Всеки е изпитвал онова неприятно чувство, когато е бил начинаещ в нещо, било то в някаква професия, някакво друго занимание или дейност. Поставянето за залози в интернет е сериозна крачка, особено ако сте начинаещи и тепърва търсите ориентир, който да ви помогне със стартирането. Точно поради тази причина, ние от Betenemy.com създадохме тази страница, която влючва съвети за начинаещи в спортните (а и не само) залози.


съвети за начинаещите от Betenemy

Всеки начинаещ трябва да научи основните правила при залаганията, но също така и за какво да внимава и от какво да се пази. Ако следвате нашите ценни съвети, то вие със сигурност ще увеличите шанса си за успех, като ограничите вероятността от потенциални загуби.


Преди да предприемете каквото и да е действие, в който и да е от букмейкърските сайтове, първо се замислете защо искате да залагате и каква емоция се поражда вътре във Вас докато го правите.

Изброените точки по-долу са основните и може би най-важните препоръки, които всеки нов играч трябва да прочете преди да започне.


Основни препоръки към всички, които тепърва стартират в света на залозите

1. Научете повече за залаганията

Не ви стига само да можете да играете даден спорт или да сте гледал 1-2 мача по телевизията, за да започнете професионално да залагате на въпросните игри. Иначе просто ще хвърлите парите си на боклука. Трябва Ви време и усилия, за да научите внимателно правилата в различните спортове. В интернет е пълно с подробна информация за тях и Ви трябва единствено време, за да я проучите. Естествено, трябва да се доверявате на авторитетни източници.

Допитайте се до приятели, които вече доста време играят в различните онлайн букмейкъри, дори и без успех. Опитът е насъбрани грешки, а Вие можете да го вземете наготово от изживяванията на своите познати.


2. Огледайте се за най-добрата сделка, която Ви се предлага на пазара

търсене на добра оферта от букмейкърите

Все повече онлайн букмейкъри се борят за нови клиенти с наистина отлични промоции. В сайтове като нашия можете да видите оценки на най-популярните букмейкъри в България и промоциите и бонусите, които предлагат. Те са различно удобни за различните видове играчи, но като цяло, за новобранци, повечето предлагат наистина сигурни оферти и добро начало.
Сравнявайте големината на бонусите, колко е лесно да се превъртят, за да се изтеглят. Проверете какви промоции предлага сайтът за вече регистрираните клиенти.
Научете къде са най-големите коефициенти, кои са сайтовете с най-обширна палитра от събития, на които можете да залагате.

Вижте в кои можете да наблюдавате най-много събития на живо. Кои имат най-добрата платформа за игра на живо и изобщо за залагане. Къде ограничават най-малко акаунти и работят с най-малка печалба.
И след това изберете това, което смятате, че Ви приляга най-много.


3. Проверете къде сте най-силни

Независимо, че можете да се окажете фенове на казино игрите в сайта или покера, разберете дали Вашите познания не са най-развити в спортните залози например. Или пък в електронните спортове? Важно е да оптимизирате шансовете си за печалба, а това се случва единствено, ако сте по-навътре с информацията. Много слот игри изглеждат по-вълнуващи за залагане от един хокеен мач например, но често именно хокейният мач носи много по-голяма печалба, тъй като не зависи от едно случайно завъртане.
Уцелете и спорта. Може да сте фен на футбола, но ако откриете, че доста повече познавате изхода на мачове от НБА, насочете се в тази посока и продължете да се развивате. Развивайте силните си страни, за да сте наистина конкурентни на букмейкърите и да печелите в дългосрочен план.


4. Направете си бюджетна стратегия

Използвайте системата БББ – която значи Бюджет, Бюджет, Бюджет. Гледайте на стартовата си сметка като на един капитал, като на едно ново бизнес начинание. Трябва да си направите така бюджета, че да можете да изкарате с наличните ресурси определено време. Не се хвърляйте, без да имате опит, в залагането на огромни суми просто заради тръпката.
Подгответе се изключително внимателно и така ще намалите загубите си и ще увеличите шанса си за печалба. Ще избегнете разочарованията от огромна загуба в началото, която може да Ви провокира да направите следващ необмислен залог. Може да стартирате с една доказала се стратегия възоснова на статистическите данни, от различните отбори и текущото им представяне.
Най-добрите играчи нямат само късмета на своя страна. Те имат опита и горчилката от предишни разочарования.

Относно началната банка
По принцип няма определени правила за големината на банката, с която да стартираме. Всеки човек може сам да прецени за себе си колко и каква сума може да отдели. Става въпрос обаче за това, че сумата, трябва да бъде определена единствено и само за залози. Не трябва да има натиск колко бързо тя да нараства или колко често да се тегли и депозира. Необходимост е да имаме определена банка и по този начин да не се получава напрежение при навлизане в негативна серия.


5. Определяне стойността на залог

Има някои популярни мнения и стратегии, относно определяне стойността на залога. Доста известна е т.нар. система Мартингейл. При нея, след всеки неуспешен залог, сумата за следващ се удвоява. При успешен залог, сумата на следващия остава същата. Популярна е и тази с числата на Фибоначи, според която залогът се увеличава с определена стойност при загуба.

На пръв поглед тези и някои други системи изглеждат добре, но е необходимо да имате почти неограничена банка, а същевременно да няма лимити от страна на букмейкърите, а това де факто изглежда невъзможно. Затова може би най-добре е да планираме хубаво банката си, да я разпределим според честотата и видът на залозите, както и да си съставим поне минимален срок, в който да я използваме според броя залагания. Пример: Започваме с банка 100лв и сме си планирали да я разпределим на 10 залога по 10лв.


6. Кога да залагаме

кога да залагамеТук малко ще поговорим за т.нар. value(валю), което всички, които успешно залагат, са го подчертали като най-важно. Ясно е, че при залозите целта не е само да се печелят залози, а и това да се прави при определени коефициенти. Понеже никой не може да избира винаги печеливши пазари, то правилото кога да заложим е основното. Самите залози представляват определяне на вероятности.

Важно е да определим каква е вероятността дадено събитие или изход от двубоя да се случи и дали коефициентът позволява да вземем определен маркет, чрез който да има value т.е. възможността за печалба да си заслужава риска от евентуална загуба.

Принципно всеки сам може да реши дали намира value в даден пазар, като value може да имаме и в коефициент 1.20, а да нямаме в коефициент 15.00 например. Всичко зависи от вероятността да се случи. В заключение тук може да добавим, че без значение коя система или стратегия се използва за залагане, важното е да се спазва и използва многократно за да се увеличи възможността за печалба.


7. Сложете си някакви приоритети

Решете дали искате да играете само за тръпката и забавлението, запълвайки свободното време. Или пък виждате в това начинание шанс дори да си изкарвате хляба. За целта обаче трябва доста сериозна инвестиция. Същевременно може да искате и двете, но тогава трябва да постигате поставените си цели. Не отивайте да играете на слот игрите с надеждата да ударите веднага джакпота. Надали ще ви се усмихне късметът и на видео покера с някой бонус просто ей така.

Целите Ви трябва да са реалистични. Трудно със залог от 5 лева ще спечелите 1 милион на спортни залози. Трябва да можете да премервате риска и да знаете кога си струва определена прогноза или залог.


8. Не бъдете алчни, когато играете

Главно такива са жертвите на букмейкърите. Почти винаги играчите губят именно заради алчността си. Печелят няколко фиша или ръце и веднага смятат, че имат способността да не правят грешки, а само да умножават сумата в сметката си. Такива играчи се ядосват и от познатите прогнози на други хора и веднага в тях се надига желанието да спечелят още повече. А това се случва с повече залагания, които водят и до повече загуби. На първо място е да се предпазите от хазартна зависимост, за която се говори в различни държави по целия свят, включително и у нас.

Понякога, ако загубите, можете да се задоволите с останалата в сметката Ви сума. Алчните играчи обаче искат веднага да си върнат парите и пробват докрай със залозите.

Ако виждате, че не е Вашия ден, станете от компютъра, оставете телефона. Влезте пак на следващия ден, или пък просто сменете спорта. Явно не е бил вашият момент.

Не залагайте веднага всичко! Единственият виновник за загубеното сте Вие в последствие. Играйте умно и никога не надвишавайте лимита си!


9. Изградете си стратегия за игра

създаване и развиване на стратегия

Не ставайте обсебени от игрите в букмейкъра. Понякога даден клиент е толкова погълнат от програмата на букмейкър, че прекарва в сайта му часове след часове, нижещи се в безкрая. Това само пречи на личния и професионалния Ви живот и замъглява трезвата Ви преценка за мачовете. Не се поддавайте на изкушението да имате тръпка след тръпка от нов и нов залог!

Не се влияйте от момента! Поставете си за цел колко време ще прекарвате в сайта на ден. Пресметнато е, че 90 минути е оптималното време, в което да залагате, независимо за какъв играч става дума. Диапазонът, в който висите в сайта, е ключов за това да успеете или да се провалите по време на залозите си.


10. Потърсете второ мнение

Както споменахме, не го правете само при избора на букмейкър. Можете да питате колега или приятел с повече опит за всичко от избирането на правилна прогноза до стратегия за продължителна игра. Не е задължително и това да е единственият начин. Има изключително много мнения във форумите за онлайн залагания. Те са давани от обикновени хора, точно като Вас и са точно за вас. Следете винаги най-новите коментари и постове, за да сте наясно с последните тенденции в тази динамична индустрия.

Четете и професионални сайтове като нашия, където е пълно с информация за всичко от игла до конец в играта в онлайн букмейкърите.


11. Прочитайте внимателно всяка дума по сайтовете

Това важи с огромна сила за условията по бонусите и промоциите на онлайн сайтовете. Понякога те изглеждат изключително апетитни и изгодни за участниците, но всъщност далеч не е толкова лесно да ги получиш, а понякога и дори не са истински.

Четете условията и правилата на всеки букмейкър. Вярно, много е скучно и може да Ви отнеме време, но така не рискувате да се подведете с някой бонус, промоция или специална оферта. Ако списъка с условията не е на сайта, свържете се с оператор от съпорта, който да Ви го предостави.

Трябва да сте максимално застрахован преди началото на стратегията си залагане. Именно по тази причина не трябва да пропуснете и едно изречение с по-малък шрифт, в което може да се крие важна информация.


12. Не се доверявайте просто на Google

Когато решавате къде да залагате, не избирайте ей така просто един от топ резултатите в търсенето. Това не значи, че избирате най-добрия букмейкър. По-скоро избирате букмейкър, което е платило много пари за реклама и всъщност може изобщо да няма добри оферти.

Вместо това, трябва да следите букмейкърите, оценявани от сайта ни и други подобни сайтове, където опитни екипи са хвърлили доста време, за да поставят под дисекция всеки аспект от играта на различни места.

Все пак съдържателите на сайтовете за оценки на букмейкъри застават зад ревютата си с името си и ако се провалят, губят доверието и на феновете на залаганията.

Основният съвет обаче е един. Съберет информация и играйте интелигентно! Забавлявайте се, имайте сигурност в играта и се информирайте от надеждни източници!


13. Важни допълнителни правила за залагане

  • Дисциплина – Важно е да се следват стриктно някои от горните правила. Изключително важно е и да не се преследват загуби, с целта да се избият вече изгубените пари. Няма как всеки ден да се завърши на плюс, а мачове винаги ще продължава да си има. Да не залагаме веднага на мачове, за които нямаме достатъчно информация, а просто искаме да покрием губещ залог.
  • Специализация – От значение е да се насочим или специализираме в само един спорт. Ако това е футбол, тогава може да се насочим към конкретни първенства и лиги, към които имаме повече интерес и знаем и намираме достатъчно добра информация. Можем да потърсим такава и за не толкова популярни лиги, която и по-трудно достига до букмейкърите.
  • Водене на статистика – Да си водим собствена статистика на залозите ни – това може да ни помогне изключително много. От помощ е да видим и анализираме грешките си. Помага и за това кои залози и първенства са успешни/неуспешни, така че да наблегнем/избегнем някои от тях. Случва се да остават спомени само за щастливите ни моменти от залагане и се появява грешна представа, че сме добри в някои типове залози, а впоследствие от статистиката разбираме, че това не е точно така.

И тук ще завършим с най-важното правило: Никога не залагай повече, отколкото можеш да си позволиш да загубиш!

Мария Костадинова

Мария Костадинова

Мария е автор в betenemy.com, както и на редица статии, новини и ревюта, публикувани в сайта. Занимава се и с проверката и оформянето на съдържанието, което достига до вас.