Янис Карабельов пред Betenemy: Вярвам, че идват по-добри дни за българския национален отбор

Видяно 162 пъти

Полузащитникът на Славия и националния отбор на България Янис Карабельов даде ексклузивно интервю за Betenemy.com, след разочароващото поражение на българския национален отбор срещу Унгария с 1:3 в решителния бараж за Евро 2020.

Карабельов отново се извини за неуспеха срещу маджарите, но подчерта, че отборът е мотивиран да продължи възхода в представянията си и да ги гарнира с по-добри резултати.

Халфът на „трикольорите“ добави, че вижда по-светло бъдеще за българския футбол, с оглед на все по-големия брой млади и качествени футболисти, които започват да излизат в чужбина.


Янис, здравей! Минаха броени часове след края на злощастния мач с Унгария. Какво е настроението в съблекалнята сред вас футболистите?

– Ами настроението е малко паднало. Нормално е, имахме очаквания за този мач. Това е футболът обаче, идва следващ мач и трябва да гледаме да се поправим.



Показваме добра игра в последните три мача, но лапсуси в концентрацията ни пречат да вземем по-силни резултати. Мотивират ли ви добрите представяния, или по-скоро преобладава разочарованието?

– Не бих казал, че разочарованието преобладава. По-скоро хубавите моменти трябва да ги задържим и да ги показваме по-често. Не трябва да имаме спадове на концентрацията в играта, които за момента се оказват фатални.



Предстоят срещи с Финландия и Уелс в следващите 5-6 дена. Какви са целите за тези два мача?

– Моите лични цели, предполагам и на отбора, са да постигнем две победи и да покажем по-добра игра от предишните срещи.



До колко умората може да изиграе своята роля, тъй като има сериозно струпване на срещи?

– Сгъстена е програмата, но това е нашата професия. Трябва да се настроим възможно най-бързо за следващия мач и гледаме напред, независимо какво се е случило. Съжаляваме за пропуснатия шанс срещу Унгария, но ще опитаме да вземем своето в следващите две срещи.



Ти ставаш все по-интегрална част от националния тим, записвайки вече поредни мачове като титуляр. Какво е чуството да се изправяш срещу подобни солидни съперници на международната сцена?

– Не бих казал, че се утвърждавам като титуляр. По-скоро опитвам да помагам с каквото мога и ако ми се даде шанс да го изпозлвам. Чувството да играеш за националния отбор е нещо невероятно и неповторимо и може да се усети само от футболист, който представлява своята родина.



В последните месеци се забелязват повече изходящи трансфери на българи в чужбина и утвърждаване на момчетата от новото поколение в националния тим. Смяташ ли, че българският футбол върви напред?

– Мисля, че има доста млади и талантливи момчета, част от които вече успяха да отидат в чужбина, докато други още се подвизават тук. Мисля, че има едно добро поколение, което трябва да покаже силни резултати и да покажем, че можем да постигнем големи неща с националния отбор.



След вашето поколение идва и едно още по-младо, като част от момчетата вече правят прехода от младежкия национален отбор към мъжката ни гарнитура. Кои са най-талантливите играчи според теб от тази нова генерация?

– Всички, които изброихте, имам предвид Станислав Шопов, Валентин Антов и Доминик Янков, са много кадърни и качествени момчета. От тях зависи да доразвият своя потенциал и да играят на все по-високо ниво. Мисля, че има и други момчета, които няма да споменавам, за да не обидя или забравя някого, които заслужават да отидат в хубави европейски отбори.



За финал – какво ти е посланието към българските зрители за идващите месеци?

– Бих се радвал на повече подкрепа, независимо от изхода на сношния мач. Извинявам се за това, че не успяхме да постигнем своето. Мисля обаче, че всички трябва да гледаме с надежда напред и да вярваме, че идват по-добри моменти за националния отбор. Надявам се, че всички ще сме обединени, както футболисти, така и фенове.

0 коментари за “Янис Карабельов пред Betenemy: Вярвам, че идват по-добри дни за българския национален отбор

    Няма добавени коментари все още. Бъди първи!