Хазартна зависимост – Какво представлява, симптоми, лечение

Зависимостта от хазарта е болест, която се среща при определени хора, при определени условия. Хазартната зависимост се проявява в това, зависимият да мисли само и единствено за хазарт. По този начин се отдалечава от нормалния си начин на живот, превръща се в асоциален човек, чиято цел е само една – да залага. Според учените, хазартната зависимост е патологично заболяване, което се развива на психическа основа и може да доведе до много сериозни, негативни последици. Хазартната зависимост може да се види при най-различните хазартни игри. Различните лото, бинго игри и игри на късмета, също са един вид хазарт. Залаганията на рулетка, различните покер игри и другите казино игри, също могат да доведат до хазартна зависимост. Залаганията на различни спортове, като футбол, баскетбол, конни надбягвания и други, също могат да са в основата на причинена хазартна зависимост. Всички тези игри, които изброихме са налични в онлайн пространството и в тези дни почти всеки човек може да ги опита. Хазартната зависимост се проявява при хората, които залагат парите си на даден тип хазартна игра и продължават да залагат, без да мислят за нещо друго. По този начин зависимостта се развива в психиката на дадения човек и той става все по зависим.


Какви са симптомите на хазартната зависимост?

симптоми при хазартна зависимост

Хазартната зависимост, както и други отклонения, има своите симптоми, които са най-ясните знаци за наличието на подобна зависимост. Нека споменем най-явните симптоми на хазартна зависимост:

 • Желание за залагане – този симптом се изразява много ясно при зависимия, понеже той мисли само как да заложи своите пари.
 • Неконтролируемост – при този симптом се забелязва ясно проявление на безконтролност, което води до неспирни залагания, най-вече породени от последователни загуби.
 • Явлението „преследване” – в хазартната зависимост това е определение за желанието да се възвърнат натрупани загуби. При този симптом, зависимият залага все повече и повече пари, за да си възвърне загубите, а всъщност се въвлича в една неспирна въртележка, при която загубите стават все по-големи.
 • Теглене на кредит с цел залагане – ако даден човек изтегля пари на кредит с цел да започне да залага и да ги умножи, то твърде вероятно е хазартната зависимост да го тласка към това деяние.
 • Вземане на пари на заем – този симптом е подобен на предишния, но тук зависимият започва да взима на заем парични средства от своите приятели и роднини, като целта му е една – да залага.
 • Лъжи и измами – при тези симптоми се проявяват лъжи с цел продължение на залагане, криене на истината за загубените средства и продължителността на хазартните игри, които практикува зависимият. Също така могат да се наблюдават измами с цел присвояване на пари, които да се използват за хазарт.

Това са най-ясните и лесно забележими симптоми, които даден човек проявява, когато е под влиянието на хазартна зависимост. Запомнете, че най-близките хора и семейството са първия спасителен бряг за хазартно зависимия.


Кои хора са податливи към зависимостта?

Трудно е да се каже точно кои хора са податливи на хазартна зависимост, понеже хазарта, като дейност е разрешена в много страни по света и е достъпна за пълнолетните граждани. Затова, не може да се каже, че всички, които залагат или използват хазарта под някоя от неговите форми, са хазартно зависими. Залаганията и хазарта като цяло, трябва да са за забавление и удоволствие, което да не стига до хазартна зависимост. Има хора, които залагат рядко с точно тази цел – забавление. При тях опасността от това да се превърнат в хазартно зависими е твърде малка. Има и хора, които залагат всеки ден, но също не са хазартно зависими, понеже залагат умерено и само толкова, колкото могат да загубят, т.е. контролират своите залози.

Когато залозите контролират човека, тогава можем да говорим за хазартна зависимост. Няма значение на колко години сте или от какъв пол сте, хазартната зависимост се проявява при мъже и жени от всички възрасти и една от основните причини за това е депресията. Това е вид депресия, която подтиква зависимия да залага с цел да се отклони и да забрави за момент за това, което го депресира, но всъщност той прави хазарта начин на живот, който започва да му пречи на това да живее нормално.

Също така, учените са доказали нееднократно, че много хора, които са имали проблеми с депресия в ранните си години, в последствие се превръщат в зависими, било то от хазарт, наркотици, алкохол или нещо друго. Друг факт, който не е за пренебрегване е, че ако в семейството има хазартно зависим, то също е твърде вероятно, по-нататъшното поколение също да проявява хазартна или друга зависимост. Това е така, понеже на детето или младежа, не му се обръща достатъчно внимание и това го подтиква към това да бъде зависим. Има хора, които живеят за хазарта, залагат с часове и години наред, но те са професионалисти. При тях не се наблюдава хазартна зависимост, понеже тяхната цел е да спечелят от хазарта, след което да спрат за момент. Ако загубят, те не се втурват в преследване на загубеното, а изчакват, подготвят се и чак тогава отново са в играта. Те са професионални хазартни играчи.


Последици от хазартна зависимост

последици при хазартна зависимост

Хазартната зависимост може да доведе до изключително много лоши последици за зависимия човек. Нека изброим и най-известните последици, които се забелязват при хазартно зависимите хора:

 • Ограничаване на социалните контакти – тази последица се проявява в това, че зависимият постепенно спира да се интересува от своите приятели и от истинския живот. Той навлиза в един собствен свят, който мисли, че контролира, но всъщност той е контролираният, понеже мисли единствено за хазарт.
 • Семейни проблеми – това е доста характерна черта на хазартно зависимите, която се описва с множество парични проблеми и скандали, които зависимия прави, за да измъкне пари от своето семейство или да продаде нещо материално с цел да спечели пари, които да използва за хазарт. Друга последица може да се окаже, развод и съсипване на семейните ценности, поради непрекъснатото желание на зависимия да залага.
 • Кражби – това също е последица, която може да бъде предизвикана от хазартната зависимост. Първоначално зависимият започва да краде от най-близките си, след което се пренасочва към кражби от непознати хора.
 • Престъпления – самите кражби от непознати лица са достатъчна проява за престъпление, но освен тях, зависимият може да използва груба сила и други средства с цел да открадне пари или материални неща, от които да спечели пари и да ги загуби на хазарт.
 • Физически последици – зависимостта от хазарта може да доведе и до множество здравословни проблеми, като главоболия и сърдечни удари.
 • Разоряване – хазартната зависимост в даден момент води до разоряване, понеже зависимия похарчва всички свои парични средства, следват тези на най-близките му и накрая, след като е продал всички материално, което притежава, за да спечели пари за хазарт, губи и тях. Така хазартната зависимост води до пълно разоряване.
 • Самоубийство – разбира се това е много неприятно и нежелано действие, но е сред последиците от хазартната зависимост. Има случаи, когато хора, зависими от хазартните игри прибягват до посягане върху собствения си живот, след като са загубили всичките си пари, приятели, близки и семейство.

Всяка една от изброените последици е нежелана. Но, с нарастването на хазартната зависимост у даден човек, проблемите и последиците от това ще стават все по-големи. Запомнете, че онлайн залаганията и като цяло всеки един тип хазарт, трябва да бъде за удоволствие и винаги да се залага с мярка, понеже последиците от зависимост към хазартните игри са много неприятни и съсипващи нормалният живот на човек.


Как да се преборим с хазартната зависимост?

Най-важната стъпка, която хазартно зависимият трябва да направи по пътя на лечението си от тази болест е да се признае за такъв. Зависимият трябва сам да се усети, че има проблеми с хазарта, които не могат да продължат, след което да признае пред най-близките си хора, че е хазартно зависим и има нужда от помощ. Винаги помнете, че най-истинската опора и здравата основа на лечението от хазартна зависимост е семейството и най-близките до въпросния човек.

Задължително зависимия трябва да потърси професионална помощ от психолог, който да му помага и да го насочва към правия път. Лечението на хазартната зависимост трябва да включва зависимия с нещата от нормалния живот, да изгради или да си възвърне социалните контакти, да се приобщи към различни групи хора, дори такива, които подобно на него самия, се борят с хазартната зависимост. Широко разпространени са сбирки от хора със сходни проблеми, които взаимно се напътстват и си помагат в борбата със зависимостта от хазартните игри.

От голямо значение е зависимият да стои настрана от залози по време на лечението и да има силна воля, която да го води към излекуване, а всичко това допълнено с вярата и силата, които най-близките могат да донесат, биха допринесли изключително много за крайната победа над хазартната зависимост.


Има ли центрове в България за помощ при зависимост от хазарт?

помощ и лечение

Да, в България съществуват психиатрични клиники и центрове за справяне със зависимости. На тези места ще получите професионална помощ, която да ви извади от неприятният свят на хазартната зависимост.

Националния център по наркомании, който се намира в гр. София е едно от местата, където можете да получите специализирана помощ при хазартна зависимост. Освен това, на сайта на центъра ще намерите и специален списък на всички центрове в България, където се предлага лечение на зависимости по модела Терапевтична общност, който е сред основните типа лечения на хазартна зависимост.

Подобен тип центрове има в София и Банкя, а във всички по-големи градове на страната ще намерите и клиники, където се предлага специализирана помощ за различни психични заболявания, сред които и хазартната зависимост. Работата на клиниките за справяне с хазартна зависимост се състои обикновено в продължителни психиатрични терапии, които помагат на зависимия да осъзнае какво всъщност си причинява и колко сериозно е това.

Терапиите траят различен период от време, като в зависимост от сериозността на зависимостта, могат да продължат дори около 2 години. В терапиите, огромна роля играе семейството на зависимия, за които има определени дни на посещение, за да може лекуващия се да получи максимална подкрепа и да се пребори със зависимостта си от хазартните игри.


10 съвета от Betenemy за да избегнете хазартна зависимост

Екипът на Betenemy е твърдо против хазартната зависимост и изцяло подкрепя тезата, че залаганията трябва да са за удоволствие и забавление. Със следните 10 съвета ще се опитаме да ви дадем правилните насоки за избягване на хазартната зависимост.

1. Контролирайте вашите залози
Винаги, когато залагате, особено ако го правите продължително време, не се поддавайте на случай, в който залозите ще ви контролират. Помнете, че вие решавате как, колко и кога да заложите. Ако винаги държите контрола наистина във ваши ръце, няма да имате проблем с хазартна зависимост.

2. Залагайте за удоволствие и с мярка
Използвайте всеки тип залагане за забавление. Не се настройвайте да станете много богати изведнъж. Придържайте се към забавната страна на залозите, която ще ви накара да се зарадвате при печалба, а при загуба няма да ви подтикне към последващи залози с цел възвръщане на загубите. Винаги имайте мярка на сумата, която давате за хазарт.

3. Не залагайте повече, отколкото можете да загубите
Не стигайте до момент, в който работите и се трудите цял месец за своята заплата и след като я получите, я губите в рамките на няколко дни, понеже сте залагали. Определете си лимит, който напълно да съответства с вашето семейно положение и бюджет, след което не се блазнете да превишавате този лимит. По този начин ще контролирате загубите и няма да залагате повече от предвиденото за определен момент.

4. Не се поддавайте на емоциите си
Това е много важно, когато залагате, понеже обикновено доста хора, когато загубят даден залог се втурват в опити да си върнат загубите, което е под влияние на емоциите. Затова, винаги контролирайте вашите емоции и помнете, че всяко едно решение, което направите под емоционални подбуди ще бъде грешно и неправилно.

5. Веднага потърсете помощ при нужда
Ако почувствате, че се превръщате в хазартно зависим или най-близките ви подсказват, че сте тръгнали по този лош път, не се чудете много, а потърсете специализирана помощ, понеже колкото по-рано се излекувате, толкова това ще е по-добре за вас и вашите близки.

6. Не прибягвайте до заеми с цел залози
Не започвайте да вземате пари назаем, с които да играете хазартни игри. Това ще ви вкара в една въртележка, особено ако още в началото натрупате сериозни загуби, след което пристрастяването и преследването на загубените ви пари, могат да донесат сериозни последици.

7. Не поставяйте залозите и хазарта, като цяло, на първо място
Помнете, че в живота има много по-важни неща от хазарта, а именно семейството, близките, приятелите. Винаги обръщайте повече внимание на тях, отколкото на хазарта, понеже те ще ви донесат истинските моменти във вашият живот.

8. Подготвяйте се за вашите залози
Не се впускайте в залагания на сляпо, понеже шансът да спечелите е твърде малък. В онлайн пространството има информация за залозите, с която много умело може да се подготвите за самите тях. Затова, възползвайте се и винаги бъдете добре подготвени, когато залагате, за да не се стигне до момент, в който загубите ви да се превърнат в непосилна за вашето състояние парична сума.

9. Бъдете социални
Винаги избирайте да сте сред хора, отколкото да седите и да се чудите за кой да заложите. Забавлявайте се и не мислете единствено и само за хазарт и залози. Нека те бъдат на заден план в живота ви. Нека бъдат просто за забавление.

10. Радвайте се на живота
Бъдете активен в своя живот и се насладете на най-красивите моменти, които може да почувствате от него. Забавлявайте се с най-близките си хора и винаги помнете, кои са най-ценните неща, за които си струва да живееш нормално.

Надяваме се чрез тази статия да помогнем на всеки, който се чувства хазартно зависим или пък просто иска да разбере какво точно представлява това заболяване и как може да бъде избегнато. Екипът на Betenemy се е постарал да събере най-важната информация за хазартната зависимост и как да се предпазим от нея. Желаем ви приятни мигове в нашият сайт и не забравяйте, че залозите трябва да бъдат за удоволствие и в определени граници, които няма да ви попречат за вашият нормален живот.

Хазартна зависимост – Какво представлява, симптоми, лечение
5 (100%) 5 глас[а]

8 мнения за “Хазартна зависимост – Какво представлява, симптоми, лечение
Публикувай коментар

 1. Атанас Караиванов
  12.10.2018 в 15:19

  Здравейте, бих желал да ви споделя, че и аз бях хазартно зависим. За съжаление изгубих всичко, преди да разбера, че имам проблем. Вече не залагам, и много се радвам за което. Бях 5 години зависим, но благодарение на д-р Десислава Безинска-Шеинкова, се „излекувах“. Наскоро забелязах, че е основала група за помощ за хазартно зависими в Пловдив.

  0 0
 2. Александра
  15.08.2018 в 12:09

  Здравей те!Александра се казвам на 24 г и съм зависима от хазарт ,харесва ми вашата статия и виждам ,че вашият екип може да помогне на много хора.Искам нормален живот и най близките даса до мен, да неги загубя .Нищо по-хубаво от това е да имаш приятели и дасе чустваш Добре!Благодаря на целия екип ,че помагате на хора които са зависими от хазарт .Аз ще дам всичко от себеси и ще се справя! Отново благодаря на целия екип хубав ден !

  0 0
 3. комарджия
  01.05.2018 в 19:28

  Един Хазартно зависим НЕ МОЖЕ да контролира повече своите залози , следователно ако иска да се промени нещо в положителна посока има само една възможност – напълно да се откаже от залозите. Аз вече 7 месеца и половина не играя и се чувствам добре!

  4 0
  1. Не
   14.09.2018 в 15:01

   Как? Как се справихте?

   0 0
 4. Марто
  25.04.2018 в 16:58

  Хазарта унищожи връзките ми,парите ми ,13кредита ме почти съсипаха,няма спирка!!!!от година не играя и никога не съм бил така щастлив в живота си…благодаря на майка ми че ми помогна въпреки че и тя затъна с кредити покрай мен…беше ужасно.Съвета ми е един–спирайте докато е време

  6 0
 5. Anna
  06.04.2018 в 16:12

  Haide da se vidim de

  0 0
 6. Анна Лучкова
  27.02.2018 в 21:37

  Моят син е хазартно зависим. Може ли да се срещнем

  1 0
  1. betenemy
   13.03.2018 в 12:10

   Здравейте Анна. За съжаление ние няма как да ви помогнем, но може да се обърнете към специализирана помощ. Вече има много методи, които помогат за лечението на тази зависимост. Психотерапия, лечения чрез хипноза и т.н. Стискаме палци и Ви желаем успех!!!

   4 0

Напишете Вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *