Световно първенство по футбол 2018 – всичко, което трябва да знаете

Видяно 161 пъти

От средата на юни до 15 юли 2018 г. светът ще бъде футбол. В рамките на месец в Русия ще се проведе 21-ото Световно първенство по футбол, което ще бъде основната тема в глобален мащаб. По традиция мондиалите привличат вниманието не само на заклетите фенове, а и на всички любители на спорта и пищните зрелища. Предлагаме ви малко повече информация и любопитни факти около най-очакваното спортно събитие.


Малко предистория

Световното първенство е най-значимият международен турнир по футбол, който се провежда на всеки четири години. В него участват мъжките национали на държавите, членуващи във FIFA. За Мондиала се класират само най-силните отбори. Това става чрез предварителни квалификации, които се провеждат три години преди началото на самото първенството. В надпреварата се включват 32 отбора, като страната-домакин участва по право. Първоначалните сблъсъци се организират между противниците в осем групи, изтеглени на случаен принцип. Изходът от срещите определя кои държави ще достигнат до финалния етап на турнира.

Този формат пленява сърцата на спортните фенове от 1930 г. насам. Първото издание на първенството се провежда в Уругвай по инициатива на тогавашния президент на FIFA Жул Риме. Оттогава насам Световното първенство се играе на всеки четири години. Изключение правят единствено 1942 г. и 1946 г., когато форматът е пренебрегнат заради Втората Световна Война.

Любопитно е да знаете, че шампиони в досега проведените 20 първенства са едва осем държави. На челна позиция по отличия е Бразилия, която има общо пет победи. След нея, с по четири спечелени финала, се нареждат отборите на настоящия първенец Германия и на Италия.

СТРАНАБРОЙ ТИТЛИГОДИНА НА ПОБЕДА
Бразилия51958 г., 1962 г., 1970 г., 1994 г., 2002 г.
Италия41934 г., 1938 г. 1982 г., 2006 г.
Германия41954 г., 1974 г., 1990 г., 2014 г.
Аржентина21978 г., 1986 г.
Уругвай21930 г., 1950 г.
Испания12010 г.
Англия11966 г.
Франция11998 г.

Любопитни факти

  • Единственият отбор, участвал във финалния етап на всички първенства, е този на Бразилия.
  • Бразилската легенда Пеле става най-младият световен шампион през 1958 г. Тогава той е едва на 17 г.
  • Лотар Матеус (Германия) и Антонио Карбахал (Мексико) участват в най-много издания на Световното първенство. Всеки от тях играе в по пет турнира.
  • Германецът Мирослав Клозе има най-голям актив от попадения на световни първенства. Той е отбелязал общо 16 гола.
  • През 1991 г. FIFA започва провеждането и на Световно първенство по футбол за жени. Най-резултатен в него е тимът на САЩ.
  • За повече демократичност, FIFA промени регламента си, така че няколко по-малки държави да могат да се кооперират и да кандидатстват заедно за домакинство на турнира.
  • Страната-домакин избира животно-талисман, което става емблема на съответното състезание.

Световно първенство в Русия 2018 г.

Тазгодишното издание на Световното първенство ще се проведе между 14 юни и 15 юли в Русия. Държавата е избрана за домакин през 2010 г., изпреварвайки останалите кандидатури на Англия, Белгия-Холандия и Испания-Португалия.

Надпреварата, която ще открие турнира, ще започне в 18 ч. българско време на 14 юни. На терена един срещу друг ще се изправят отборите на Русия и Саудитска Арабия. През следващия месец светът ще може да проследи още 62 мача, които ще определят тазгодишните претенденти за титлата. Финалната, 64-та среща, ще се проведе на 15 юли в Москва в 18 ч. българско време.


Групова фаза

световно 2018 - групова фаза

До груповата фаза на Световното в Русия се добраха 32 отбора. Освен страната-домакин, това са: Англия, Австралия, Аржентина, Белгия, Бразилия, Германия, Дания, Египет, Иран, Исландия, Испания, Колумбия, Коста Рика, Мароко, Мексико, Нигерия, Панама, Перу, Полша, Португалия, Република Корея, Саудитска Арабия, Сенегал, Сърбия, Тунис, Уругвай, Франция, Хърватия, Швейцария, Швеция, Япония.


Група „A“

Както виждате, има всички предпоставки за зрелищни двубои. В група „А“, например, основните фаворити са Русия и Уругвай. Двукратният световен шампион Уругвай със сигурност мечтае да прегърне отново титлата, но Русия, която ще се радва на домакинска подкрепа, ще направи всичко възможно да преодолее началния етап, за да не разочарова феновете си. Betfair, Winbet, Efbet и Бет365 сочат Уругвай за фаворит, така че рискувате и заложите на домакините ще се радвате на по-изгодни коефициенти в порядъка на 2.50-2.80.


Група „В“

„В“ група пък обещава мощен иберийски сблъсък. Ясно е, че отборите на Португалия и Испания ще се борят с всички сили за финалната фаза, а защо не и за титлата. Това оставя относително малки шансове за Иран и Мароко. Според букмейкърите лидер тук ще бъдат червените фурии и стойностите за това предположение са между 1.45 и 1.53. За сравнение, прогнозата за първо място на Португалия се играе в порядъка на 2.80 и 3.0.


Група „C“

В „С“ група жребият сам определи категоричен фаворит. Това е Франция, която е и сред основните претенденти за титлата на първенството. Букмейкърите са категорични по този въпрос и залогът в тази насока няма да ви донесе кой знае какви печалби.


Група „D“

Особено любопитни ще са срещите от група „D“, тъй като Хърватия, Аржентина и Исландия показаха сходни сили по време на квалификациите. Със сигурност тук ще се насладим на ожесточена битка за първите две места, като подредбата в тази група вероятно ще се реши в последния момент. Бетфеър, Уинбет, Бет365 и Ефбет единодушно прогнозират първо място за отбора на Лео Меси и стойностите за това са 1.60 и 1.72. По-любопитно би било да прогнозирате второто място, залагайки на Хърватия.


Група „E“

В група „Е“ не се очакват кой знае какви изненади и обрати. Като фаворит в нея категорично се очертава Бразилия, но битката за второто място ще бъде обещаваща. Швейцария и Сърбия няма да се откажат така лесно от финалния етап и ще впрегнат всичките си сили, за да покажат най-доброто, на което са способни, и да се измъкнат от груповата фаза.


Група „F“

Красив футбол ще видим още и в „F“ група. В първата се очаква настоящият шампион Германия да покаже способностите си и да завоюва безкомпромисно лидерството. Въпреки това обаче стремежите на Швеция и да се измъкнат от груповата фаза ще донесат много радост на зрителите. Според букмейкърите, по-вероятно е Мексико да се пребори за второто място, като стойностите за това са между 1.60 и 2.85.


Група „G“

Напрегната ще бъде битката и в група „G“, където фаворити са Англия и Белгия. Двубоят между тях със сигурност ще бъде много атрактивен. Стойностите за двата отбора са много близки, но Winbet, Betfair, Bet365 и Efbet все пак сочат за фаворит белгийците. Коефициентите им са между 1.66 и 1.83.


Група „H“

„H“ Група е, може би, най-непредсказуема от всички. Колумбия и Полша със сигурност ще се стремят с всички сили към първото място, а това предполага красива игра и много попадения. Бъдете сигурни, че битката ще бъде оспорвана. Това личи и по факта, че при Бетфеър шансовете за първото място на двата отбора се оценяват с еднакви стойности -2.65. Останалите сайтове сочат Колумбия като фаворит, но разликата им с Полша е малка.


Стадионите на FIFA World Cup 2018

Може би се досещате, че домакинството на Световното първенство по футбол изисква сериозен ресурс и инвестиции. Това личи особено по терените, които се подготвят специално за турнира. Двубоите от Световното в Русия ще се играят на 12 стадиона, разположени в общо 11 руски градове. Всички 10 от тях се намират в европейската част на страната. Единственото изключение е стадионът в Екатеринбург. За да посрещне подобаващо любителите на футбола, Русия е инвестирала средства в реновиране на досегашните съоръжения и в строежа на нови.

Стадион „Лужники“

световно 2018 - стадион Лужники
Изглед от стадион „Лужники“ в Москва

„Лужники“ е националният стадион на Русия, който се намира в Москва. Той е теренът с най-голям капацитет, като побира общо 81 000 зрители. Реновиран е за първенството.

световно 2018 - стадион 'Откритие Арена'
Гледка към стадион „Откритие Арена“

„Откритие Арена“ е построен през периода между 2007 г. и 2014 г. Това е стадионът на московския клуб „Спартак“.

световно 2018 - стадион 'Санкт Петербург Арена'
Изглед към стадион „Санкт Петербург Арена“

„Санкт Петербург Арена“ се намира в Санкт Петербург и е нов стадион с впечатляващия капацитет от 66 881 души.

световно 2018 - стадион в Калининград
Стадион в Калининград

За FIFA World Cup 2018 Русия прави инвестиции в построяването на стадиона в Калининград. Той побира 35 000 зрители.

световното 2018 - арената в Нижни Новгород
Арената в Нижни Новгород

Едноименната арена в град Нижни Новгород също е новопостроена. Нейният капацитет е 44 899.

световното 2018 - стадион 'Волгоград Арена'
Изглед от стадион „Волгоград Арена“

„Волгоград Арена“ пък е срутен и построен наново. Побира 45 015 зрители.

световното 2018 - стадион 'Казан Арена'
Стадион „Казан Арена“

„Казан Арена“ е открит през 2013 г., а капацитетът му е 45 105 души.

световното 2018 - стадион 'Комос Арена'
Изглед от стадион „Комос Арена“ в град Самара

„Космос Арена“ в град Самара също е резултат от инвестициите за Световното първенство и ще отвори врати специално за турнира. Той може да приеме 44 918 зрители.

световното 2018 - стадион 'Мордовия Арена'
Стадион „Мордовия Арена“ в Саранск

„Мордовия Арена“ в Саранск е нов стадион с капацитет 45 015 души.

световното 2018 - стадион 'Ростов Арена'
Гледка към стадион „Ростов Арена“

Ето как изглежда „Ростов Арена“ в Ростов на Дон. Капацитетът е 43 702 души.

световното 2018 - стадион 'Фищ'
Стадион „Фищ“ в Сочи

Олимпийският стадион „Фищ“ в Сочи бе построен за Зимните Олимпийски игри през 2014 г. Капацитетът му е 47 659 души.

световно 2018 - стадион в Екатеринбург
Изглед от централния стадион в Екатеринбург

Световното първенство по футбол даде нов живот на централния стадион в Екатеринбург. Той бе изцяло реновиран и побира 35 000 зрители. Разполага с две масивни подвижни трибуни, които ще бъдат отстранени след приключване на първенството.


Фаворити

Предвид факта, че са настоящият собственик на приза, Германия е един от основните фаворити за Мондиала в Русия. Възпитаниците на Йоахим Льов със сигурност ще се опитат да задържат титлата и да утвърдят позициите си на световен фаворит. Коефициентът за Германия в сайтовете е 5.5. Според стойностите в Ефбет пък настоящите шампиони са категорични фаворити за всичките си мачове от груповата фаза.

По пътя на маншафта обаче неминуемо ще застане Бразилия. Петкратният шампион не е вкусвал триумфа от 2002 г. насам и вече няма търпение да усети купата в ръцете си. В предварителните залози букмейкърите отреждаха равни шансове за Бразилия и Германия. В края на март обаче се проведоха редица приятелски срещи, след които сайтовете за залози дадоха лека преднина на Бразилия. При Бетфеър двата отбора имат еднакви стойности – 5,5, а при Уинбет и Бет365 Бразилия има коефициент 5.

Последни международни титли

Последните международни титли на червените фурии бяха през 2008 г. и 2010 г., когато Испания спечели последователно Европейското и Световно първенства. Андрес Иниеста, Серхио Рамос и колегите им със сигурност са се прицелили към финалите. Ето защо не е изненада, че букмейкърите ги нареждат сред основните претенденти. Сайтовете оценяват шансовете им за победа със стойности 6,5 и 7.

Със сигурност няма да се учудите, че Франция също е в редиците на фаворитите и то с коефициенти, близки до тези на Испания. Петлите станаха първи в света през 1998 г. Кръглата годишнина е чудесен повод за Антоан Гризман, Пол Погба и компания да покажат на какво са способни. Стойностите за петлите са малко по-високи от тези на първите два фаворита. Ако искате да заложите на Франция, може да ги направите при коефициенти между 7 и 7.50.

Вече сте наясно с фаворитите за предстоящото Световно, но си струва да кажем две думи и за изненадващите аутсайдери. След като последните няколко години футболният свят бе белязан от преките и косвени надпревари между Лионел Меси и Кристиано Роналдо, броени седмици преди старта на Мондиала отборите им съвсем не са сред най-вероятните фаворити според букмейкърите. Аржентина държеше стабилни стойности, но в края на март отборът бе разгромен с 6:1 в приятелска среща срещу Испания и коефициентите за титлата скочиха до 10. Шансовете за Португалия пък не са обещаващи, но тимът на Роналдо не е за подценяване, след като Фернандо Сантош е подготвил свежи попълнения като Жоао Кансело и Андре Силва за редиците си.


Финални думи

Независимо дали сте запален фен на футбола или просто обичате състезанията, FIFA World Cup 2018 със сигурност ще има какво да ви предложи. Сочените за фаворити отбори се намират в доста стабилна форма, а извън полезрението на букмейкърите остават утвърдени отбори като Португалия, Англия и Полша, например. Като добавим към това и неписаното правило, че във всяко състезание се крие поне по една изненада, турнирът обещава страхотни емоции. Ако искате да усилите допълнително тръпката си от играта, вижте съветите ни за залози за Световното по футбол в Русия.


Четете още за Световното през 2018:

Мария Костадинова

Мария Костадинова

Мария е автор в betenemy.com, както и на редица статии, новини и ревюта, публикувани в сайта. Занимава се и с проверката и оформянето на съдържанието, което достига до вас.

0 коментари за “Световно първенство по футбол 2018 – всичко, което трябва да знаете

    Няма добавени коментари все още. Бъди първи!