Защо Аржентина трябва да спечели Копа Америка?

Видяно 107 пъти

Юбилейната Копа Америка 2016 вече започна. Отборите, участващи в турнира са готови да покажат на какво са способни и да зарадват своите фенове. Естествено, както всеки друг турнир и тук можем да отличим няколко отбора, които са с класа над останалите – Уругвай, Аржентина, Колумбия, Бразилия, а защо не и домакина САЩ, които се борят за запомнящо се представяне на собствената сцена. От всички тях, обаче можем да отличим отбора на Аржентина, понеже таз годишната Копа Америка изглежда принадлежи на “гаучосите”.

Аржентина има 33 турнира Копа Америка, в които са завършвали в четворката, т.е. стигали са поне до полуфинал. А като разбием тази статистика става ясно, че Аржентина има 27 финала, като е спечелила само 14 от тях. Това означава, че Аржентина е загубила 13 финала от Копа Америка. Най-големият им противник в тази статистика е Уругвай, която от 21 финала е спечелила 15! Това е и първата причина Аржентина да се бори с всички сили за титлата през тази година.

Нека видим, обаче какво се случва с Аржентина на последните 4 издания на турнира. През 2004 г. Аржентина е на финал с Бразилия и след 2-2 в редовното време, “селесао” печели на дузпи с 4-2. Разочарованието за Аржентина е голямо, понеже повежда с 2-1 в 87 минута с гол на Делгадо и точно когато всички са чакали последния съдийски сигнал, Бразилия изравнява в 90+3 минута с гол на Адриано. На следващото издание, през 2007 г. Аржентина отново е на финал срещу Бразилия, финал който губи категорично с 3-0. Така в два поредни финала между двата тима, Бразилия печели. Следва Копа Америка 2011, която се провежда в Аржентина. За съжаление на мнозина, които очаквали титла за “гаучосите”, Аржентина е отстранена на четвъртфинал от големия съперник Уругвай, след 1-1 в редовното време и 5-4 на дузпи. Още един голям провал за Аржентина. И така стигнахме до турнира през 2015 г., който се проведе в Чили. Домакините срещнаха именно Аржентина на финал и спечелиха на дузпи, след 0-0 в редовното време. 4-1 на дузпите за Чили. Добре е да отбележим, че според мнозина Чили спечели първата си Копа Америка с не малка помощ от съдиите, но това е друга тема. Равносметката за Аржентина в последните 4 издания на турнира – 3 загубени финала и 1 четвъртфинал. Последната титла за “гаучосите” на Копа Америка беше през 1993 г., когато спечелиха с 2-1 над Мексико. Тези неуспехи със сигурност не се нравят на отбор като Аржентина и затова те трябва да се опитат да спрат тази негативна тенденция, която тегне над тях в последните години.

Лео Меси – футболистът, който ще остане в историята на футбола, като един от най-добрите играчи, играли някога най-великата игра, а защо не и да е най-добрият. Лео Меси спечели всичко възможно с отбора на Барселона. Липсва му, обаче, все още Световна титла и Копа Америка. В последните години Копа Америка все му се изплъзваше, а и на Световното през 2014 г., Аржентина загуби финала от Германия. Един от най-великите футболисти, какъвто безспорно е Меси, несъмнено ще желае да добави Копа Америка и Световна титла към успехите си, преди да приключи кариерата си, а той вече е на 28 г. Възраст, в която е готов да спечели най-накрая и двете липсващи отличия. Целият тим на Аржентина трябва да подари тази титла на Меси, който безспорно ще ги поведе по пътя към успеха.

Аржентина е в една група с Чили, Боливия и Панама. “Гаучосите” ще търсят отмъщение за миналата година от Чили и едва ли ще отстъпят на друг първото място в групата. Ако предположим, че това се случи на четвъртфинал ще срещнат може би един от тимовете на Мексико и Уругвай, а на полуфинал има вероятност да се изправят срещу силния отбор на Колумбия. Има вероятност за финал между Аржентина и Бразилия, което ще е много добра новина за Аржентина, понеже те са жадни за мъст. А по слаб състав на Бразилия, като селекция, може би до сега не сме виждали на Копа Америка.

За историята, за Лео Меси и за 15-та! Пътят на Аржентина към успеха е открит и 45-то издание на Копа Америка е може би най-добрата възможност за “гаучосите” да прекъснат негативната серия, в която се намират и най-накрая да зарадват своите многобройни привърженици. Защото всичко, освен краен успех за Аржентина ще се счита за провал, а Меси и компания вече се наситиха на много такива!

Християн Цуцев

Християн Цуцев

Християн има дългогодишен опит като редактор, а работата му в сайта е да изработва и оформя спортни анализи и ревюта на букмейкъри, а също така и да запознава потребителите с всичко най-интересно и полезно в света на залаганията.

0 коментари за “Защо Аржентина трябва да спечели Копа Америка?

    Няма добавени коментари все още. Бъди първи!