Детелин Далаклиев пред Betenemy: Ще създавам не само боксьори, но и хора

Видяно 153 пъти

Последният световен шампион по бокс на България, Детелин Далаклиев, откри нова боксова зала в родния си град Плевен. Така, няколко години след като официално приключи с активната си спортна кариера, шампионът от Милано 2009 година вече ще има възможност да предаде опита си и на по-младите, които са тръгнали по неговия път, но и не само. Далаклиев споделя, че за него треньорството включва и създаването на дисциплина, изграждане на характер и още много.

Вижте какво още сподели Детелин Далаклиев, в интервю специално за Betenemy.com.


Преди няколко дни открихте нова боксова школа в Плевен, като лично министърът на спорта Красен Кралев присъства на откриването. Разкажете ни повече за нея.

Ами на мен залата ми е мечта отдавна. След като свърших със спортната си кариера, в продължение на години търсих някакво место, но така и не се намираше, защото нямаше подходящо или пък беше старо и просто нямаше нужните условия. В течение на времето, все пак си на мерих сграда, която е по моите изисквания и стана много добра боксова зала с релакс зона и със заведение. Боксовият клуб е направен с желание и професионално. Благодаря на министър Кралев, че откликна и иска спортът да се развива в цяла България и такива хора като мен, които могат да предадат опит, да имат възможност да го правят. Ще можем да създаваме нови таланти за бокса, но и не само като боксьори, а и като хора. Защото тук не става въпрос, че всеки ще стане боксьор, а че ще изградим в него дисциплина и характер. Ходил съм в много други държави, гледал съм от тях и знам как да станат нещата. Това е правилната посока и всичко да е по европейски, да дойдеш в залата и да имаш всичко.

Какви са амбициите и целите ви в треньорската дейност?

Целите ми в треньорската дейност са както в живота и в спорта. Смисъл, рано е още да се каже, защото има много добри спортисти, които не са ставали добри треньори, така че ще се надявам аз да стана добър треньор. Имам си клуб, живот и здраве, като се напълни с деца и мераклии да стават боксьори, ще ги тренирам, ще ги водя на състезания и така. Лично аз преди още много време съм имал покани и от националния отбор за помощник треньор и така нататък, но това си ми е мечта.

Вече минаха няколко години, откакто приключихте с активната си спортна кариера на ринга. Липсва ли ви да се боксирате за медали или вече фокусът ви е изцяло в това да създавате нови шампиони?

Ами аз като приключих бокса, приключих и спортната си кариера. Смисъл то просто не става, когато спираш трябва да спреш, а не да се луташ и да си казваш сега не още, сега пак ще се пробвам. Влезеш в залата, помислиш си аз още мога и т.н. Аз съм свикнал винаги да бъда на ниво и когато не съм просто си знам мястото. Сега съм се фокусирал само върху това да предавам моите умения и да си развивам боксовия клуб.

Какви са наблюденията ви сред родните ни боксьори? Можем ли в близко бъдеще да очакваме титли за България?

Да, имаме добри момчета, но сега с тази пандемия на целия спорт се отразява много лошо и такъв голям застой в една професионална кариера е много тежък, а и не само при професионалните боксьори. В олимпийския бокс такива почивки без турнир много ще затруднят боксьорите. В България обаче винаги е имало бокс и ще има, така че имаме талантливи спортисти при боксьорите и вярвам че ще дойде времето в което ще имаме и медали от големи състезания.

Нека припомним, че вие сте последният световен шампион по бокс на България. Какво помните от онзи шампионат в Милано преди 11 години?

Ами помня, че когато отидохме там състезанието беше 12 дни и даже не мислих кога ще свърши, защото това е един дълг маратон, минават се много кантари, различни противници, изиграх шест срещи. Накрая обаче всичко свърши благополучно. Сега чак усещам какво е, тогава някак си не можах да оценя какво е да си световен шампион и как се става такъв. Оценява се малко по-късно.

Хубаво е, че сега ще може да предадете този опит на младите.

Ами надявам се, все пак, заради това правя всичко, за да може хем да запалим младите и хем да могат да тренират правилно и да се учат директно от големите имена в българския бокс. Докато се изгради един шампион, първо като човек, после като спортист си е дълг период от време и включва много средства и жертви, но това мога да правя, така че ще се боря да го направя.

Пожелаваме ви успех в новото начинание!

Благодаря!

Християн Цуцев

Християн Цуцев

Християн има дългогодишен опит като редактор, а работата му в сайта е да изработва и оформя спортни анализи и ревюта на букмейкъри, а също така и да запознава потребителите с всичко най-интересно и полезно в света на залаганията.

0 коментари за “Детелин Далаклиев пред Betenemy: Ще създавам не само боксьори, но и хора

    Няма добавени коментари все още. Бъди първи!