Провала на една футболна нация

На света има много футболни първенства, много отбори, които се борят за някакво отличие. Една от най-великите футболни нации е Англия, но за какво се бори националният им тим последно време? Защо националният отбор на Англия не успя да оправдае големите очаквания към отбора на Евро 2016? Английската Висша лига е сред топ първенствата, а националният тим е винаги губещ. Дали това се дължи на многото чужденци, играещи в топ отборите в Англия или на нещо друго, не се знае, но едно е факт – английският национален състав разполага с прекрасни играчи, които след малко ще разгледаме, но им липсва само едно нещо – точният водач, треньорът, който ще направи от тези играчи един истински отбор.

Много се изписа и изговори след отпадането на Англия на осминафинала от скромния тим на Исландия. Когато погледнем назад и видим отблизо предишните 3 мача на Англия от груповата фаза на първенството, ще разберем, че представянето на Англия е наистина срамно. Първо, англичаните допуснаха изравняване в последните секунди срещу Русия в първия мач от групите, след което спечелиха единствената си победа срещу Уелс в британското дерби. Победният гол падна в самия край на мача, което от една страна показва, че играчите са имали дух да се борят до край, но от друга страна си личеше неспособността им да отбележат по-рано. В третия мач със Словакия, англичаните трябваше да спечелят, трябваше да докажат, че са готови за това първенство, но това не беше така. В мача с Исландия си пролича, че английският национален отбор е един сбор на световни футболни звезди, които няма кой да направлява. Точно това е проблема на тима. Рой Ходжсън правилно се оттегли, то нямаше как да е иначе, понеже хората, феновете на тима искат победи, искат купи и добро представяне.

Съставът на Англия е мечта на много треньори. Да разполагаш с тези футболисти си е истинско богатство. Като започнем с вратарския пост, където всички мачове изкара Джо Харт, той си е истинска класа, но грешката при победния гол на исландците ще му тежи дълго. Гари Кейхил и Крис Смолинг играха в центъра на отбраната, но някак не се сработиха достатъчно добре. Ако Ходжсън искаше да експериментира, по-добре да беше сложил младият Джон Стоунс до Смолинг и да оформи една доста интересна двойка в центъра на отбраната. Стоунс, обаче не записа нито една минута за Англия. Кайл Уолкър и Дани Роуз бяха едни от най-стабилните играчи на тима по време на Евро 2016. Те свършиха много добре работата си по двата края на защитата, включваха се и в атаките на тима. В центъра видяхме Уейн Руни, който играеше ролята на плеймейкър и може да се каже, че не се справи зле, но хората, които трябваше да му помагат – Уилшър, Деле Али, дори Хендерсън, трябваше да бъдат по-активни. Ерик Дайър беше стабилен също в центъра на терена. Стигнахме и до атаката на тима. Рахийм Стърлинг беше пълно разочарование и незнайно защо Ходжсън продължаваше да го налага на фланга, а Хари Кейн просто не намери себе си на това първенство. Адам Лалана не се чувстваше много удобно по дясно на атаката, но такава беше дадената му задача. Дани Стъридж и Джейми Варди допринесоха за победата над Уелс, но освен това не блеснаха в други моменти, а младият Маркъс Рашфорд, за малкото минути, в които игра нямаше как да разгърне целия си потенциал. Общо взето, Англия разполага със страхотни играчи, но те не са един отбор. Те са силни като индивидуалности, а за да спечелиш подобен голям форум е нужно много повече.

Ако хвърлим един поглед към статистиката, впечатление прави, че Англия е създала общо 83 ситуации в четирите си мача на Евро 2016, което е средно малко над 20 за мач. От тези 83 положения, англичаните са стреляли 36 пъти извън вратата, а други 27 пъти ударите им са били блокирани. Това сумарно е 63 неуспешни опита за гол. Така, остават само 20 точни изстрела, в които Англия е отбелязала само 4 пъти, т.е. на английските играчи им е било нужно да отправят 5 точни изстрела към противниковата врата, за да отбележат веднъж. Като си представим, че те са създали наистина много положения за четири мача и че някои мачове завършват с малък брой или без никакви положения и удари, то няма как да сметнем, че Англия има висока успеваемост пред вратата на противника.

Англия трябва да промени много неща в отбора, като се започне от един стабилен треньор, който да остане на поста няколко години и да изгради истински отбор от всички тези звезди. Англия има и винаги е имала играчи от най-висока класа, но ако не иска на следващото голямо футболно първенство отново да е сред ранните губещи, ще е нужно да се замисли и да направи нужните корекции, за да може Англия да се завърне по силна от всякога.

Провала на една футболна нация
Рейтинг 0.0 от мнения

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *