези дисциплини да се поддържат изкуствено. Провеждането на състезания вече е по-лесно и не зависи изцяло от зимния сезон.

Някои от спортовете като айс хокей и фигурно пързаляне вече се играят предимно на закрито в големи зали, оборудвани с генератори, които поддържат състоянието на ледените пързалки.

олимпийски зимни спортове

През 1924 г. във Франция се провеждат първите Зимни Олимпийски игри. Оттогава насам, на всеки четири години, те са арена на надпревара за спортовете, които се практикуват на лед и сняг. Първоначално дисциплините са пет: Северно ски спускане, бобслей, кърлинг, айс хокей и кънки. През годините списъкът става все по-дълъг и в момента броят на спортовете в Зимните Олимпийски игри е 15:

 • Ски Алпийски дисциплини – Спускане по заснежена писта, като слаломът се осъществява между предварително поставени постове. Любопитно е да знаете, че дисциплината се нарича „алпийска“, независимо къде се провежда. В ски Аплийските дисциплини се провеждат пет типа надпревари – слалом, гигантски слалом, супер гигантски слалом, спускане и комбинирани състезания.
 • Бобслей – Така се нарича спускане със скоростна шейна. Отбор от двама или четирима души се спускат по писта с различни завои, извивки и неравности. Целта е да достигнат до финала за най-малко време.
 • Биатлон – Това е комбинация между ски бягане и стрелба.
 • Бързо пързаляне с кънки – Дисциплина, позната още като бягане с кънки, в която участниците се надпреварват да стигнат първи до финала.
 • Кърлинг – Кърлингът е доста любопитна отборна игра. Тя се практикува върху ледена площадка, а топката от другите спортове е заменена от гранитни блокове с аеродинамична форма. Целта на състезателите е да ги изпратят по-близо до предварително очертано поле.
 • Едноместна шейна – Спускането с шейни е изключително зрелищен спорт, при който състезателите преминават с висока скорост през улей за бобслей.
 • Скелетон – Скелетонът също е индивидуално спускане по улей, но самата шейна е различна, както ѝ позата на състезателите. Те са легнали по корем върху нея и я управляват единствено с маневрите на тялото си.
 • Северна комбинация – Това е спорт, който съчетава в себе си две дисциплини – ски скокове и ски бягане.
 • Ски свободен стил е признат за самостоятелен спорт през 1970 г. За разлика от теренът при другите дисциплини, тук пистата има бабуни.
 • Ски бягане е надпревара по заледен терен. През 1980 г. България печели бронзов медал, след успешното представяне на Иван Лебанов при разстояние 30 км.
 • Сноуборд – Спускането със сноуборд наподобява сърфиране, но вместо по водна повърхност, се практикува по заледена писта.
 • Ски скокове – При ски скоковете състезателите изскачат с висока скорост от шанца, като целта им е да преминат възможно най-дълга дистанция, без да трупат наказателни точки.
 • Фигурно пързаляне – Фигурното пързаляне се счита за един от най-изящните и красиви спортове. Практикува се индивидуално или по двойки, като участниците изпълняват различни комбинации, носещи точки в актива им.
 • Шорттрек е скоростно пързаляне с кънки на писта с дължина 111 км. Тя има овална форма и при завоите състезателите се опират на едната си ръка.
 • Хокей на лед – Хокеят на лед е отборен спорт, в който участниците се пързалят с кънки върху заледена повърхност. Целта им е да вкарат шайбата в противниковата врата с помощта на стикове.

Изданията на Олимпийските игри имат динамична програма. Всички дисциплини са подбрани, така че да изпъкват различни страни на атлетите: бързина, сръчност, издръжливост и пр.

Във всички 28 игри до 2018 година са се състезавали следните държави: Австралия, Великобритания, Франция, Гърция и Швейцария. Общо 206 страни, сред които и България, са успели да се класират за Зимните Олимпийски игри.


Видове пазари за залог на различните зимни спотове

Ако не сте залагали на зимни спортове досега, вероятно се чудите какви опции за залог бихте имали. Тук също важи правилото, че колкото по-популярно е първенството, толкова по-разнообразни са опциите за залог. Вижте част от възможностите при различните дисциплини:

 • Хокей на лед – Гол Спредове, Двоен Шанс, Общо, Гол / Без гол, Точен резултат, Общо домакин, Общо гост, Отбор да отбележи първи
 • Биатлон – Мачбет, 10 км Спринт – Победител, 10 км Спринт – Един срещу друг, Лидер след първа стрелба, Спринт – Един срещу друг
 • Ски бягане – Победител на дистанция, Един срещу друг, Без фаворита
 • Ски скокове – Победител на дистанция, Състезател да спечели всички 4 събития, Залози за квалификации
 • Алпийски ски – Генерално – Победител, Спускане – Победител, Спускане – Да се класира, Гигантски слалом – Победител, Гигантски слалом – Да се класира, Слалом – Печеливша разлика

Как да печелим със залози на зимни спортове?

зимни спортове - бобслей

За никого не е тайна, че прогнозите на зимни спортове са изключително трудни, защото изискват подходящо проучване и концентрация. Ще ви предложим три ценни съвета, които ще ви донесат печалби.

Заложете на домакинското предимство

Много са факторите, които трябва да съблюдавате, щом сте решили да залагате на зимни спортове. Важни са климатичните условия, кондицията на атлета, физическата му подготовка и пр. Един от ценните съвети, които можем да ви дадем в тази насока, е да заложите на домакинското предимство. Когато говорим за спортове в зала, може да си представите от какво значение ще е подкрепата на публиката. Това важи и за всички дисциплини на открито. Нека вземем като пример ски скоковете. Ако играчът вече е тренирал многократно на тази писта, той със сигурност познава всичките ѝ особености. А и нали знаете поговорката: „У дома и стените помагат.“

Изберете подходящ букмейкър

Много важно е да изберете букмейкър, който предлага разнообразни пазари. Когато за пръв път стъпвате в ново поприще, е добре да имате избор, а не възможностите ви да са сведени до краен победител. Сред лицензираните сайтове в България ще откриете най-многобройни опции в Бет365.

Дори това да не е най-любимата ви платформа, струва си поне да разгледате пазарите ѝ. Анализът на съответните коефициенти може да ви даде добър поглед и така да ви хрумнат нови идеи.

Поредица от Head to Head залози

Дори да се спрете на букмейкър, който не е помислил за разнообразни пазари, пак може да реализирате печалба. Добра възможност за това е да се фокусирате върху Head to Head предположенията. Такива ще срещнете по време на цялото състезание. Най-хубавото при тях е, че не се налага да познаете кой ще е крайният победител в цялата Олимпиада. Нужно е само да имате правилно усещане за конкретния двубой. Ако направите поредица от верни прогнози, може да останете много доволни от баланса в сметката си.


Нашето мнение за този тип залози

Вероятно вече сте се убедили и сами, че този тип прогнози са относително непопулярни и по-скоро рискови. Причината е, че човек трудно може да предвиди всички фактори, които биха могли да повлияят на атлета в деня на представянето му. В замяна на това обаче тези дисциплини ви предлагат истинско зрелище, вълнуващи моменти и не на последно място – доста изгодни коефициенти. Ако сте от хората, които обичат да залагат при по-високи стойности, зимните спортове са вашето поле за изява.

Християн Цуцев

Християн Цуцев

Християн има дългогодишен опит като редактор, а работата му в сайта е да изработва и оформя спортни анализи и ревюта на букмейкъри, а също така и да запознава потребителите с всичко най-интересно и полезно в света на залаганията.