Предизвикателна или Празна година очаква българските щангисти?

Видяно 195 пъти

Едва ли има човек, който да не си спомня с носталгия времената, когато българските щангисти бяха считани за най-сериозните състезатели в този спорт. Каква обаче е ситуацията с вдигането на тежести в началото на 2020 г. – броени месеци преди старта на Летните Олимпийски Игри, които ще се проведат в Токио това лято?


С какви сили ще се изправим на Олимпийските игри?

Олимпийски Игри

Може би много от вас не знаят, че заради поредица скандали в световните щанги, имаше сериозна опасност този спорт да бъде изваден от списъка с олимпийски дисциплини. Причина за това бяха положителните допинг проби на десетки състезатели.

Въпреки, че вдигането на тежести все пак запази престижа си като олимпийски спорт, скандалът с непозволени медикаменти имаше негативен ефект върху всички състезатели.

Международният Олимпийски Комитет реши да съкрати няколко от категориите в щангите за Игрите в Токио. Заедно с това, квотите на различните държави бяха силно редуцирани, в зависимост от това колко от състезателите на дадена страна са били уличени в употребата на непозволени медикаменти през периода от Олимпийските Игри в Пекин през 2008 г. до юни месец тази година. Засега през посочения период 16 български щангисти са дали положителна допинг проба, което отрежда на страната ни правото да изпрати общо четирима щангисти в Токио – двама мъже и две жени.

Ако бройката ви се струва малка и се притеснявате, че много родни спортисти ще бъдат лишени от възможността да покажат уменията си във вдигането на тежести, имаме за вас лоша новина, която със сигурност ще ви изненада. До момента все още не е ясно дали страната ни изобщо ще успее да запълни квотата си за Игрите!

Шанс да достигнат нужните позиции в световната ранглиста при мъжете имат единствено европейският шампион в категория до 73 кг Божидар Андреев и Васил Господинов, който се състезава в категория до 109 кг. За целта обаче и Андреев, и Господинов ще трябва да изкарат доста тежък сезон. Те трябва се постараят да участват в достатъчен брой състезания, организирани от Международната Федерация по Вдигане на Тежести, за да покрият изискванията за класиране.

Разбира се, всички ние стискаме палци Андреев и Господинов да продължат успешното си представяне и да могат да покажат уменията си в Токио през лятото. Дори в този случай обаче, квотата ни няма да бъде запълнена, защото ситуацията при жените не е много обещаваща. В ранглистата са Галя Шатова в категория 64 кг и Даниела Пандова в категория до 49 кг. Те обаче се намират на доста задни позиции и практически нямат реален шанс за Олимпийските Игри през 2020 г.


Защо Щангите са в такова тежко положение?

БФВТ Лого

За съжаление, вдигането на тежести се нарежда сред дисциплините, които се намират в сравнително тежко положение. Разбира се, няма как да не споменем, че традициите, останали от най-бляскавите години на този спорт, още дават плодове сред българските състезатели.

Освен вече споменатите атлети Божидар Андреев, Васил Господинов, Галя Шатова и Даниела Пандове, сред имената, които се отличават в наши дни, трябва да наредим Ангел Русев, Ивана Петрова, Георги Шиков, Христо Христов, Юндер Бейтула, Петър Ангелов, Стилян Гроздев и др. Като цяло обаче положението не е розово и интересът на младите хора към този достоен спорт като че ли намалява с всяка година.

За това можем да съдим и с една бърза справка в сайта на Българската федерация по вдигане на тежести (БФВТ). В нея са изредени всички центрове по вдигане на тежести в страната с техните изявени представители. За съжаление, в списъка можем да видим, че в редица градове трудно можем да говорим за приемственост между поколенията състезатели, като в някои от тях най-младите изявени спортисти са родени преди повече от 40 години.

Може би редица от вас се досещат, че основната причина, поради която младите спортисти не могат да припознаят щангите като добра алтернатива за развитие, е лошата материална база, която ползват клубовете.

През октомври 2019 г. първенецът в три европейски и три световни първенства Антон Коджабашев излезе с тежки обвинения към настоящото ръководство на БФВТ. По думите му президентът на федерацията Неделчо Колев и главният секретар Борислав Гидиков не полагат достатъчно грижи за състоянието на този спорт. Според Коджабашев в българските щанги се наблюдава системно неглижиране, което води до много тежки условия за състезателите и отказ от тази дисциплина.

По думите на Коджабашев, най-вредният за този спорт фактор са така наречените клубове-фантоми. Това са спортни клубове, които са картотекирани, но не извършват реална дейност. Те обаче участват с гласа си при избора на ръководство на БФВТ, което, според бившия тежкоатлет, пречи на възможността за положителна промяна в тази дисциплина.

Фиктивните клубове са широко дискутирана тема не само в света на щангите, но и за редица други спортове. Вероятно точно по тази причина в края на 2019 г. Министерството на спорта, начело с министър Красен Кралев, предложи законови промени, които да трасират пътя към създаването на единна информационна система. Тя трябва да обедини в едно действащите спортни клубове, техните членове и треньорски щабове, както и спортните съоръжения.


Интересуват ли се родните букмейкъри от Щангите?

Както знаете, един от основните източници на финансиране за редица спортни клубове са букмейкърските компании, които оперират на българския пазар. Най-сериозна спонсорска програма развиват Efbet, които подкрепят различни отбори от света на футбола, волейбола и бокса. Друго голямо име е WINBET – български букмейкър, който подкрепя различни спортни турнири, футболни отбори, както и клубове по борба, бокс и пр.

За съжаление обаче, поне засега, щангите не попадат в обсега на интерес на нито един голям букмейкър. Вероятно самата федерация има да извърви определен път, преди бизнесът да насочи инвестиционните си намерения към нея. Засега това остава в сферата на добрите пожелания, като надеждите са, че държавата ще създаде адекватна нормативна база, с която да ограничи евентуалните злоупотреби и да окаже подкрепа на спортистите, които искат да посветят бъдещето си на вдигането на тежести.

Мария Костадинова

Мария Костадинова

Мария е автор в betenemy.com, както и на редица статии, новини и ревюта, публикувани в сайта. Занимава се и с проверката и оформянето на съдържанието, което достига до вас.

0 коментари за “Предизвикателна или Празна година очаква българските щангисти?

    Няма добавени коментари все още. Бъди първи!