Ефбет на Цеките не получава отговор от комисията по хазарта в България 16 месеца за лиценз за онлайн залагания

Видяно 161 пъти

Доколко лоялна е конкуренцията между различните фирми в хазартния бранш у нас? Вижте разказа на собствениците на ефбет Цветомир и Боян Найденови за спънките, които са принудени да преодоляват при работата си.

Вход в Ефбет


Братя Найденови чакат 16 месеца от 2016 при стандартна процедура от 2

Цветомир и Боян НайденовиНай-голямата българска компания за онлайн залози ефбет е създадена от братя Найденови, известни още като Цеките, през 2006 година. По това време онлайн платформата се нарича BalkanBet, а през 2011 г. е прекръстена на efbet. Първоначално лиценз за онлайн хазартен оператор Цеките получават в Малта. В последствие през 2011 взимат лиценз и от българската тогавашна Държавна комисия по хазарта (ДКХ), която няколко години по-късно остава просто комисията по хазарт в България.

През 2016 година обаче се налага подновяването му. Процедурата по издаването на документа по закон отнема 2 месеца. Отговорът обаче се бави 16 месеца. Защо е това забавяне? Цеките са наясно какво е довело до него.

Преди подаването на документите, Васил Божков настоява братя Найденови да му прехвърлят мажоритарен дял от компанията за онлайн залагания Ефбет ООД. Цеките към този момент са съдружници с Божков в други компании. Те обаче отказват да предоставят на Божков исканите 60% от efbet, което довежда до заканата от негова страна, че няма да получат лиценз, докато не го включат в семейния им бизнес. Така и става – отговорът от комисията по хазарта се бави близо година и половина. Боян и Цветомир Найденови се срещат и разговарят с представители на комисията, но така и не постигат напредък. Неофициалният отговор е, че трябва да се разберат с Васил Божков заради този негов „приятелски огън“. В крайна сметка Цеките решават да включат Божков в компанията и още на следващата заседание ДКХ им дава лиценз.

Към момента efbet е собственост на фирмата Бробет Лимитед – компания на Боян Найденов и Цветомир Найденов. Двамата нямат други съдружници в нея.

Има ли шуробаджанащина в комисията за хазарта

Братя Найденови са първите, които подават сигнал за некоректно плащане на данъци от страна на Васил Божков и неговите компании. Боян и Цветомир Найденови забелязват, че макар данъкът за моментни лотарийни игри по закон да е 15% от цената на продадените талони, има несъответствие между плащанията, които правят частната „Национална лотария“ и държавното тото. Докато тотото внася коректно 15%, то фирмите на Божков плащат приблизително 7%.

Министърът на финансите Владислав Горанов възлага на подопечната му ДКХ да направи проверки. Комисията инспектира подадените декларации и платените данъци и действително установява „несъответствието“ между плащанията на двете лотарии (частната и държавната). Остава въпросът как това ощетяване на бюджета не е установено в продължение на години.

По време на неотдавнашно свое телевизионно интервю в предаването на Веселин Дремджиев, Цветомир Найденов е попитан от водещия дали има наблюдения за протекционизъм в българския хазартен сектор. Отговорът на Найденов е утвърдителен.

Посетете Efbet

Мария Костадинова

Мария Костадинова

Мария е автор в betenemy.com, както и на редица статии, новини и ревюта, публикувани в сайта. Занимава се и с проверката и оформянето на съдържанието, което достига до вас.

0 коментари за “Ефбет на Цеките не получава отговор от комисията по хазарта в България 16 месеца за лиценз за онлайн залагания

    Няма добавени коментари все още. Бъди първи!