Илиан Илиев пред Betenemy: Клубните треньори имат отговорност за развитието на младите, новото поколение дава надежда за футбола ни

Видяно 101 пъти

Треньорът на Черно море Илиан Илиев даде ексклузивно интервю за Betenemy.com, изяснявайки етапа на подготовка на „моряците“ и последиците от разпокъсаната предсезонна подготовка.

Илиев отново разкритикува решението за толкова ранното започване на новия шампионат в efbet Лига, допълвайки, че ако някои от водещите отбори имаха толкова сериозни проблеми със заразени от коронавирус, то решението щеше да е различно.

Специалистът не пропусна да даде своето мнение върху видяното от изминалите срещи на националната ни гарнитура. Легендата на българския футбол смята, че е имало много позитиви в представянията, но неумението на „трикольорите“ да вкарат гол в моментите си на доминация е наклонило везните. Самият Илиев е категоричен, че отговорността за развитието на младите е в ръцете на клубните треньори и се радва за новото поколение от таланти на българския футбол.


Здравейте, господин Илиев! Как успявате в Черно море да оползотворите паузата за националните отбори?

Ами с тренировки. Знаете, че имахме изначално проблеми с подготовката на отбора и сега през тези две седмици се опитваме да наваксаме. Натоварваме се физически, но все пак имаме и доста играчи по националните отбори, така че не успяхме да свършим всичко предвидено. Периодът все пак беше ползотворен.Началото на сезона не беше лесно за вашия отбор, с оглед на много негативни фактори, които споходиха вашия отбор. Доколко адекватно смятате, че беше решението да има толкова малка пауза между двете кампании?

За мен беше грешно решението, казах го още тогава. Тогава обаче никой не се допита до клубовете, а само беше спусната директива. В края на кампания имахме 18 заразени футболисти. Никой обаче не ни отложи мача, както се случи напоследък. Важно е и на кого се случват подобни неща, тъй като за други отбори решението щеше да е различно.Вие на практика нямахте ползотворна предсезонна подготовка с отбора поради броя на заразени от коронавирус играчи. Смятате ли, че вече наваксахте този хендикап?

Ами мисля, че в последните две почивки успяхме да наваксаме и вече физически сме на очакваното равнище. Проблемът е по-скоро свързан с броя на контузиите, което е факт и при всички отбори. Основни футболисти не тренират през седмицата само за да бъдат запазени за мачовете през уикенда. Другите неща могат да се наваксат, но контузиите са неизбежни.Продадохте основен състезател като Патрик Андраде в средата на терена. Усеща ли се липсата му все още?

Продадохме и още един ключов играч в лицето на Мартин Минчев, който също беше основна единица. Естествено, че се усещат тези липси, ние играем и от началото на сезона без Родриго. Не трябва обаче да се оправдаваме с това, тъй като трябва да имаме адекватни заместници. Няма как да играем само с едни и същи 12 или 13 състезатели. Като цяло мисля, че замествахме липсата добре в някои мачове, но подобни характери като Патрик и Марти липсват. Постепенно все пак намерихме заместници.Според информациите от медиите Вие продължавате да работите по селекцията си. Колко играчи и на кои постове конкретно все още търсите състезатели?

Ами за момента търсим централен защитник и може би още един халф за дълбочина.Доволен ли сте за момента от новите попълнения, или смятате, че те имат нужда от още време за интеграция в отбора с оглед на по-специфичната обстановка?

При някои е нужна повече адаптация, това беше факт и при Патрик, преди да напусне, както и с Родриго. Новите се адаптират нормално и за бъдеще ще им се дава все повече шанс. Имаме и много сгъстен цикъл с оглед на мачовете за Купата с цели две гостувания през два дена. Така че много играчи ще имат възможност да дадат нещо от себе си за отбора.Друга от големите ви звезди – Родриго, беше контузен през последните седмици и това също оказа влияние върху изявите на отбора ви в нападение. Готов ли ще е Родриго за мача с Монтана този уикенд?

Това ще е много трудно постижимо. Даже и да отшуми разтежението, получено срещу Етър, то той не е тренирал 1 месец и ще е убийствено да го вкараме в мач толкова скоро.Да погледнем набързо и изявите на националния ни отбор от последните дни. Две поражение, независимо от някои проблясъци. Оптимист ли сте за бъдещето на националния ни тим?

Игрово наистина имаше добри моменти и в двата мача, но не успяхме да си реализираме положенията в ключовите моменти на превъзходство. Стана обратното и това навярно го е изпитвал всеки треньор. Така негативният ефект се увеличава, защото не само не си отбелязал, но и си допуснал гол. Това е лошото при подобни мачове, защото не успяхме да придобием нужната увереност от реализирането на гол. Като цяло видях много позитивни неща, но повече не мога да кажа, защото няма да е колегиално, след като не знам детайлите.Виждате ли истински лъч надежда в момчетата от новото поколение, които все повече търсят и намират път към западни клубове?

Разбира се, идва едно поколение, което дава надежда като цяло на българския футбол, не само на националния отбор. Единственото притеснително може би е липсата на опции в защита. Трябва да се работи в тази насока.Имате ли мнение защо не се произвеждат толкова добри централни защитници в България?

Аз не казвам, че няма производство, а по-скоро, че към момента липсва качество. Трябва да се опитва да се даде шанс на младите. Това е отговорност на всеки клубен треньор – да дава път на младите. В Черно море опитваме да направим това. Не трябва обаче да има изпълнения от типа да се заменят играчи в 3-та минута, заради допуснати грешки. Трябва да се гласува доверие на младите, за да се развиват.И за финал на темата и интервюто – Вие самият бихте ли бил заинтересован в бъдещето от евентуално предложение да станете национален селекционер на България?

Това е в света на хипотезите все пак, не мога в момента да отговоря. За всеки треньор, разбира се, би било чест да води страната си. Познавам обаче хората, които ще вземат това решение, а те познават моя характер, така че не си оценявам шансовете като високи. В момента обаче не гледам в тази посока, имам много работа за вършене в Черно море, ние също си имаме собствени проблеми. Както Вие ме попитахте хипотетично, така и аз Ви отговарям с хипотеза.

0 коментари за “Илиан Илиев пред Betenemy: Клубните треньори имат отговорност за развитието на младите, новото поколение дава надежда за футбола ни

    Няма добавени коментари все още. Бъди първи!