В тази част от нашето ръководство сме включили няколко от най-комерсиалните спортове, както и съответните видове залози, които се предлагат към тях. Изброените по-долу далече не са всичките, но са основни и най-използвани в повечето сайтове, а и сред наземните букмейкърски пунктове и спортни барове.

Към всеки вид залог сме добавили и подробно обяснение, като сме се постарали начинаещите от Вас да го асимилират по най-лесен и приятен начин.

видове спортни залози сред букмейкърите

1. Разновидност на залозите при футболни срещи

Краен резултат – това е прогноза, която има три разновидности – победа за домакина, хикс, или победа за госта. Победа за домакина обикновено се означава с коефициент едно, ремито си се води именно хикс, а победа за госта се води двойка. Трябва да познаете точния изход на срещата, за да спечелите.

Двоен шанс – двоен шанс намалява риска Ви, тъй като реално Ви дава 67 процента възможност да познаете изхода на дадена среща. При двойния шанс можете да комбинирате две от опциите, например 1 и Х в залога 1Х. Тогава Ви трябва срещата да не завършва с победа на госта, за да спечелите. Естествено, тук коефициентите обикновено са доста по-малки.

Да се класира – този залог обикновено важи в елиминационни двубои, в групова фаза, в лига и т.н. Реално залагате на това дали даден тим ще се класира напред от например 2 елиминационни мача в Шампионската лига, дали ще се класира за Европейско първенство, дали ще се класира първи в групата си и прочие. Това са по-дългосрочни залози и също имат по-ниски и усреднени коефициенти.

Под/над брой голове – една от най-популярните възможности за клиентите на онлайн букмейкърите. Имате право да прогнозирате под или над колко гола ще се вкарат в дадена среща. Имаше стандартна среда от под и над 2.5 гола, но вече има опции за под/над 0.5 гола, под/над 1.5 гола, под/над 3.5 гола и така нататък понякога чак до под/над 9.5 гола. Това е особено удобно в игрите на живо, където често можете да хванете голям коефициент на такава игра.

Точен резултат – това е игра, при която трябва да познаете точно колко гола ще вкара единият отбор и колко ще вкара другият. Или пък да направите прогноза срещата да завърши 0:0. При тези залози коефициентите са големи, а има и доста разновидности като точен резултат на полувремето, точен резултат до дадена минута и точен резултат по всяко време.

Точния резултат се играе главно от привърженици на стратегията за мачове от конкретно първенство, която се е отвърдила с времето като една от най-успешните.

Първо полувреме/краен резултат – още един хитов залог, при който, ако сте наистина убеден в успеха на даден тим, можете да си вдигнете коефициента. Тук се залага какъв ще е знакът на мача на полувремето и по-късно отново на крайния резултат. Например прогноза Х-2 ще значи, че на почивката мача е бил Х, а после е станал 2. И тук можете да срещнете понякога коефициент и от над 100, ако например пробвате с успех на фаворита на почивката и загуба след това. А може просто да заложите на фаворита да води и на почивката и в края.

Двата отбора да отбележат – изключително популярна възможност, която често излиза в тиражите. Прогнозирате, че и двата тима ще си вкарат гол, от там нататък не Ви интересува крайният резултат. Може да е 1:1, може да е и 10:1, залогът Ви излиза.

Азиатски хендикап – изключително набрал скорост хендикап, при който имаме и четвъртинки или половинки преднина за даден отбор. Целта е да се избегне ремито като вариант, за да се вдигне до 50 процента шансът Ви да спечелите. Там залогът Ви се дели на 2, като можете да спечелите пълната печалба или половината.

Корнери – залагане на това колко корнери ще има в даден мач. Отново я има опцията под и над. Можете да пробвате и с под/над корнери на почивката, в определен интервал от минути или до определена минута от срещата.

Картони – отново сходно като корнерите, залагате под/над колко картона ще има в дадена среща, до първото полувреме или в определен интервал.

Следващ голмайстор – следващ голмайстор или първи голмайстор е прогноза за това кой ще вкара следващия гол в срещата или първия, ако няма вкарани до момента. Коефициентът често е най-нисък за най-добрите голмайстори в съставите на двата тима.

Голмайстор – това пък е залог кой футболист ще успее да се разпише в рамките на всички 90 минути. Има и доста разновидности като това играч да вкара 2 гола или 3 гола в срещата. Коефициентите са отлични.

Време на гол – също леко рисков залог, но с добра възвръщаемост. Трябва да познаете кога ще падне гол по интервали от минути, обикновено 10. Независимо кой вкара, печелите. Освен, ако не сте обозначил точно кой ще вкара в рамките на тези 10 минути.

Голове четно/нечетно – тук ви трябва просто да познаете дали срещата ще завърши с четен или нечетен брой голове. При четен ви трябва хикс или победа с четна преднина за един от отборите. При нечетен пък ще имате нужда от успех с 1 гол разлика на единия тим или нечетна преднина.


2. Залози за тенис

Победител – най-стандартният залог на това кой ще спечели срещата. Имате само две опции – 1 или 2, тъй като хикс при залозите на тенис, а и в самия спорт няма.

Победител в сет – тук трябва да познаете точно кой ще спечели определения сет. Вече трябва да посочите за кой сет сте направили прогнозата си. От там нататък не Ви интересува крайния изход.

Залог на всеки отделен гейм – можете да залагате на това кой ще спечели точно определен гейм и ако залогът е срещу сервиращия, коефициентите са отлични. Има възможност да се заложи и с изкуствена линия в полза на единия от отборите.

Залози на точки в гейм – можете да пробвате да познаете колко точки ще има в срещата в различни диапазони.


3. Залози на баскетбол

Краен победител – тук отново много рядко може да се случи да има реми. Зависи как сте играл мача, понякога в крайния резултат влизат и продълженията, при които все се стига до победа за единия тим.

Хендикап – обикновено доста от мачовете са с изкуствена линия от точки в полза на единия тим, за да бъде по-интересно и коефициентът да е по-приличен.

Над/под брой точки – можете да заложите над колко точки ще има общо в мача, за единия отбор, на четвъртина или всякакъв друг интервал.

Четен/нечетен брой точки – отново можете да пробвате да познаете дали вкараните точки в определен времеви интервал ще бъдат четно или нечетно число.

Вкарани точки от състезател – можете да прогнозирате над колко точки ще вкара определен фаворит сред реализаторите.


4. Залози на волейбол

Залози за краен победител – тук нямаме равенство, винаги единият отбор печели в 3 до 5 гейма или понякога в 2 от 3.

Победител в сет – можете да заложите на отделен гейм и това кой ще го спечели. Най-често има коефициенти за първия, но си зависи вече и от самия букмейкър.

Залози за под/над точки в гейм и мач – има и доста възможности да залагате над или под колко точки ще се отбележат в отделен гейм или мач.

Отбелязани точки от състезател – можете да се опитате да познаете колко точки ще реализира индивидуален състезател.


5. Залози на бокс/бойни спортове

Краен победител – тук е възможно да се стигне до равенство, но се случва изключително рядко и коефициентът е огромен.

В кой рунд ще приключи мача – можете да прогнозирате дали ще има нокаут за един от двамата състезатели, дали ще се играе до края и прочие.

Кой колко рунда ще спечели – тук трябва да се опитате да познаете колко рунда може да спечели даден състезател.


6. Залози на хокей

Краен победител – залагате на това кой ще спечели целия мач.

Победител на 1-ва, 2-ра или 3-та третина – трябва да познаете само кой ще спечели определена от вас третина. Ако не познаете, губите залога си.

Шампион на дивизията – това е дългосрочен залог, при който трябва да познаете кой ще спечели определено първенство или турнир.

Залагания на голове – трябва да познаете над и под колко гола ще се вкарат в дадена среща.

Точен резултат – печелите единствено, ако познаете точния резултат на даден двубой.

Мария Костадинова

Мария Костадинова

Мария е автор в betenemy.com, както и на редица статии, новини и ревюта, публикувани в сайта. Занимава се и с проверката и оформянето на съдържанието, което достига до вас.