Всеки играч трябва да знае каква връзка имат коефициентите с шанса даден отбор или играч да победи или загуби. Коефициентите изразяват именно тази корелация между шансовете и актуалното състояние, като показват различни по вид стойности. В тази статия, която е част от нашето ръководство ще Ви запознаем с коефициентите. Преди да започнете да залагате, Вие ще се научите как се определят коетифициентите, какво всъщност представляват те и не на последно място как да ги изчисляваме правилно.

коефициенти - определение и видове

1. Същност и стандартни коефициенти

За да можем да залагаме, ни трябват коефициенти, а за да можем да печелим, трябва да ги анализираме и проверяваме, да си ги изготвяме сами. Най-стандартните са три.

 • 1.1. Първият е този за победа, при който просто трябва да изберете тима от печелившата страна. Нормално е фаворитът да е с по-малък коефициент, докато аутсайдерът с по-голям. Например Реал Мадрид е с 1.20 коефициент за победа срещу Сантандер, залагате на каталунците и те печелят. Заложили сте 10 лева, печелите 12, а чистата ви печалба е 2 лева.

 • 1.2. Следващият много познат коефициент за залагания е този за хендикапа. При него имате шанс да заложите на разликата в крайния резултат между два отбора. Можете да подкрепите фаворита с изкуствена преднина за аутсайдер и така да намерите по-големия коефициент. Например Реал Мадрид играе със Сантандер, а вие сте заложили на -2 гола хендикап за мадридчани. Реал бие с 3:0 и така коефициентът е бил 2. Заложили сте 10 лева, печелите 20.

 • 1.3. Не трябва да забравяме и коефициентите на под и над головете или точките в дадена среща. Например, ако Реал и Сантандер имат коефициент за над 3.5 гола от 1.75, ако Вие заложите 10 лева и Реал бие с 3:1, ще приберете 17.50.

 • 1.4. По-екзотичните залози са за по-напреднали, но представляват голям интерес за всички играчи в онлайн букмейкърите. Акумулаторите предлагат коефициент, когато заложите на няколко прогнози в няколко мача. Тези акумулатори не са лесни за познаване, но имат по-голяма печалба, защото коефициентите на отделните прогнози се умножават един по друг, а след това по залога. Можете да комбинирате под/над с краен резултат или хендикап.

 • 1.5. Коефициенти от тип „Плийзъри“ носят най-големи печалби. Там трябва да комбинирате залози с хендикапове против вашия фаворит, където е най-трудно да се спечели, но и парите са доста сериозни.

 • 1.6. Тийзър залозите са обратни. Там можете с хендикап да подкрепите своя фаворит и в комбинация да си донесете печалба. Тук се залага на сигурното и коефициентът не е голям, но пък и рискът е по-малък. Прочетете повече за видовете залози.

 • 1.7. Така наречените „ако-залози” пък комбинират два коефициента. Първият залог трябва да излезе, за да може вторият да влезе в сила. Случи ли се това, можете да използвате печалбите си от първия залог, за да подсилите втория.

2. Видове коефициенти

 • 2.1. Американските коефициенти са доста интересни, макар да не са лесни за разчитане. При тях ще ви покажем колко можете да спечелите със 100 лева. Ако даден отбор има коефициент със знак плюс пред себе си, тогава трябва да заложите под 100 лева, за да спечелите поне 100 лева. Ако е обратното и знакът е минус, трябва да заложите над 100 лева, за да приберете въпросната сума.американски коефициенти

  Ето и четири примера:

  1. Отбор А: -150 коефициент
  2. Отбор Б: +200 коефициент
  3. Отбор В: +600 коефициент
  4. Отбор Г: +1000 коефициент

  Вижда се, че отбор А е с най-малкия коефициент и ее фаворит. Ако заложите на него да спечели, ще трябва да рискувате над 100 лева. В конкретния случай ще трябва да сложите 150 лева, за да вземете 100. При другите коефициенти случаят е обратен. Отбор Б ще ви донесе 100 лева при залог от 50, отбор В ще ви донесе 100 лева при залог от 16.67 лева, а отбор Г ще ви донесе 100 лева при залог от едва 10. Това не е лесно за разбиране, но се свиква и не прави впечатление по-късно.

 • 2.2. Дробните коефициенти са доста популярни във Великобритания.дробни коефициенти пример

  Например имаме 4/7 коефициент за боксьор 1 и 3/2 коефициент за боксьор 2. За да разберете това, трябва да знаете, че дробите, които са по-малки от едно означават фаворита и обратно – другите сочат към аутсайдера. Явно е, че фаворит е боксьор 1. Отново залагащият трябва да сложи над 100 лева, за да спечели 100 лева, ако търси победа на фаворита и обратното, ако заложи на изненада с аутсайдера. В случая играчът трябва да рискува 7 лева, за да спечели 4 при първия залог. Ако пък използва втория, може с 2 лева да спечели 3. Това е и основната схема.

 • 2.3. Дойдохме и до стандартните десетични коефициенти, използвани най-вече в Европа и в България. Десетичните или европейските коефициенти са тези, с които повечето българи са наясно.десетични коефициенти

  Например, имаме тенис мач, в който тенисист 1 е с коефициент 1.50, а тенисист 2 с коефициент 2.45. Естествено, и тук, тенисист 1 е залогът, при който трябва да сложим над 100 лева, за да вземем 100 лева. Във въпросния случай това е и фаворитът. Така, за да вземем 100 лева, трябва да сложим двойно повече, тъй като само коефициент 2 ни носи точно двойно удвояване на парите. Де факто, залагайки 200 лева на тенисист 1, можете да търсите въпросните 100 лева печалба. Обратно, за тенисист 2, можете да вземете със 100 лева 145 лева чиста печалба или общо 245.

eвропейскиte as asd asdad adas eвропейски.

3. Как да преобразуваме Десетичен в Американски коефициент и обратното?

В зависимост от коя част на света сте, възможно е за вас да е по-удобно, да виждате коефициентите за залози по определен начин. При наличието на толкова много преобразуватели на коефициенти онлайн, чудили ли сте се някога, как можете лесно да превърнете десетичен в американски тип коефициент и обратното, без да използвате калкулатор? Ето и отговора.

Най-често срещаните коефициенти за залог са Американския и Десетичния. Ако сте залагали с eвропейски букмейкъри, вие сте свикнали по-вероятно да използвате Десетичните коефициенти. Преди да се потопим, всъщност в това как да превръщаме Десетичния в Американски коефициент, има нещо, което трябва да бъде изяснено първо.

Главната разлика между Десетичен и Американски коефициенти ( познати също като „коефициенти на парична линия“ или просто „линия“ ) , е че американските коефициенти са отбелязани и с положителни, и с отрицателни цифри, което би означавало, че има две формули за преобразуването им в по-голям, или по-малък от 2.00 десетичен коефициент, равносилен на положителен или отрицателен американски коефициент съответно.

Положителните цифри представят сумата, която играча ще спечели, ако заложи 100 единици, от която и да е валута. Американския коефициент от -150, например означава, че вие трябва да рискувате 150лв., за да имате чиста печалба от 100лв. Отрицателните цифри, от друга страна, представят сумата, която трябва да заложите, за да изкарате 100лв. чиста печалба. Прочетете статията ни „Сравнение на Американски и Десетичен коефициент“, за да научите повече за това как да изчислявате печалби с различни типове коефициенти.


Вариант №1: Преобразуване от Десетичен към Американски коефициент:

а. За да преобразувате Десетичен коефициент от 2.00 или по-голям, следвайте следната формула:

Американски коефициент = ( Десетичен – 1 ) x 100

За да видите как работи формулата практически, ето и калкулация на преобразуването на коефициент от 2.50 и 5.40 в Американски тип коефициент:

Десетичен коефициент = 2.50 Американски коефициент = ( 2.50 – 1 ) x 100 = 1.50 x 100 = +150

Десетичен коефициент = 5.40 Американски коефициент = ( 5.40 – 1 ) x 100 = 4.40 x 100 = +440

б. За да преобразувате Десетичен коефициент по-малък от 2.00 в Американски коефициент, ще използвате следната формула, вместо предишната:

Американски коефициент = ( -100)/(Десетичен – 1 )

Нека да преобразуваме сега коефициент от 1.50 и 1.80 в Американски тип коефициент:

Десетичен коефициент = 1.50
Американски коефициент = (-100)/(1.50-1) = (-100)/0.50 = -200
Десетичен коефициент = 1.80
Американски коефициент = (-100)/(1.80-1) =(-100)/0.80 = -125

Вариант №2: Преобразуване от Американски в Десетичен коефициент:

Ако сте напълно наясно с Американските коефициенти, ето само две правила, който ще са ви нужни да запомните, за да преобразувате който и да е Американски коефициент в Десетичен коефициент.


За положителни Американски коефициенти, разделете паричната линия на 100 и прибавете 1.


Десетичен коефициент = (Американски коефициент/100)+1


Нека дадем коефициентите +200 и +600 за пример:


Американски коефициент = +200
Десетичен коефициент = (200/100)+1 = 2+1 = 3.00
Американски коефициент = +600
Десетичен коефициент = (600/100) + 1 = 6 + 1 = 7.00


За отрицателни Американски коефициенти, разделете 100 на американския коефициент, като не взимате под внимание отрицателния му знак и прибавете получената стойност към 1.00

Десетичен коефициент = (100/Американски коефициент) + 1


Ето как се преобразуват коефициенти от -130 и -900 в Десетичен тип коефициенти:


Американски коефициент = -130
(100/130) + 1 = 0.769 + 1 = 1.769
Американски коефициент = -900
(100/900) + 1 = 0.111 + 1 = 1.111

4. Анализ на коефициентите

Следващата стъпка е да започнете да анализирате коефициентите. Онлайн букмейкърите имат пропуски понякога и можете да се възползвате от тях. В случая е важно да разгледате предложенията за мачове и без да гледате коефициентите, а просто с проучване, да изберете своята прогноза. Така елиминирате шанса да се повлияете от коефициентите, предложени от сайта. След това можете да си направите свои примерни коефициенти и чак тогава да ги съпоставите с тези на букмейкъра.

Ако виждате голяма разлика, а сте сигурен в проучването си, пробвайте си късмета, залагайки понякога дори на аутсайдера или пък избирайки някой страничен залог, който ви се вижда неестествено висок. Дори да не уцелите, в дългосрочен план това може да Ви донесе доста дивиденти. Именно така залагат и големите играчи.

И тук трябва да се насочите към сайтовете с най-големи коефициенти, както и тези с най-големи коефициенти за аутсайдери. Там малкият залог може да донесе големи печалби.

Мария Костадинова

Мария Костадинова

Мария е автор в betenemy.com, както и на редица статии, новини и ревюта, публикувани в сайта. Занимава се и с проверката и оформянето на съдържанието, което достига до вас.